Makelaar en bedrijfsauto: kies je voor zakelijk, privé of leasen?

Als zelfstandig makelaar maak je jaarlijks waarschijnlijk veel kilometers. Je bezoekt klanten en gaat naar woningbezichtigingen. Een auto is dan niet alleen praktisch noodzakelijk, maar is tegelijkertijd ook het visitekaartje van het bedrijf. Logisch dat het aanschaffen van een bedrijfsauto dan een belangrijke beslissing is. Ga je de privéauto zakelijk gebruiken? Of kies je voor leasen? En wat zijn de voor- en nadelen van een bedrijfsauto kopen?

Privévoertuig als bedrijfsauto: hoe werkt het?
Je kunt een privévoertuig gebruiken als bedrijfsauto. In dat geval mag je per zakelijke kilometer 0,19 euro aftrekken van de winst van de onderneming. Wel moet je een gedetailleerde kilometerregistratie bijhouden, waarbij het onderscheid tussen zakelijk en privé rijden duidelijk is. Woon-werkverkeer valt onder privégebruik.

Gebruik je de privéauto voor zakelijke afspraken, dan mag je de btw op deze kosten aftrekken van de belasting. Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan wordt het voertuig door de Belastingdienst sowieso gezien als auto van de zaak.

Bedrijfsauto: voor- en nadelen?
Een groot voordeel bij het aanschaffen van een bedrijfsauto is een fiscaal voordeel. Wanneer de auto op de balans van de onderneming staat, mag je de jaarlijkse kosten voor bijvoorbeeld brandstof, wegenbelasting, apk en onderhoud plus de verzekering aftrekken van de winst van het bedrijf.

Verder is ook de btw die je betaalt over de aanschafwaarde, het onderhoud en de benzine aftrekbaar. Tegenover deze fiscale voordelen, staat een eventuele bijtelling. Deze bijtelling geldt wanneer je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt met een bedrijfsauto omdat de Belastingdienst dit als inkomen ziet waar je belasting over moet betalen.

De bijtelling, meestal 25 procent, wordt vastgesteld op basis van de catalogusprijs. Rijd je met de bedrijfsauto minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan geldt de bijtelling niet. Wel moet je dan nog steeds een uitgebreid rittenoverzicht bijhouden om aan te kunnen tonen welke ritten zakelijk en welke privé zijn.

Auto leasen voor de onderneming
Een bedrijfsauto aanschaffen is een grote investering. Leasen is dan mogelijk een goedkoper alternatief. Dit kun je doen via private lease, maar ook financial en operational lease zijn opties.

Private lease
Bij private lease huur je feitelijk een auto voor een periode van minimaal een jaar tot maximaal vijf jaar. Je betaalt elke maand een vast bedrag voor het leasen van de auto, de wegenbelasting, de verzekering en reparatie plus onderhoud.

Een voordeel is dat je geen tijd kwijt bent aan een autoverzekering vergelijken en afsluiten zoals je dit bij een eigen auto wel moet doen. Ook geldt hier geen fiscale bijtelling. Nadelig is dat het leasen van een auto invloed kan hebben op het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekverstrekker kan 65 procent van het maandelijkse leasebedrag in mindering brengen op de maximale maandelijkse woonlasten.

Ook loop je het risico om opgebouwde schadevrije jaren kwijt te raken wanneer je drie jaar geen eigen auto rijdt. Wel geldt bij private lease dat je per zakelijke kilometer 0,19 euro mag aftrekken.

Financial en operational lease
Operational lease lijkt qua voorwaarden op private lease. Ook hier betaal je elke maand een vast bedrag voor het leasen van de zakelijke auto, de verzekering, de motorrijtuigenbelasting en het onderhoud. Bij financial lease regel je deze zaken zelf. Je moet dus een autoverzekering vergelijken en afsluiten en gewoon wegenbelasting betalen zoals je dit bij een eigen voertuig doet. Dit is zo omdat je economisch eigenaar bent. Gedurende een afgesproken looptijd betaal je de auto af.

Een belangrijk verschil tussen deze twee zakelijke leasevormen is dat je bij financial lease recht hebt op investeringsaftrek omdat de auto op de balans van de onderneming staat. Dat is bij operational lease niet zo. Bij beide leasevormen mag je wel de btw op de kosten voor zakelijk rijden als voorbelasting aftrekken.

Welke vorm van zakelijk rijden voor jou interessant is, hangt dus erg af van de situatie. Maak voor jezelf een keuze die past.

Dit is een bijdrage van Pricewise



Reacties


Laatste nieuws