Virtuele thuiszorg verlaagt kosten woningaanpassing voor vastgoedeigenaren

Vastgoedeigenaren die tegen kostbare verbouwingen opzien om woningen geschikt te maken voor hurende senioren, is een oplossing voorhanden. Met Virtuele Thuiszorg kunnen bewoners met een veilig gevoel toch langer in hun woning blijven.

“Vroeger ging je naar een bejaardenwoning. Nu wil iedereen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Er wordt de laatste jaren veel geïnvesteerd in woningen zonder drempels, inloopdouches, aangepaste keukens, antislipvloeren en domotica. Door zowel particulieren als corporaties en ontwikkelaars. Ondanks deze goede en noodzakelijke aanpassingen, blijkt deze ‘hardware’ vaak niet het ‘sociale’ comfort en de veiligheid te bieden om in de eigen woning te blijven. Daarom wordt steeds meer ingezet op het bestrijden van eenzaamheid en welzijnsmonitoring. In wezen vormen die de basis van de nieuwe seniorenwoning”, zegt Patrick Landsman, CEO MobileCare en bedenker van Virtuele Thuiszorg.

Geen directe investeringen nodig
Met Virtuele Thuiszorg hoeft een vastgoedeigenaar of exploitant niet direct te investeren in dan wel hardware of ingrijpende woning aanpassingen. Het model is zo gebouwd dat iemand vanuit een kwetsbare positie toch zelfstandig (langer) thuis kan blijven wonen. Dit in een abonnement vorm wat aanvangt bij activatie en stopt bij opzegging door verhuizing, overlijden etc. Geen upfront kosten dus maar alleen kosten welke uit de exploitatie gedekt kunnen worden. De bewoner kan hieraan mee betalen vanuit bijvoorbeeld WMO of PGB maar uit onderzoek blijkt dat ook ruim 40% van de mantelzorgers bereid is om hieraan bij te dragen.

Landsman: “Dit is echt het ei van Columbus. Met dit plug en play concept welke turn-key bij een bewoner wordt opgeleverd realiseert een eigenaar/ontwikkelaar direct resultaat op het gebied van het bestendig en veilig langer laten thuis wonen van mensen in een kwetsbare positie. Denk dan aan ouderen maar ook mensen met een chronische aandoening.”

Warm contact
Virtuele Thuiszorg is het nieuwe concept van MobileCare dat eenzaamheid vermindert en het gevoel van veiligheid vergroot. Dit gebeurt door ‘warm’ beeldcontact te combineren met (welzijns)data uit slimme apparaten. Het pakket dat Virtuele Thuiszorg biedt, bestaat uit ten minste het volgende:

- Telezorg: dagelijks tot wekelijks persoonlijke aandacht met vaste medewerkers via het beveiligde Skype for business;
- Slim horloge dat welzijnszaken als slaapritme, bloeddruk en activiteit monitort en alarmeert bij vallen of bewusteloosheid;
- Vooraf geïnstalleerde tablet met handige regelapp voor het activeren van het sociale netwerk;
- Slim slot voor toegangsmanagement op afstand als vervanger van het onveilige ‘sleutelkastje’;
- Digitale CO2- en rookmelders die in verbinding staan met een 24/7 bemande alarmcentrale.

Groot tekort aan seniorenwoningen
Uit ANBO (belangenorganisatie van ouderen)-onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten een tekort aan geschikte seniorenwoningen verwacht in 2020. Een belangrijke oorzaak zijn de hoge kosten voor woningaanpassingen. Met de inzet van Virtuele Thuiszorg kunnen de aanpassingskosten voor vastgoed omlaag. Ook omdat er door het draadloos monitoren van geestelijk en fysiek welzijn geen dure infrastructuur nodig is. Alles is met elkaar verbonden via de laatste IoT M2M-connecties.

Financiering
Virtuele Thuiszorg (inclusief hardware, installatie en connectiviteit) werkt op basis van een service abonnement en kost € 214 per maand, inclusief 24/7 monitoring. Deze kosten worden op basis van indicatie (deels) vergoed door de Wmo, Pgb of zorgverzekering. Voor corporaties kunnen de prestatiecontracten met gemeenten gelden. In het duurdere segment kan Virtuele Thuiszorg onderdeel zijn van het (zorg)servicepakket. Onderzoek toont aan dat ruim 40% van de huishoudens met een bovenmodaal inkomen/pensioen bereid is zelf de abonnementskosten te betalen.

Samen ontwikkeld
Virtuele Thuiszorg is een initiatief van MobileCare, de service & solution provider voor welzijn en veiligheid. Landsman: Er wordt alleen gebruikgemaakt van proven technology die toegepast wordt bij klanten als award-winning Woonlandschappen De Leyhoeve Tilburg en Groningen en VVT-organisatie ‘t Gerack in de gemeente Eemsmond.

"Inmiddels maken bij woonlandschap De Leyhoeve in Tilburg zo’n 85 bewoners gebruik van de technieken van Virtuele Thuiszorg en zal dit bij oplevering van De Leyhoeve in Groningen verdubbeld worden. Bij ‘t Gerack zal naar verwachting eind 2017 circa 500 gerealiseerd zijn. Alle processen zijn samen met klanten ontwikkeld vanuit de gedachte dat de financiering van langer zelfstandig thuis een samenspel is tussen zorg, welzijn en vastgoed”, aldus Landsman.

Meer info? Patrick Landsman, CEO MobileCare, (06) 275 815 21 of mail plandsman@mobile-care.nl



Reacties


Laatste nieuws