Hoe keren we het tij in de retailcrisis?

Het is crisis in de Nederlandse winkelstraten. Zo gingen in de afgelopen jaren niet alleen meerdere winkelketens failliet, maar ook de leegstand is hoog: zo’n anderhalf miljoen vierkante meter winkelruimte staat leeg. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, waaronder het toenemend winkelen op internet. Maar belangrijker dan de vraag wat de oorzaak is, is echter de vraag hoe we het tij kunnen keren.   

In dit artikel komen twee mogelijke oplossingen aan de orde: verduurzaming en, daar beginnen we mee, het stimuleren van de fysieke winkelbeleving door de ontwikkeling van luxe winkelmalls naar Amerikaans voorbeeld, waar winkelen gelijk staat aan een dagje uit.

Van online naar offline shopping
Eén van de ontwikkelingen die daaraan tegemoet moet komen is Mall of the Netherlands, voorheen winkelcentrum Leidsenhage. Mall of the Netherlands wordt een volledig overdekt winkelcentrum van 116.000m² met een viersterren serviceniveau. Met flagshipstores waar de beleving van het merk centraal staat, met hoogwaardige architectuur, onderscheidende horecagelegenheden, een designer gallery voor de hipste merken, bijzondere (merk)evenementen, een grote bioscoop en een park met waterpartij. De eerste stap op weg naar Mall of the Netherlands dat in 2019 haar deuren moet openen, werd in 2016 gezet door de transformatie door Koers Groep van 4500 m2 winkelruimte, naar tijdelijke huisvesting voor acht winkels. Koers verzorgde hierbij alle bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden inclusief aanpassingen aan de sprinkler- en luchtbehandelingsinstallatie.

Verduurzaming
Ook bij de tweede oplossing voor leegstand is Koers als specialist in duurzaamheid en verduurzaming van vastgoed, veelvuldig betrokken. Duurzaam innoveren en renoveren is een effectieve manier om weer waarde aan een kantoor- of winkelpand toe te voegen, ongeacht of dat pand leegstaat of verhuurd wordt. Uit onderzoek blijkt dat leegstaand vastgoed betere kansen heeft bij herbestemming wanneer het energiezuinig is gemaakt. Verduurzaming loont dus. Maar ook strengere wet- en regelgeving vereisen steeds vaker een ‘groen’ gebouw. Zo moeten alle kantoorgebouwen vóór 2023 voorzien zijn van energielabel C. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Niet alleen bij kantoren, maar ook bij winkelvastgoed speelt verduurzaming een steeds belangrijker rol bij de verhuurbaarheid.

Predictief onderhoud
Edwin de Kruijff, Operationeel Manager Beheer, Onderhoud & Calamiteiten van Koers Groep: “Doordat installatietechniek een groot deel van de bouwkolom betreft, zie je dat deze afdeling van Koers steeds belangrijker wordt. In het belang van onze klanten en hun continuïteit, bieden wij het concept predictief onderhoud, dat onze klanten helpt voortijdig te signaleren dat een onderdeel van een technische installatie dreigt uit te vallen. Door middel van metingen kunnen we de staat van een installatie controleren en tijdig het onderhoud inplannen, zodat een klant hier proactief op kan inspelen. Dit waarborgt de continuïteit en voorkomt onnodige kosten. Dit is voor eigenaren en gebruikers van belang, aangezien een klein defect aan een technische installatie grote gevolgen kan hebben. Het resultaat is een hogere kwaliteit huisvesting tegen veelal lagere exploitatiekosten, waarbij slimme toepassingen essentieel zijn.”

Meer weten?
Bent u als eigenaar of gebruiker geïnteresseerd in oplossingen die uw winkelpand nieuw leven in kunnen blazen? Neem dan contact op met Edwin de Kruijff. U kunt hem bereiken op 088-0990220 of via de mail op: edwindekruijff@koers.com.



Reacties


Laatste nieuws