Koepelgevangenis Haarlem mogelijk herbestemd


In de hoofdstad van Noord-Holland staat een prachtig rijksmonument. De koepelgevangenis in Haarlem heeft jaren gediend als huis van bewaring waarna het recentelijk een tijdelijke bestemming kreeg als vluchtelingenopvang. Onlangs kwam dit object op biedboek.nl terecht en dan weet u net als wij; laat de goedbedoelde initiatieven maar komen. In dit artikel bespreken we het initiatief Open de Koepel van Stichting Panopticon. 

Het plan
Het meest opvallende concept komt van Stichting Panopticon. Deze partij heeft ultimo december in het Teylers Museum te Haarlem een initiatiefvoorstel gepresenteerd ten behoeven van de herbestemming van de Haarlemse koepelgevangenis. Het doel is de koepel geschikt te maken voor de vestiging van het University College Haarlem, dit naar aanleiding van de succesvolle University College in Middelburg.

Het doel van Stichting Panopticon en het initiatief genaamd Open De Koepel is het creëren van een nieuw hart en een belangrijke economische en culturele impuls voor één van de oudste delen van Haarlem. Zo wordt de College gecombineerd met woonruimte voor studenten, is er ruimte voor start ups, een popcentrum, een boutique hotel en zonnige terrasjes.

Het is – ook financieel – mogelijk
Het team van Open de Koepel kan de opgave uitvoeren: een universiteit maken, een rijksmonument een prachtig nieuw gezicht geven en een nieuw stuk stad maken waar je graag komt.

In juni 2015 werd in de gemeenteraad van Haarlem een motie aangenomen om een University College naar de stad te halen. Dat moet Haarlem economisch en toeristisch versterken. De architecten Thijs Asselbergs en André van Stigt lieten zien welke kwaliteit dit oplevert. Er is gerekend en er kan een reële, marktconforme prijs worden geboden aan het Rijk, de eigenaar van het terrein. Het is nu aan de gemeente Haarlem om ervoor te zorgen dat het Rijk niet alleen voor de hoogste prijs gaat, bijvoorbeeld vanwege een commerciële functie.

“De stad heeft het recht en ook de plicht om de finale keuze te maken over de toekomst van dit gebied. Zodat het niet alleen gaat om geld, maar ook om het maatschappelijk, duurzame rendement voor Haarlem. Het kost Haarlem niets, maar het kan de stad iets groots en belangrijks opleveren. Ik zou bijna zeggen, voor de eeuwigheid”, aldus Jacqueline van de Sande, voorzitter van Stichting Panopticon. 



Reacties


Laatste nieuws