Elektrische auto ook voor vastgoedsector zakelijk erg voordelig

In Nederland zullen in de toekomst steeds meer elektrische auto’s gaan rijden. Deze schone personenvoertuigen zijn hard nodig, omdat de luchtkwaliteit in de grote steden nog steeds belabberd is. De overheid stimuleert het gebruik en de aanschaf van elektrische auto’s dan ook. Voor werkgevers wordt het interessant gemaakt om een duurzaam wagenpark aan te schaffen. En voor de zakelijke rijder kan een elektrische auto financieel erg gunstig uitpakken bij het kopen, maar ook bij leasen en delen.

Financiële voordelen zakelijk elektrisch rijden
Wat zijn de voordelen? Er zijn drie grote voordelen te noemen; BPM, motorrijtuigenbelasting en bijtelling.

BPM
Als bedrijven, of zakelijke rijders, een elektrische auto willen aanschaffen betalen zij geen BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Die BPM moet doorgaans worden betaald als iemand een nieuwe auto in Nederland koopt of die naar Nederland importeert. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van deze auto’s. Omdat elektrische voertuigen helemaal geen CO2 uitstoten, zijn ze gevrijwaard van BPM.

Motorrijtuigenbelasting
Daarnaast hoeven bezitters van elektrische auto’s geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) te betalen, waardoor de elektrische auto ten opzichte van andere modellen, belastingtechnisch gezien, erg voordelig is. Behalve de stimulering door de rijksoverheid, zijn er ook allerlei subsidies en stimulansen van lokale overheden.

Bijtelling
Bovenstaande voordelen hebben particuliere rijders ook. De bijtelling daarentegen, is hét voordeel dat zakelijke rijders hebben met een elektrische auto. Wie privé rijdt met een zakelijke auto, moet bijtelling betalen als het aantal privékilometers boven de 500 komen. Voor veel auto’s geldt hier een percentage van 22 procent van de nieuwwaarde van de wagen. Voor volledig elektrische wagens is dit 4 procent. En dat scheelt natuurlijk aanzienlijk.

Nadelen zakelijk elektrisch
Tegenover die voordelen, staan ook nadelen. Namelijk de aanschafkosten en de premie voor de autoverzekering.

Premie autoverzekering
De premie van de autoverzekering voor elektrische auto’s ligt vaak hoger dan die voor gelijkwaardige modellen die op andere brandstoffen rijden. Dit komt doordat de accu waardevol is, waardoor reparatiekosten hoog uit kunnen vallen. De verzekeraar maakt de premie hierdoor hoger, zodat deze kosten zijn ingedekt.

Aanschafkosten
Vooral door de kosten van de accu, zijn elektrische auto’s in aanschaf vaak een stuk duurder dan vergelijkbare modellen op conventionele brandstoffen. Wel worden die kosten op lange termijn terugverdiend door lagere belastingen. Naast het aanschaffen, zijn er ook andere opties; zakelijk leasen óf delen.

Op die manier zijn er geen aanschafkosten, maar wordt er betaald voor het gebruik van de wagens voor een bepaalde periode. Ook is er (in veel gevallen) geen omkijken naar de autoverzekering en wegenbelasting, want deze zijn vaak meegerekend in het bedrag dat wordt betaald voor het gebruiken van de wagen. Bij zakelijk leasen geldt er wel ook een bijtelling.

Opladen accu
Ondanks de lage bijtelling, zijn veel forensen toch nog huiverig om een elektrische auto aan te schaffen. Ze zijn bang dat de auto een te kleine actieradius heeft of dat ze niet op tijd een laadpaal kunnen bereiken als de accu bijna leeg is. Deze angsten zijn echter grotendeels ongegrond. De meeste auto’s hebben een bereik van meer dan 200 km. Ook zijn er in Nederland inmiddels duizenden laadpalen.

De overheid geeft medeoverheden een bijdrage voor het aanleggen van laadpalen. Hierbij geldt ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Het budget ligt op 7,2 miljoen euro en is tot 1 juli 2018 beschikbaar.

Toekomst
Voor bedrijven, zakelijke rijders, en ook de rest van Nederland is elektrisch rijden de toekomst. Hoewel de prijzen van elektrische auto’s dalen en de actieradius verbetert, is nu nog overheidssubsidie nodig om elektrische mobiliteit aantrekkelijk te maken. Op termijn zal de elektrische auto ook zonder subsidie, het voordeligst zijn. Elektriciteit lijkt de brandstof van de toekomst.

Een bijdrage van Pricewise.nl



Reacties


Laatste nieuws