NIEUW: 20 september - Studentenhuisvesting Congres

In 2017 is er in Europa voor €13,6 miljard geïnvesteerd in studentenhuisvesting, een toename van 29% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in Nederland stijgt het volume jaar-op-jaar. De vraag naar hoogopgeleiden stijgt nog steeds in hoog tempo. Hierdoor neemt niet alleen het aantal studenten sterk toe, maar ook worden onderwijsinstellingen steeds internationaler.

Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat studentenhuisvesting een volwassen beleggingscategorie geworden. De afgelopen 18 maanden zijn er een groot aantal internationale beleggers in dit segment gestapt, waaronder Brookfield, GIC, Allianz, BVK en bijvoorbeeld Harrison Street.

Traditioneel wordt de Nederlandse markt voor studentenhuisvesting gedomineerd door non-profit organisaties zoals DUWO en SSH. Beperkende wetgeving heeft de entree van particuliere initiatieven lang tegengehouden, maar de laatste jaren zijn er creatieve initiatieven en concepten ontwikkeld waarmee marktpartijen een belangrijke portefeuille hebben kunnen opbouwen. Voorbeelden hiervan zijn The Student Hotel, Camelot Europe, Xior, IC Netherlands en Greystar.

In termen van exploitatie is een studentencomplex intensiever dan een regulier wooncomplex vanwege de vele huurmutaties, intensiever beheer, aanvullende services en de andere eisen en behoeften van studenten, zoals een zeer specifieke locatievraag (studentensteden) en een zeer beperkte portemonnee. Studentenhuisvesting als beleggingscategorie vergt dan ook veel creativiteit.   

Waar liggen de kansen voor ontwikkelaars en beleggers? Wat is het beleid ten aanzien van studentenhuisvesting? Wat voor woonvormen zijn er allemaal en welke ontwikkelingen zitten er in de pijplijn?

LEES VOOR HET GEHELE PROGRAMMA EN SPREKERS VERDER VIA DEZE LINK

 



Reacties


Laatste nieuws