Keuzestress vastgoedeigenaren belemmert verduurzaming

Met betrekking tot de energietransitie geldt op dit moment letterlijk ‘zoveel mensen zoveel uiteenlopende meningen’. Meningen gebaseerd op (wetenschappelijk) onderzoek en trendanalyses maar ook op losse flodders, het meest recente krantenartikel en vrijdagmiddagborrelpraat. Hoe baant u zich als bestuurder een weg door dit woud en maakt u onderbouwde keuzes die in de toekomst de toets der kritiek kunnen doorstaan? Of u nu bestuurder van een corporatie, een zorginstelling of commerciële vastgoedorganisatie bent, u staat allemaal voor hetzelfde dilemma.

De druk op u is enorm. Regelgeving is aangescherpt of in de maak. 17 miljoen Nederlanders doen mee aan, zoals ik het zie, het energietransitiespel. De knikkers worden opnieuw verdeeld terwijl de spelregels nog veranderen. Vanuit de maatschappij is het van eminent belang te bewaken dat er geen grote verliezers en dus ook geen grote winnaars komen. Wat is uw positie in dit spel? Wanneer is uw board tevreden over de prestatie van uw organisatie?

Ook ben ik benieuwd of u in uw boardroom consensus heeft over het moment waarop u moet starten. Als dat NU is ben ik benieuwd wat dat impliceert. Nederland start in ieder geval liever vandaag dan morgen. Bij een JA heeft BDO een aantal tips voor u:

  • procesdesign voorkomt een valse start;
  • reken met een betrouwbaar en gevalideerd scenariomodel;
  • sorteer voor op de naderende (subsidie) regelgeving.
  • Procesdesign voorkomt een valse start

Indien u vooraf niet goed nadenkt over met wie u intern en extern aan tafel wilt zitten en in welke fase, hierin geen duidelijke keuzes maakt, geen goed stakeholdermanagement voert, de bijeenkomsten niet terdege voorbereidt of laat voorbereiden en onvoldoende materiedeskundigheid (breed) in huis haalt, ligt een valse start op de loer. Uw medestander zou dan zomaar eens beter kunnen knikkeren. U bepaalt ook hier uw strategie; bent u wat ‘toekomst-onzeker’ dan is een optimale mix van ‘no regret’ en korte terugverdientijd uw heilige graal. Heeft u een helderder beeld en ziet u meer evolutie van technieken, dan is uw aanpak wellicht meer planmatig per wijk/buurt of complex. Communiceer vanuit de board wat u wilt dat uw medewerkers doen. Geef heldere kaders en opdrachten, met ruimte voor creativiteit.

Reken met een betrouwbaar en gevalideerd scenariomodel
Met een helder proces als uitgangspunt wilt u als zorginstelling, corporatie of commercieel vastgoedeigenaar van start met de portefeuilleverduurzaming. Ik zie u al denken: met welk deel start ik dan? Het helpt enorm als u met scenarioberekeningen de organisatieneuzen dezelfde kant op kunt krijgen.

Voor gemeenten en corporaties rekent BDO tezamen met warmteadvies- en ingenieursbureau Innoforte per woning/gebouw 15 verduurzamingsscenario’s uit in respectievelijk de rekenmodellen Caldomus en WoCO2rendement. De modellen zijn opensource, wat betekent dat klanten de uitgangspunten, parameters en aannames zien en waar nodig onderbouwd kunnen afwijken. Door geautomatiseerde analyse van de mogelijke (warmte)oplossingen en de in het rekenmodel verwerkte knowhow, blijkt in korte tijd welke investering in welk deel van het bezit financieel en CO2-technisch rendeert. Voor commercieel vastgoed en zorgvastgoed wordt een meer gebouwspecifiek model gehanteerd, met overigens een vergelijkbare aanpak.

Sorteer voor op de naderende (subsidie)regelgeving
Op dit moment is er ontzettend veel regelgeving (in de maak) om de verduurzamingsopgave te realiseren. De regelgeving kent een stimulerende en corrigerende kant. Een voorbeeld van de corrigerende kant is het activiteitenbesluit gebouwen waarin is geregeld dat bedrijven en instellingen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 aardgasequivalenten, verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. Als zorg- of onderwijsinstelling of commercieel vastgoedbeheerder is dit besluit vast op u van toepassing. Welke opties zijn voor u het meest aantrekkelijk? En als er dan een projectvoorstel op tafel ligt, zal een scherpe board u vragen hoe ‘regret’ investeringen voorkomen gaan worden. CO2-neutraal is immers de stip op de horizon.

Heeft dit plan uw interesse gewekt, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij hebben geen glazen bol, maar wel de specialisten in huis die dagelijks rekenen aan en adviseren over de vastgoedverduurzaming en energietransitie. U krijgt van ons een lekkere kop koffie en een goed gesprek.

Dit is een bijdrage van Pieter de Boer RA RO, Senior Manager Energietransitie van BDO Advisory. Meer weten? Neem contact op via pieter.de.boer@bdo.nl of kijk op www.bdo.nl/vastgoedverduurzaming.

Eerdere delen teruglezen? Klik hier voor deel 1 of deel 2 van de drieluik.



Reacties


Laatste nieuws