'Blockchain is het antwoord op de problemen van de vastgoedsector'
Blockchain houdt de vastgoedsector flink bezig, maar waar liggen de kansen en hoe buig je deze technologie om tot concrete toepassingen? Tijdens de Europese IBREA (International Blockchain Real Estate Association) Summit in Amsterdam werd duidelijk dat er wereldwijd gezocht wordt, van Zwitserland tot Amerika, naar een antwoord op dit vraagstuk. VJ was aanwezig om verslag te doen.
Blockchain heeft de potentie om de vastgoedsector flink op te schudden, daar waren alle bezoekers van de bijeenkomst van overtuigd. De technologie biedt de vastgoedsector vele voordelen en kansen, zo zorgt het ervoor dat de sector transparanter wordt evenals efficiënter en toegankelijker. Daarbij maakt blockchain het mogelijk om informatie digitaal te registreren en te delen zodat alle betrokkenen in een proces altijd kunnen vertrouwen op actualiteit en juistheid van deze informatie, zonder dat daar een derde partij bij betrokken hoeft te worden.
Blockchain lost problemen vastgoedsector op
IBREA oprichter Ragnar Lifthrasir trapte de dag af: “Blockchain krijgt vaak het verwijt een oplossing te zijn dat op zoek is naar een probleem. Maar ik vind dat er juist veel problemen zijn binnen het vastgoed die makkelijk opgelost kunnen worden door het gebruik van blockchain. Zo maakt blockchain overdrachten veel makkelijker, de waardebepaling sneller, due dilligence transparanter en kan fraude worden voorkomen.” Volgens Lifthrasir moet de sector ernaar streven decentraler te worden en meer verbonden te worden. “Er moet meer open-source gewerkt worden, er moet meer inzage komen in gegevens en deze ook met elkaar uitwisselen. Partijen leven nog teveel op hun eigen eiland, zodra we gaan samenwerken kunnen we vooruit komen.”
Op dit moment wordt blockchain op vier manieren toegepast: als valuta om mee te beleggen, als een token waarbij vastgoed wordt verhandeld op de blockchain, als een manier om een smart contract tussen twee partijen te realiseren en als grootboek om alle transacties vast te leggen. Maar vaak gaat het om ideeën in plaats van concrete applicaties en toepassingen. In Nederland zijn al een aantal startups bezig (zie hier een overzicht), maar op het congres van IBREA werd duidelijk hoe de vastgoedsector wereldwijd deze nieuwe technologie heeft omarmt. Zo waren er initiatieven uit Canada, Slovenië, Zwitserland, Rusland en Litouwen aanwezig die vertelden over hun applicaties.
ICO’s en crowdfunding
De nieuwste trend binnen blockchain is het ophalen van geld via crowdfunding en de zogenaamde ICO’s. Dit staat voor Initial Coin Offering, een woordspeling op de term Initial Public Offering (IPO), oftewel de beursintroductie van een onderneming. Bij een ICO gaat het om een emissie van crypto-tokens voor het financieren van projecten en start-ups. Maar hoe doe je dit veilig en gereguleerd? Het Zwitserse Elea Labs heeft crowdfunding applicatie CAIS ontwikkelt waarbij dit makkelijk en veilig kan plaatsen vinden. Met als voordeel dat deze software beleggen voor iedereen toegankelijk maakt.
Justin Smith, CTO bij Elea Labs vertelt: “Het is eigenlijk een gedecentraliseerde effectenbeurs. Waarbij handelen peer to peer wordt, van bedrijf naar investeerder. Je hoeft alleen je creditcardnummer door te geven of cryptovaluta te sturen en je ontvangt tokens. Via de app kan deze tokens aankopen of weer verkopen.” Daarbij wordt alle data vastgelegd op blockchain, waarbij er dus makkelijk achterhaald kan worden waar transacties vandaan komen en fraude moeilijk maakt.
House Hodl en Square X
Een ander platform dat binnenkort live gaat is het Russische House Hodl, waarbij het verhandelen van vastgoed centraal staat. Via dit platform wil House Hodl vooral faciliteren en vastgoedtransacties wereldwijd makkelijker maken. CEO Max Keidun vertelt: “We maken daarbij gebruik van een drie handtekeningen systeem, waarbij wij, koper en verkoper ieder een key krijgen en moeten tekenen. Iemand kan dus niet zo maar uit een transactie stappen, je hebt daar minstens twee van de drie handtekeningen voor nodig.” Binnenkort gaat het platform live en zullen de eerste objecten verhandeld worden.
De startup SquareX uit Litouwen, gaat een stapje verder. Zij willen met hun platform het hele bouwproces en verkoopproces decentraliseren en toegankelijker maken voor een breder publiek. Volgens CEO Kirill Kotilevsky kan je via dit platform als belegger investeren in de projecten die jij gerealiseerd wil zien en daarna ook beleggen in een deel van het pand. "Wij willen mooie architectuur realiseren en projecten sneller financiëren door het proces op te stellen voor iedereen."
Tokenization of assets
Een ander thema dat veel naar voren kwam tijdens de dag was tokenization of assets. Hierbij wordt een juridische entiteit gecreëerd die één of meerdere vastgoedobjecten omvat. De eigendomscertificaten van deze objecten zullen in tokens worden omgevormd en worden verhandeld op de blockchain. De voordelen hiervan zijn dat meer vastgoed hierdoor liquide wordt en makkelijker verhandelbaar. Al eerder zei Lifthrasir tegen VJ: “Op dit moment wordt dit gedaan met veel papierwerk en ben je afhankelijk van derden, maar door deze ontwikkeling kan er dus direct en juridisch sluitend worden gehandeld op een open-source platform zoals Bitcoin zonder tussenkomst van andere partijen en tussenpersonen. Dit gaat een grote impact hebben op de vastgoedsector.”
