Ontwikkelingen omtrent de regulering van huurprijzen van woonruimte

De overheid bemoeit zich sinds jaar en dag met de huurprijzen van woonruimte door deze wettelijk te maximeren. Toch gaat de huidige regulering, als het aan sommige gemeenten ligt, niet ver genoeg. Huib Hielkema bespreekt de ontwikkelingen omtrent de regulering van huurprijzen, van vroeger tot nu.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

Maarten Vos

Mooi overzicht in dit verhaal. Ik vul graag aan.
De maximaal toegestane huur is eigenlijk geen instrument om huren betaalbaar te houden, maar om de huurder te beschermen tegen onredelijk hoge huren, die een verhuurder in zijn sterkere positie kan vragen. Niet voor niets is het gekoppeld aan de woning, en niet aan wat een huurder aan bestedingsruimte heeft. De WOZ waarde erin brengen is een heel logische poging geweest om beter de "redelijke prijs van de woning" te benaderen.

Of de wet gewijzigd moeten worden om Passend Wonen mogelijk te maken? Binnen de (wonderbaarlijke) interpretatie die de Autoriteit Woningcorporaties heeft gegeven aan de bepaling omtrent "financiële bijdragen aan een huurder" in de wet is een tijdelijke voorwaardelijke huurkorting niet mogelijk. Wellicht volstaat een goed gesprek tussen de bewindslieden over wie er nu eigenlijk het beleid maakt. Maar ik vermoed dat het toch een wetswijziging zal worden. Een wetswijziging die gegevens verstrekking door de belastingdienst mogelijk maakt is wel wenselijk. Want als de huurders zich bij ons moeten gaan melden met hun papieren is er én een veel sterkere privacy-inbreuk, én weten we uit ervaring dat de mensen die de huurverlaging het hardst nodig hebben, het te druk hebben met overleven om zich te melden.

Tot slot: met Passend Wonen beogen we ook zeker betaalbaarheid te waarborgen. Wat gek genoeg niet wordt opgemerkt is dat we juist meer huurbescherming aanbrengen ipv minder. Want er is bij de jaarlijkse huurverhoging slechts 1 plafond, en dat is de maximale huur. Wij brengen meer plafonds aan, waarmee we ervoor zorgen dat juist ook voor middeninkomens de huur betaalbaar blijft.
We beogen tevens om oneigenlijke verhuisdrempels weg te nemen, ja. NIet om mensen uit te roken, maar om te zorgen dat ze een evenwichtige keuze gaan maken tussen blijven zitten, of een stap naar de koop of vrije sector huur te wagen.
Prima als men tegen die redelijke huur (qua inkomen en qua woning) wil blijven wonen, dat levert dan mooi middelen op om elders een woning betaalbaar te maken. Zo creëren we mooi een organisch middensegment, dat wel gegarandeerd betaalbaar is .

Geplaatst op 11 september 2018 om 18:15



Laatste nieuws