Augmented Age: hoe robots en mensen samenwerken

Iedere maand publiceert Jari Wesselink van SKEPP een artikel voor de rubriek ‘SKEPP tech’. In deze editie wordt ingezoomd op een nieuw tijdperk: het robottijdperk, ook wel de Augmented Age genoemd.

De start van een nieuw technologisch tijdperk
De maatschappij om ons heen verandert in een razend tempo. Op kantoor zorgen digitalisering en automatisering voor grote veranderingen. Organisaties krimpen, werkwijzen veranderen en digitale opties krijgen steeds vaker de voorkeur. Dit kost banen, weinig branches ontkomen tegenwoordig nog aan een ontslaggolf. De grootste innovatie van dit moment? De komst van robots! Een Japans verzekeringsbedrijf vervangt al ruim 30 werknemers voor robots, terwijl in Delft ruim 170 robotica-onderzoekers samenwerken aan een nieuwe generatie robots. Alles wijst op de komst van een nieuw technologisch tijdperk: de Augmented Age.

3D-printing en Augmented Reality in de kantorenwereld
Cloud technologie, Big Data, Internet of Things, chatbots: zo maar wat nieuwe technologieën die vele veranderingen teweegbrengen in organisaties. In een eerdere editie van ‘SKEPP tech’ zagen we al dat 3D-printing en Augmented Reality de nieuwe trends van de kantorenwereld zijn. Zo bouwt men met 3D-printers kantoren en vervangt Augmented Reality de rondleidingen.

Dat ons land steeds innovatiever wordt, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor van 2016, uitgevoerd door onderzoeksinstituut INSCOPE. Radicale innovaties worden steeds vaker gerealiseerd in het bedrijfsleven. Volgens Emerce vond er een stijging plaats van 2,9% ten opzichte van het afgelopen jaar.

We staan op de rand van een nieuw tijdperk: de Augmented Age
Al deze innovaties zorgen voor de komst van een nieuwe periode. Maar één innovatie is toch wel het meest opvallend: de robotisering. Een slimme samenwerking tussen mens en robot, dat is waar het om draait in de zogeheten Augmented Age. Althans, zo stelt Maurice Conti, een futurist die woonachtig is in California. Waar de mens zich focust op bewustzijn, waarneming en besluitvorming, houdt de robot zich bezig met uitvoering, precisie en herhaling. Klinkt als de ultieme samenwerking, nietwaar?

Voor een goede samenwerking is volgens Conti een zenuwstelsel nodig, is te lezen in een artikel van Management Team. Dit verbindt ons namelijk met alle producten die we ontwerpen, bouwen en gebruiken. Een nieuwe samenwerking tussen technologie, mens en natuur ontstaat. Computersystemen ontwerpen, robots bouwen en wij, als mensen, gebruiken het.

Deze samenwerking bespaart niet alleen tijd, het heeft nog een ander groot voordeel. Door de ontwikkelingen die computers hebben doorgemaakt zijn de ontwerpen van computersystemen beter dan mensen zouden produceren. “We leven nu in een wereld waarin we auto’s fabriceren, in de toekomst kweken we auto’s”, aldus Conti. Computers gaan ons denkvermogen verbeteren en robots gaan onze auto’s bouwen. Dat is onze nabije toekomst!

Japanse medewerkers vervangen door robots
De toekomst is dichterbij dan je denkt, dat blijkt uit een artikel van Business Insider Nederland. Neem bijvoorbeeld het Japanse verzekeringsbedrijf Fukoku Mutual Life Insurance: begin 2017 vervangt dit bedrijf maar liefst 34 medewerkers door robots. Volgens Quartz neemt de technologie IBM Watson Explorer hier het fabriekswerk over.