Tijdens de paneldiscussie over dit onderwerp waren de sprekers allen enthousiast over deze ontwikkeling, maar de vraag is alleen of private beleggers hier op zitten te wachten. "Hoe groot de vraag is naar dit soort beleggingen zal de komende maanden blijken. Daarbij zullen vastgoedadviseurs niet buiten spel komen te staan, een goed netwerk van geïnteresseerde partijen is nog steeds onmisbaar," vertelt Henry Elder van Digital Asset Advisor USA.
Daarbij denkt Elder dat er flink wat vooruitgang kan worden geboekt als meer partijen bitcoin kopen en zich bezighouden met deze technologie. "De grote spelers moeten hun gewicht in de schaal gooien, dan gaan we grote veranderingen zien. Daarbij moeten we via open-source blijven ontwikkelen, anders kunnen we nooit de infrastructuur creëren die nodig is om dit tot een succes te maken."
Wetgeving en regulering
Een van de laatste sprekers Guenther Dobrauz, partner bij PwC Legal in Zwitserland, waarschuwt de zaal: blijf innoveren, maar wees bewust van het juridische kader waarin je opereert. “Een mooie app hebben is leuk, maar zolang je niet voldoet aan de juridische standaarden van het land waarin je actief bent dan kom je nog niet ver. Je wil vertrouwen uitstralen. Dus blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van wetgeving, ook op Europees niveau waar verschillende ontwikkelingen gaande zijn. Beleggen blijft beleggen of het nu op de blockchain is of via de effectenmarkt. Je houden aan regulering en wetgeving is van belang.”
Dobrauz gaf daarbij wat perspectief: “De telefoon heeft 75 jaar nodig gehad voordat het door de massa werd omarmt, zelfs internet had acht jaar nodig voordat iedereen in de VS het ging gebruiken. De tijdlijnen worden korter, maar het gaat niet over één nacht ijs. We zijn goed op weg, maar het duurt nog even voordat het kantelpunt waarbij een product of dienst door de massa wordt omarmd is bereikt.”
Laatste nieuws
- 26-12-2024 19:56 Orange Capital Partners investeert voor bijna 423 miljoen euro in Duitse betaalbare huurwoningen
- 24-12-2024 16:27 Bouwinvest Retail Fund koopt Vredenburg 4 in Utrecht van particulier
- 24-12-2024 15:56 Bestemmingsplan voor vierhonderd woningen in Eindhoven definitief
- 24-12-2024 13:49 The Body Shop Nederland failliet door faillissement moederbedrijf
- 24-12-2024 13:22 Politie koopt kantoorgebouw aan Leidenweg in Arnhem
- 24-12-2024 12:13 Opletten geblazen met energielabels in het WWS
- 24-12-2024 11:16 Textiel Services Nederland huurt bedrijfsruimte van 474 m2 in Rotterdam
- 24-12-2024 10:00 Registreer uw organisatie voor WOCODA 2025: Jaarbeurs kloppend hart voor volkshuisvesting
- 24-12-2024 09:30 Verplaatsingsfonds bedrijventerreinen moet ruimtegebrek Zuid-Holland aanpakken
- 24-12-2024 09:10 Retail- en woningcomplex van 4.700 m2 aan de Meent in Rotterdam verkocht
- 24-12-2024 06:00 Van der Mark (Jajo): Laten we samen gemeenten helpen hun Woontop-ambities waar te maken
- 24-12-2024 06:00 Dirk Bakker bouwt verder: van Nederland naar Europa
- 23-12-2024 15:12 Particulier belegger koopt rijksmonument van 1.400 m2 in Velp
- 23-12-2024 15:06 Royal HaskoningDHV huurt 3.000 m2 in gebouw Donna op Strijp-S in Eindhoven
- 23-12-2024 14:45 Curatoren Blokker vinden koper die formule wil doorzetten
- 23-12-2024 13:32 Bezwaarmaakster Müllerpier blijft bezwaar maken, ondanks 4 ton afkoopsom
- 23-12-2024 12:48 Corporatie Ons Doel en Vorm tekenen voor 24 sociale huurwoningen in Leiden
- 23-12-2024 12:39 CMS benoemt zeven advocaten tot counsel en partner
- 23-12-2024 11:43 LVDH in gesprek met intermediairs: ‘Vastgoedbeleggen heeft weer meer tijd nodig’
- 23-12-2024 11:26 Prijzen woningbouwgrond blijven stijgen ondanks betaalbaarheidseisen
- 23-12-2024 10:58 Rente daalt weer langzaam, Fed verwacht slechts twee renteverlagingen in 2025
- 23-12-2024 06:30 Koopwoningen in november bijna 12 procent duurder dan jaar eerder
- 20-12-2024 17:10 WormerWonen, Sens real estate en Vink+Veenman tekenen voor sociale huurwoningen
- 20-12-2024 17:06 Hoge Raad licht regels box 3 toe: waardestijging door verbouwing telt niet mee voor werkelijke rendement
- 20-12-2024 17:00 Nieuwe huurder voor kantoorgebouw The Grid in Utrecht
- 20-12-2024 16:54 Uniek Bedrijfsmakelaars begeleidt verschillende transacties in Oost-Nederland
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.