Nederlandse hypotheekfondsen met 19,1 miljard op hoogste niveau ooit

Nederlandse hypotheekfondsen hebben een recordbedrag aan hypotheken uitstaan, namelijk voor 19,1 miljard euro. Nooit eerder was dit bedrag zo hoog. Dat meldt de Nederlandse Bank (DNB).

In het tweede kwartaal van 2016 is het beheerde vermogen van de Nederlandse beleggingsinstellingen toegenomen van 766,7 miljard euro naar 805,1 miljard euro, meldt DNB. Dit werd grotendeels veroorzaakt door een totaalrendement van 3,5% (26,8 miljard euro), een recordniveau sinds het eerste kwartaal van 2015. Daarnaast zette de groei van hypotheekfondsen door als gevolg van nieuwe inleg door beleggers. Via deze fondsen staat inmiddels 19,1 miljard euro aan Nederlandse hypotheken uit, het hoogste bedrag ooit.

Eind juni 2016 bedroeg het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen 805,1 miljard euro (zie figuur 1). Het vermogen van de sector is voor het vierde kwartaal op rij gegroeid en nadert het recordniveau van eind maart 2015, toen een bedrag van 814,9 miljard euro werd bereikt. Het aantal Nederlandse fondsen is daarentegen relatief stabiel gebleven. Momenteel bestaat de populatie uit 1821 fondsen.

[Figuur 1 - Beleggingen van Nederlandse beleggingsfondsen]

De groei van de beleggingsfondsen werd met name veroorzaakt door een behaald totaalrendement van 3,5% kwartaal-op-kwartaal. Dit rendement is het hoogste behaalde rendement sinds het eerste kwartaal van 2015. De koerswinst op de beleggingen in aandelen bedroeg in het eerste kwartaal 2,8% (zie figuur 2), in lijn met de stijging van aandelenindices zoals de MSCI World Index  (2,9%). Ook obligatie- en vastgoedfondsen lieten een hoog rendement zien (respectievelijk 3,6% en 3,2%). Het rendement van vastgoedfondsen werd voornamelijk behaald door winst bij de indirecte vastgoed-investeringen, zoals aandelen en participaties in beleggingsinstellingen. Gemengde fondsen en hedgefondsen behaalden een rendement van respectievelijk 1,7% en 1,5%. Echter, het hoogste rendement werd door overige fondsen behaald (5,9%)

[Figuur 2 - Rendement Nederlandse beleggingsfondsen]

In de categorie overige fondsen vallen hoofdzakelijk grondstoffondsen, private equity fondsen en hypotheekfondsen. In het afgelopen jaar hebben deze laatste fondsen een snelle groei laten zien, met een verdubbeling van hun balanstotaal tot gevolg. Het totaalbedrag aan uitstaande hypotheken vanuit beleggingsfondsen aan Nederlandse particulieren bedroeg eind juni 19,1 miljard euro, het hoogste niveau ooit (zie figuur 3). De groei ten opzichte van een kwartaal eerder bedroeg 2,3 miljard euro, ofwel 14,0% kwartaal-op-kwartaal.

[Figuur 3 - Uitstaande woninghypotheken vanuit Nederlandse beleggingsinstellingen]

In het tweede kwartaal van 2016 bereikte het belegde vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen dat wordt geïnvesteerd in andere beleggingsfondsen een recordomvang: 112,4 miljard euro. Van dit bedrag wordt 52% geïnvesteerd in fondsen uit Verenigde Staten, Luxemburg en Engeland. Daarnaast wordt 27% geïnvesteerd in andere Nederlandse beleggingsinstellingen. Fondsen die meer dan 50% van hun portefeuille in andere beleggingsinstellingen investeren staan bekend onder de noemerfunds-of-funds. In de beleggingsinstellingenstatistiek van DNB worden ze ingedeeld in de categorie van de fondsen waarin ze beleggen.



Reacties


Laatste nieuws