Het nieuwe sparen volgens Briqchain

Binnenkort start Briqchain met het eerste Briq fonds. Een unicum, want de start-up introduceert hiermee wereldwijd het allereerste fonds dat vastgoedobligaties volledig vastlegt en uitvoert op de blockchain. Vanwaar dit initiatief? En vooral: wat maakt het beleggen in Briqs, zoals de obligaties worden genoemd, nu zo aantrekkelijk?

"Het is niet zo dat we per se iets met de blockchain wilden doen", zegt Daan Ellens. "Ons doel is om het beleggen in vastgoed voor iedereen toegankelijk te maken. Bij voorkeur door gebruik te maken van de mogelijkheden van crowdfunding. Dat is uiteindelijk ook gelukt." Samen met Tom Verdel en Jos van Alphen richtte Ellens enige tijd geleden Briqchain op. Het idee voor de start-up kwam voort uit een zoektocht naar interessante beleggingen om hun spaargeld extra te laten renderen. Een zoektocht die onder meer voerde langs diverse vastgoedfondsen. Steeds weer liepen ze tegen dezelfde obstakels aan: complexe juridische structuren, ondoorzichtige beheervergoedingen, een hoge minimale inleg en doorgaans een hoog risicogehalte. Dat kan en moet anders, vonden ze.

Aantrekkelijke starterswoningen
"Toen de blockchaintechnologie op ons pad kwam, viel eigenlijk alles op z’n plek", benadrukt Ellens. "De technologie zorgt immers voor eenvoudige en transparante administratieve processen, zonder tussenkomst van trusted-third-party, zoals een bank of notaris. Dat betekent dat je substantieel op kosten en handelingen kunt besparen. Vandaar dat je bij ons al vanaf €10 kunt beleggen in Briqs, vastgoedobligaties die zijn vastgelegd op de blockchain en dus vrij verhandelbaar zijn." Met de uitgifte van obligaties wordt financiering opgehaald voor de aankoop van aantrekkelijke starterswoningen in grote Nederlandse steden. De woningen worden vervolgens voor verhuur beschikbaar gesteld aan young professionals, starters en jonge gezinnen.

Vaste jaarlijkse rente
Wie ervoor kiest om in Briqs te beleggen is verzekerd van een jaarlijkse vaste rente van 4%, die maandelijks wordt uitgekeerd. "We hebben een beleggingsproduct ontwikkeld dat de zekerheid van een vaste rente combineert met het rendement van beleggen in vastgoed", onderstreept Ellens. Obligatiehouders kunnen ervoor kiezen om via het platform eenmalig of maandelijks Briqs aan te kopen. De ontvangen rente kunnen ze laten uitkeren of herbeleggen in nieuwe Briqs. Het verwachte rendement, na 5, 10 of zelfs na 30 jaar, kan eenvoudig via de website worden berekend. Het maakt beleggen in Briqs tot een volwaardig alternatief voor banksparen. Ideaal voor bijvoorbeeld ZZP’ers die pensioen willen opbouwen.

Uitgebreid netwerk
Een voornaam streven van Briqchain is het realiseren van een breder aanbod van betaalbare en hoogwaardige huurwoningen. Met name op gewilde locaties in grote steden. Maar hoe worden die woningen nu eigenlijk verworven? "Dankzij ons uitgebreide netwerk kunnen wij ook in de huidige tijd nog voldoende goede woningen aankopen", legt Verdel uit. "Daarnaast worden ook woningen direct van particulieren aangekocht en kunnen vastgoedeigenaren hun vastgoed bij ons aanbieden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de woningen aan al onze criteria voldoen. De woningen worden altijd in perfecte staat opgeleverd, inclusief een aantrekkelijk energielabel. Zo worden ze niet alleen interessanter voor verhuur, maar zullen ze ook bij verkoop in waarde stijgen. Die 4% rente willen we obligatiehouders namelijk te allen tijde kunnen garanderen."

Internationaal toepasbaar
Inmiddels heeft Briqchain met succes een eerste investeringsronde afgesloten. Tegelijkertijd werd hard gewerkt aan het doorontwikkelen van het platform. Daarmee onderscheiden we ons nadrukkelijk van de meeste andere blockchain-initiatieven, zegt Van Alphen. "We bevinden ons niet in een proof of concept fase of iets dergelijks. Het is al volledig uitgewerkt en marktklaar. Sterker nog, binnenkort gaan we daadwerkelijk live. Bovendien gebruikt Briqchain de blockchaintechnologie uitsluitend waarvoor het in de kern bedoeld is. Dus om te zorgen voor eenvoudige en transparante processen en het realiseren van een fikse kostenbesparing. Om zo het beleggen in vastgoed voor iedereen mogelijk te maken. En het mooie is: door de eenvoud en het gebruik van de blockchain is het concept goed schaalbaar en internationaal toepasbaar. Ook daar gaan we in de nabije toekomst volop gebruik van maken."



Reacties


Laatste nieuws