Maar daar blijft het niet bij! De robots zijn in staat documenten als ziekenhuisdossiers te scannen en in te schatten welke verzekeringen uitbetaald moeten worden, rekening houdend met de medische geschiedenis van de patiënten. Een grote investering? Dat zeker! Volgens de Japanse krant The Manichi kost de installatie van dit systeem ruim 1,6 miljoen euro plus de jaarlijkse onderhoudskosten van €120.000,-. Andere Japanse verzekeringsmaatschappijen testen inmiddels vergelijkbare systemen.

'Delft moet de broedplaats van robottechnologie worden'
Het Silicon Valley van de robottechnologie, dat is wat Delft moet worden, vindt Martijn Wisse, hoogleraar biorobotica aan de UT Delft. Waar Silicon Valley hét centrum is voor innovaties op het gebied van tech, moet de zogeheten RoboValley hét centrum worden voor innovaties op het gebied van robotica. RoboValley is opgezet door de Universiteit van Delft. “Wat wij hier nu willen doen, is dat broedplaatsidee aanzwengelen”, zegt Wisse tegenover Business Insider Nederland. Een broedplaats met als doel de samenwerking tussen universiteit, overheid en bedrijfsleven op het gebied van robotica stimuleren.

Je leest het goed, ‘gewoon’ in Delft. Maar waarom precies Delft? Het geheim zit in de platheid van Nederland. Bedrijven en instellingen zitten dicht bij elkaar, dit maakt het maken van afspraken gemakkelijk. Een ander voordeel is de kennis die er is in Delft. Bedrijven die succesvol zijn op commercieel gebied zijn essentieel voor de opzet en ontwikkeling van RoboValley. “Dan krijg je dat opeens iedereen robotica wil studeren en daar een start-up in wil beginnen. Dan heb je de juiste cultuur te pakken”, vertelt Wisse.

Maar wat voor soort robots kunnen we eigenlijk verwachten? In RoboVally werkt men samen aan ‘de nieuwe generatie robots’. Denk hierbij aan drones, slimme software en materialen voor 3D-printing. Aan het FD legt Arie van den Ende, Managing Director van RoboValley, het volgende uit: “Er is een enorme behoefte aan nieuwe manieren om intelligentie in materialen in te brengen. Deuren die vragen stellen, zelfdenkende apparatuur, noem maar op.”

Zo kennen we allemaal Robin, de pratende robot van het legendarische tv-duo Bassie en Adriaan. Vertel fans pak ‘m beet 25 jaar geleden dat in 2017 een echte ‘Robin’ bestaat en je wordt van alle kanten uitgelachen. Toch is het inmiddels werkelijkheid geworden. Of je nu een kantoor in Amsterdam hebt, werkt in Utrecht of voornemens bent een kantoorruimte in Eindhoven te huren, de robottechnologie nadert. Bizar, toch?

Robotfobie? Kies voor een ‘robotbestendige’ functie
Zie je het al voor je: een robot in jouw kantoorruimte? Of wil je er liever niet aan denken en ben je bang om vervangen te worden door een robot op je werk? Kies dan voor een functie die ‘robotbestendig’ is. Op Nationaleberoepgids.nl vind je een lijst met 21 functies die je beschermen tegen de robots. Hierin staan beroepen als Logistiek Specialist, Recruitment Specialist, Ontwikkeling Coach en Finance Coach.

Of er nog meerdere opties zijn? Bekijk de toekomst van een positieve kant en zie het belang van een innovatieve wereld. We ontkomen er niet meer aan, want de robots zijn al onderweg…

Een bijdrage van Jari Wesselink van SKEPP

Conti heeft de hele theorie van de Augmented Age toegelicht in een TedTalk van hem. Interessant en bovendien leerzaam voor de nabije toekomst. Bekijk de video op SKEPP.

Heeft bovenstaande informatie over RoboValley je geïnteresseerd en zou je er graag meer over willen weten? Bekijk de video op SKEPP.

Op een middelbare school in Schiedam krijgen leerlingen uitleg van mensen van de TU Delft. Besproken wordt de toekomst mét robots. Benieuwd? Bekijk de video op SKEPP.



Reacties


Laatste nieuws