Steeds minder Nederlanders met een restschuld

Goed nieuws voor wie van plan is een huis te kopen: als je nu een huis koopt is de kans dat je uiteindelijk met een restschuld blijft zitten klein. Dat zeggen onderzoekers Frans Schilder en Johan Conijn van de Amsterdam School of Real Estate.

Een paar jaar geleden waren de huizenprijzen laag en keken nog veel huishoudens tegen een (potentiële) restschuld aan. In 2014 stonden meer dan één miljoen huishoudens ‘onder water’, hun hypotheek was op dat moment hoger dan de waarde van hun huis. Door het herstel van de woningmarkt is dat probleem al deels opgelost.

Lagere hypotheek
Daarbij komt dat toekomstige huizenkopers nog maar 102% van het aankoopbedrag mogen financieren. Volgend jaar is dat nog maar 101% en vanaf 2018 mag er helemaal niet meer geleend worden voor andere kosten, zoals de aankoopkosten. Dat verkleint de kans dat mensen in de toekomst met een restschuld komen te zitten.

Financieringsmogelijkheden
Voor de Nederlanders die op dit moment nog wel met een restschuld zitten, zijn er verschillende mogelijkheden om deze te financieren. De meest voorkomende manier is het afsluiten van een lening om deze restschuld te financieren. Hierdoor is het toch mogelijk te verhuizen. Bovendien is de rente van restschuldfinanciering onder voorwaarden aftrekbaar. Een nadeel is logischerwijs dat het afsluiten van een lening om de restschuld te financieren voor hogere maandlasten zorgt. Bekijk hier de actuele rente voor een restschuldfinanciering in de vorm van een lening.

Woningbezitters die hun huis op de lange termijn willen verkopen maar bang zijn voor een restschuld, kunnen overwegen om nu al extra af te lossen. Bestudeer vooraf goed hoeveel er per kalenderjaar boetevrij afgelost mag worden. Boven dat bedrag moet een boeterente betaald worden. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden om je restschuld te financieren, zoals het financieren via een schenking of via een lening bij familie of vrienden.

Niet te vroeg juichen
De problemen rondom restschulden lijken dus steeds kleiner te worden, maar we moeten niet te vroeg juichen, zo legt Frans Schilder uit. In steden als Amsterdam en Utrecht stijgen de huizenprijzen de laatste jaren flink, maar dat is niet overal het geval. In regio’s als Noordoost Groningen, Limburg en de Achterhoek blijven deze stijgingen uit. “Huizenbezitters die dan net uit een restschuld aan het klimmen zijn, komen in geval van een klap op de huizenmarkt snel toch weer 'onder water' te staan”, aldus Schilder.



Reacties


Laatste nieuws