VJ Commentaar: Bouwers hebben het helemaal gehad met DBFM-contracten

Niet eerder is het DBFM-contract zo snel uit de gratie geraakt als juist in de afgelopen week. De grootste bouwreuzen van Nederland: BAM, VolkerWessels, Heijmans en TBI melden vrijwel eendrachtig geen zin meer te hebben in complexe DBFM-contracten. Begrijpelijk, maar die afkeer gaat wel tot problemen leiden. Lees verder voor het VJ Commentaar.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

Wouter Truffino

Interessant, ben benieuwd wat er van de marktvisie overblijft.

Geplaatst op 16 november 2018 om 12:59


Gerben Gravendeel

Het is te hopen dat partijen elkaar kunnen vinden, want we mogen best trots zijn op onze aanpak van infrastructurele werken. Nederlandse aannemers doen het goed, mede door de samenwerking met Rijkswaterstaat. We zijn inmiddels gidsland hoe je snelwegen onderhoudt en uitbreidt.

Geplaatst op 17 november 2018 om 18:19


Willem Adriaanssen

Interessant artikel, maar totaal niet verassend. Het was meer de vraag wanneer de wal het schip ging keren. Ik ben benieuwd of er een andere conclusie getrokken wordt uit de utiliteitsbouw projecten, maar ik vermoed van niet. Tegelijkertijd is het wel apart dat professionele risicomanagers de risico's van dit soort grote projecten niet goed "ingeprijst" hebben. En dat ondanks de zeer kritische due dilligence van de financiers. Het lijkt er meer op dat de directies, vanwege de angst om de opdracht te missen, de risicopost te ver weggestreept hebben bij de commerciële afrondingen van de biedingen. En dan zit je op de blaren. Deze aanpak en manier van contracteren blijkt echter geen duurzaam bedrijfsmodel. En dat is toch echt nodig om een gezonde bouw & infrasector over te houden. Bij de afweging voor de manier van aanbesteden en contracteren zal dit aspect dus veel meer aandacht moeten krijgen, zodanig dat er haalbare en realistische projecten in de markt gezet worden, met voldoende kans op een gezonde marge.

Geplaatst op 19 november 2018 om 15:34



Laatste nieuws