‘Tokenization of assets gaat een grote impact hebben op de vastgoedsector’

Op dit moment zijn er verschillende succesvolle pilots en projecten gaande binnen het vastgoed, waardoor blockchain geen onbekende term meer is binnen de Nederlandse vastgoedsector. Maar waar liggen nog de kansen en uitdagingen? VJ sprak met Ragnar Lifthrasir, oprichter van de International Blockchain Real Estate Association (IBREA), over de toekomst van blockchain binnen de Nederlandse vastgoedsector en de komende Europese IBREA Summit in Amsterdam in mei.

De Nederlandse vastgoedsector heeft de afgelopen twee jaar druk geëxperimenteerd met blockchain. Zo hebben Deloitte en het Amerikaanse Cambridge Innovation Center (CIC) in het Rotterdamse Groothandelsgebouw het eerste huurcontract vastgelegd in blockchain en ook kantoorbelegger Merin heeft deze stap genomen. ABN AMRO heeft blockchainpilot Torch gestart, waarbij onderzocht wordt hoe zakelijke klanten blockchain kunnen gebruiken bij het vastleggen en uitwisselen van informatie bij vastgoedtransacties. En DLA Piper, Annexum en Bloqhouse hebben de handen ineen geslagen vastgoed en andere assets digitaal te verhandelen op een blockchain.

Ook de Nederlandse overheid heeft de ontwikkelingen rondom blockchain opgemerkt en is vorig jaar een zogenaamde ‘Nationale Blockchain Coalitie’ gestart om Nederland voorloper te maken. Er is dus al veel gaande rondom blockchain in Nederland, waar liggen nog de kansen?

Samenwerking
Volgens oprichter van de International Blockchain Real Estate Association (IBREA), Ragnar Lifthrasir, liggen er vooral kansen in Europese samenwerking en het uitwisselen van ideeën. Lifthrasir zegt: “Er wordt al veel internationaal samengewerkt, maar Skypen en e-mailen is toch niet hetzelfde als mensen persoonlijk ontmoeten. Het enthousiasme van iedereen zal nieuwe ideeën en samenwerkingen alleen maar voeden.” 

Ook naar de IBREA European Summit op 29 mei in Amsterdam? Klik hier om het programma te zien. Zo zal Ragnar Lifthrasir op die dag de keynote speech verzorgen.  Aanmelden voor het event? Gebruik de promocode IBREA_VJ20 en krijg 20% korting op uw kaartje! 

Daarom wordt op 29 mei in Amsterdam de eerste Europese summit georganiseerd door IBREA. Lifthrasir vertelt: “Op deze manier brengen we de tech- en de vastgoedsector samen. Het is belangrijk dat zij met elkaar in gesprek komen, want alleen op die manier weten de software engineers welke problemen er zijn binnen de vastgoedsector en komen de vastgoedmensen te weten welke technologie er allemaal beschikbaar is.”

Pionieren
Lifthrasir erkent dat Nederland goed op weg is. “Er zijn in Nederland een aantal kwalitatief goede start-ups, een flink aantal pilots en ook vastgoedbedrijven springen in op de ontwikkelingen. In de VS zie je dat de grote corporate vastgoedbedrijven wat terughoudender zijn en niet het proefkonijn willen zijn. In Nederland is de vastgoedsector juist aan het pionieren. Bedrijven zijn actief aan het zoeken naar software, starten pilots en zijn bezig om een proof of concept vast te stellen.”

Blockchain is een technologie die kan worden toegepast in transacties waar van waarde wordt gewisseld. Het maakt het mogelijk om informatie digitaal te registreren en te delen zodat alle betrokkenen in een proces altijd kunnen vertrouwen op actualiteit en juistheid van deze informatie, zonder dat daar een derde partij bij betrokken hoeft te worden.

Volgens Lifthrasir zijn de voordelen van blockchain voor de vastgoedsector helder. “Het zorgt ervoor dat de vastgoedsector transparanter wordt. Er wordt meer direct gehandeld, peer to peer in plaats van afhankelijk zijn van derden. Het maakt de vastgoedsector ook toegankelijker, de drempel wordt weggehaald. Het wordt makkelijk om zelf te investeren in vastgoed, maar door blockchain kunnen ook softwarebedrijven makkelijker een rol spelen.”

Misverstanden wegnemen
Toch zijn er genoeg uitdagingen zegt Lifthrasir. “De grootste uitdaging is de misverstanden rondom blockchain: wat kan de technologie wel of niet? Er is veel hype geweest de afgelopen tijd rondom de technologie, dus verwachtingen zijn hoog en soms niet altijd realistisch.”

VJ sprak al eerder met Ragnar Lifthrasir over de toekomst van blockchain en wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle pilot. Lees hier het verhaal.

Een andere uitdaging is ongeduld. “Ontwikkelingen hebben tijd nodig en verwachtingen moeten worden bijgesteld. Mensen overschatten wat er in drie jaar kan gebeuren, maar onderschatten wat er in tien jaar kan worden bereikt. We zijn pas begonnen met het toepassen van de blockchaintechnologie, maar we zijn al een heel eind gekomen. Het wordt steeds meer omarmt, zo ook door overheden en andere instanties. Deze partijen zullen niet voor de doorbraak in software gaan zorgen, maar door hun acceptatie van de technologie wordt het risico in de ogen van mensen minder.”

Tokenization of assets
Volgens Lifthrasir gaat blockchain de vastgoedsector drastisch veranderen. “Vooral beleggers en investeerders zullen hiervan profiteren, juist de dienstverlenende partijen zullen moeten veranderen. Daar moeten ze op voorbereid zijn, hoe kunnen zij nog waarde toevoegen binnen een transactie als vastgoed verhandelt wordt via blockchain? Er liggen hier heel veel kansen en daarom moet er actief op deze ontwikkeling worden ingespeeld.”

De volgende golf binnen de blockchaintechnologie wordt volgens Lifthrasir het zogenaamde ‘tokenization of assets’. Hierbij wordt een juridische entiteit gecreëerd die één of meerdere vastgoedobjecten omvat. De eigendomscertificaten van deze objecten zullen in tokens worden omgevormd en worden verhandeld op de blockchain. Lifthrasir: “Door dit proces kan een vastgoedtransactie sneller en makkelijker plaatsvinden. Op dit moment wordt dit gedaan met veel papierwerk en ben je afhankelijk van derden, maar door deze ontwikkeling kan er dus direct en juridisch sluitend worden gehandeld op een open-source platform zoals Bitcoin zonder tussenkomst van andere partijen en tussenpersonen. Dit gaat een grote impact hebben op de vastgoedsector,” zegt Lifthrasir tot slot.



Reacties


Laatste nieuws