WMNL-commentaar: Waarom klagen over bloeiende woningmarkt Amsterdam?

Kopers in de knel op Amsterdamse woningmarkt, schrijft het FD vandaag. Maar liefst 40% van de woningen gaat weg boven de vraagprijs. De ene na de andere expert luidt de alarmbel en waarschuwt voor ‘oververhitting’, ‘droogkoken van de markt’ of voorspelt angstig dat de Amsterdamse grond binnenkort op is. Goh, na jaren van klagen over de stroeve woningmarkt waarin zelfs in Amsterdam woningen ernstig onder water stonden, is een florerende markt blijkbaar ook niet goed. 

Kopers in de knel? Maar verkopers lachen wel. Raakten woningbezitters een crisis lang hun huis aan de straatstenen niet kwijt, nu vangen zij eindelijk goed geld voor hun pand. Waarom is dat ineens erg? Dat is toch juist goed nieuws? De almaar stijgende woningprijzen in Amsterdam trekken een hele regio uit het slop. Makelaars in Haarlem, het Gooi en andere omstreken krijgen de woningen voor gezinnen die Amsterdam verlaten niet aangesleept. Met een flinke overwaarde op zak kopen zij in de regio woningen voor prijzen die voorheen niet denkbaar waren. Daarmee geven zij de regionale economie een flinke boost.

Makelaars, ontwikkelaars, bouwmarkten, keukenboeren, verhuizers, aannemers, toeleveranciers, notarissen, hele beroepsgroepen zien eindelijk hun klandizie weer toenemen en danken de Genadige Marktwerking van Amsterdam op hun blote knietjes voor deze zegening.

Ook de gemeente Amsterdam moet een gat in de lucht springen. Die geeft in hoog tempo nieuwe grond uit. Dit jaar zal gestart worden met de bouw van maar liefst 6500 woningen. De gemeentelijke kas moet welhaast uit zijn voegen barsten van zoveel extra inkomsten. Een van haar eigen directeuren (grond en ontwikkeling) waarschuwt zelfs dat de grond straks op is. De grond op? Dat zou wel een luxeprobleem van de bovenste plank zijn. Zo’n vaart zal het echt niet lopen. De stad heeft vooralsnog ruimte zat. Er kan nog flink de lucht in worden gebouwd. Bovendien barst het van de leegstaande kantoren. Met de stijgende woningprijzen wordt het allicht een stuk interessanter voor ontwikkelaars om kantoren te transformeren naar woningen. Krijgt de aanpak van de leegstand van commercieel vastgoed eindelijk ook eens de duw in de rug die het nodig heeft. 

Blijft over de arme koper die als enige de dupe is van de booming woningmarkt en niet kan wonen waar hij wil, aldus het FD. “Potentiële kopers bieden steeds vaker tegen elkaar op omdat ze anders geen woning kunnen krijgen. Binnen de ringweg A10 wordt in sommige buurten zelf in 60% van de gevallen boven de vraagprijs geboden.” Vervelend dat mensen niet in de gouden bocht van hun keuze kunnen kopen. Maar met een historisch lage hypotheekrente van zo’n 2,5% zijn de marktomstandigheden voor kopers toch ook weer niet alleen maar beklagenswaardig. Financiering was nog nooit zo goedkoop. En buiten de ring is het ook prima wonen.  

Oververhitting? De zon schijnt eindelijk weer op de Amsterdamse markt. Laten we ervan genieten. 

Door: Violet Laverman, hoofdredacteur WoningmarktNL.com

 

Op 4 februari organiseert WoningmarktNL dé netwerkmogelijkheid van Amsterdam! U krijgt actuele informatie over alle facetten van vastgoed in Amsterdam: hoe ziet de vraag naar kantoren, woningen en winkels er nu en in de komende jaren uit? En u ontmoet informeel alle partijen van betekenis op de Amsterdamse (metropool)vastgoedmarkt!

Kortom, een kwaliteitsprogramma én netwerken op topniveau! Bekijk hier het programma. 



Reacties


Laatste nieuws