Waar moet u opletten bij woningverhuur in de Rotterdamse regio?

Drs. Esther Dekker, vastgoedspecialist op het gebied van verhuur in Rotterdam en directeur van Max Property Fund, legt in Vastgoedjournaal uit waar men op moet letten en deelt haar ervaring betreffende de woningverhuur markt in Rotterdam en omstreken.

Is woningverhuur in de Rotterdamse regio een ‘zekere’ investering? Dekker: “Uiteraard kunnen we nooit in de toekomst kijken, maar we kunnen wel de ontwikkelingen en trends van de woningmarkt in kaart brengen. Voor Rotterdam geldt dat het inwonersaantal de afgelopen jaren gestegen is. De behoefte aan betaalbare woonruimte groeit. Tegelijkertijd zien we dat de overheid een maximum inkomenseis is gaan hanteren voor sociale huurwoningen én dat de eisen voor het krijgen van een hypotheek strenger zijn geworden. Gevolg is een krapte op de huurmarkt van woningen met een maandhuur van tussen de € 600 en € 900. De vraag naar deze huurwoningen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Tel daarbij op dat de populariteit van Rotterdam als woonstad de laatste tijd enorm aan het toenemen is. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren door zal gaan zetten.”

Rendement uit woningverhuur
Is er met huurprijzen tussen de € 600 en € 900 per maand wel een goed rendement te halen? “Het klopt dat de huurprijzen in andere vastgoedsegmenten zoals retail vele malen hoger liggen dan in de woningverhuur. Maar daar staat tegenover dat de woningverhuur nauwelijks leegstand kent. In onze exploitatiebegroting nemen wij een post op van maximaal 2 weken leegstand op jaarbasis. In de praktijk blijkt dit vaak om enkele dagen te gaan. Onze partner Domica Rotterdam is onze vastgoedmakelaar die onze leegstand minimaliseert en zorgdraagt voor goed gescreende huurders”, legt Dekker uit.

Geen wanbetaling
“Naast het leegstandsrisico hebben we in de woningverhuur niet veel te maken met wanbetaling. Door de huren betaalbaar te houden en huurders goed te screenen weten we dat de huurders elke maand de huur kunnen voldoen.”

Tot slot is het een kwestie van het juiste vastgoed aankopen. “Als vastgoed specialist weet ik exact welke woning wat aan huur kan opbrengen. Het is positief dat vorig jaar oktober het puntensysteem verder uitgebreid is en er nu ook extra punten toegekend worden aan gerenoveerde en energiezuinige woningen. Zo kunnen woningen met een kleinere oppervlakte toch een goede huurprijs opbrengen en dus een goed rendement.”

Ontwikkelingen in Rotterdam Zuid
Waarom concentreert Max Property Fund zich op woningen in Rotterdam? “Rotterdam is een groeiende stad die volop in ontwikkeling is. Met name de ontwikkelingen op Rotterdam Zuid zijn erg interessant. Het gebied rond Ahoy en Zuidplein krijgt een totale metamorfose. Het is de bedoeling dat dit hét nieuwe bruisende stadscentrum moet worden. Ook komt er een nieuw internationaal congrescentrum en krijgt Rotterdam Zuid het eerste 50-meter zwembad van Rotterdam. Met de komst van het nieuwe centrum verwachten we niet alleen een upgrade van de wijken waar wij nu vastgoed kopen, maar ook van de populariteit van dit gebied”, aldus Dekker.

Op dit moment koopt Max Property Fund volgens Dekker vastgoed aan tegen een zeer scherp tarief. “Dit vastgoed zal in de toekomst alleen maar meer waard worden waardoor het rendement toeneemt.”
 

Achtergrond drs. Esther Dekker: “Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de vastgoedwereld. Als Master of Science (MSc) kreeg ik de kans om meer dan een jaar lang onderzoek te doen naar huisvestingsbeleid in Nederland. Huisvestingswetten, huisvestingsverordeningen, vergunningen ect. niets is mij vreemd in deze dynamische markt. De combinatie tussen theoretische kennis en veel praktijkervaring in de Rotterdamse vastgoedmarkt maakt dat ik op vele vastgoed vlakken professioneel advies kan geven en actief mee kan denken in de wensen van vastgoedbeleggers. Zowel op praktisch niveau als op strategisch niveau. Als vastgoeddirecteur bij Max Property Fund zorg ik ervoor dat de juiste objecten aangekocht worden voor de juiste prijs zodat er een maximaal huurrendement behaald kan worden. Hierbij kijken we niet alleen naar de prijs maar ook naar het gemeentelijk beleid. Wat gaat de gemeente de komende jaren investeren in deze wijk? Zeker op Rotterdam Zuid, een gebied dat nu volop in ontwikkeling is, zijn deze afwegingen belangrijk. Wordt een wijk steeds populairder dan zien we dit ook terug in de waardestijging van de woning.”

Wekelijks schrijft Dekker in haar informatieve blog over alle ontwikkelingen en belangrijke items die van toepassing zijn op de Rotterdamse vastgoed- en verhuurmarkt. U kunt zich hiervoor aanmelden op http://woningverhurenrotterdam-blog.nl/home

Wilt u meer informatie over Max Property Fund? Dan verwijs ik u door naar www.maxpropertyfund.com. Wij maken graag een persoonlijke afspraak met u!

Het Linkedin-profiel van Dekker staat hier: https://www.linkedin.com/in/drs-esther-dekker-75946096



Reacties


Laatste nieuws