Zakelijk energiecontract afsluiten als vastgoedbeheerder: waar moet u rekening mee houden?

Als u meerdere bedrijfspanden beheert, kan het veel tijd kosten om een energiecontract af te sluiten. Energievergelijkingsite Pricewise vertelt u in VJ waar u als vastgoedbeheerder rekening mee moet houden bij het afsluiten van een zakelijk energiecontract.

Eén of meerdere contracten
U kunt ervoor kiezen om één energiecontract af te sluiten voor meerdere bedrijfspanden, of om per bedrijfspand een energiecontract af te sluiten. Sluit u per bedrijfspand een energiecontract af, dan is de einddatum van het contract ook per bedrijfspand verschillend. Dit kan onhandig zijn.

Bij de keuze voor een contract voor meerdere panden, heeft het contract slechts één einddatum. Als uw vastgoedportfolio voortdurend wisselt, kunt u met de energieleverancier een mutatiebandbreedte afspreken. Koopt u een nieuw bedrijfspand, dan kan deze er bij het energiecontract op gezet worden – ook al maakt u daarmee dan niet een heel contractjaar vol. En verkoopt u een pand, dan kunt u het energiecontract daarvoor vaak kosteloos opzeggen.

Het is echter niet bij elke leverancier mogelijk om een contract af te sluiten voor meerdere panden, dus vraag dit altijd na bij de gewenste leverancier.

Is het aantal bedrijfspanden dat u beheert nog te overzien en wisselt uw portfolio niet heel regelmati? Dan kan het een stuk voordeliger zijn om wel per pand een energiecontract af te sluiten. Tarieven veranderen namelijk, en daardoor kan het zijn dat het contract dat u al hebt lopen bij de aankoop van een nieuw pand niet meer het goedkoopste contract is.

Of u nu kiest voor één energiecontract, of voor meerdere energiecontracten: een 1-jarig energiecontract met vaste tarieven is doorgaans het voordeligst. Het is verstandig om regelmatig energietarieven te vergelijken zodat u niet te veel betaalt. U weet dan altijd zeker dat u energie tegen het laagste tarief krijgt geleverd.

Kleinverbruiker of grootzakelijk?
De keuze voor het soort zakelijk energiecontract hangt af van het soort aansluiting in het pand. Heeft u een aansluiting van minder dan 3*80A, dan bent u een kleinverbruiker. In dat geval kunt u een ‘normaal’ zakelijk energiecontract aanvragen via een vergelijkingssite of de website van een leverancier. Is uw aansluiting sterker dan 3*80A, dan bent u een grootverbruiker en moet u een grootzakelijk energiecontract afsluiten. Dit kan niet direct via een vergelijkingssite of de website van een leverancier, maar hiervoor moet u een offerte aanvragen. U kunt via een vergelijkingssite wel offertes van verschillende energieleveranciers aanvragen.

Er zijn nog meer verschillen tussen een zakelijk contract en een grootzakelijk contract. Bij een zakelijk contract betaalt u de netbeheerkosten via de energieleverancier, en bij een grootzakelijk contract betaalt u deze kosten direct aan de netbeheerder. Daarnaast wordt bij een grootzakelijk energiecontract het daadwerkelijke verbruik gefactureerd, terwijl u bij een zakelijk contract een voorschotbedrag betaalt – net zoals bij een particulier energiecontract.

Stroomaansluiting
Bij het afsluiten van een energiecontract, moet u weten wat voor stroomaansluiting het bedrijfspand heeft. De stroomaansluiting wordt uitgedrukt in ampère en gaat bij kleinverbruikers van 3*25A tot 3*80A. Bij grootzakelijke verbruikers gaat de stroomaansluiting van 3*80A tot 3*225A. Hoe sterker de stroomaansluiting is, hoe meer elektrische apparaten er kunnen worden aangesloten en hoe meer energie er tegelijkertijd gebruikt kan worden.

De sterkte van de stroomaansluiting heeft invloed op de hoogte van de netbeheerkosten. Als u een sterkere stroomaansluiting heeft, betaalt u hogere netbeheerkosten. Mede daarom moet u bij het afsluiten van een energiecontract doorgeven wat voor stroomaansluiting u heeft. De stroomaansluiting kan verschillen per bedrijfspand. Zorg ervoor dat u bij elk bedrijfspand de juiste stroomaansluiting doorgeeft, zo voorkomt u dat u onnodig te veel betaalt.

Groene energie
Als u duurzaamheid belangrijk vindt, dan kunt u kiezen voor een energiecontract met groene stroom. Veel groene stroom die in Nederland verkocht wordt, is in het buitenland opgewekt. Deze stroom wordt verhandeld via Garantie-van-Oorsprong-certificaten (GvO’s). Een GvO staat voor 1.000 kWh, is een jaar geldig en mag één keer worden gebruikt. Deze stroom is dus eigenlijk alleen groen op papier.

Tegenwoordig zijn er ook veel energieleveranciers die groene stroom uit Nederland aanbieden. Dit wordt ook wel oranje stroom genoemd. Wilt u de opwekking van groene energie in Nederland stimuleren? Kies dan voor een energiecontract met oranje stroom. Op veel vergelijkingssites kunt u hier tijdens het energie vergelijken op filteren. Ook goed om te weten: groene stroom (uit Nederland) is lang niet altijd meer duurder dan grijze stroom.

De betaling
Voor uw administratie is de manier van betaling erg belangrijk. Heeft u alle energiecontracten bij dezelfde energieleverancier lopen, of één contract voor alle bedrijfspanden? Dan kunt u ervoor kiezen om alles op één factuur te laten zetten, of om per bedrijfspand een factuur te ontvangen. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de factuur elke maand te ontvangen of elk kwartaal. Dit is helemaal afhankelijk van uw voorkeuren en administratie.

Dit is een bijdrage van Pricewise.nl



Reacties


Laatste nieuws