UPDATE Almere gaat wachtlijsten sociale huur te lijf

De gemeente Almere heeft met de woningcorporaties De Alliantie en Goede Stede afgesproken dat er de komende jaren ongeveer duizend betaalbare sociale huurwoningen in Almere bijkomen. Dat is nodig om de wachtlijst met 10.000 actief woningzoekenden in Almere terug te dringen. De zogeheten prestatieafspraken met de corporaties worden woensdag officieel ondertekend.

UPDATE** Reactie Ymere is onderaan dit artikel toegevoegd.

Het is volgens wethouder Henk Mulder niet gelukt om met Ymere concrete afspraken te maken over het aantal nieuwe huurhuizen. De corporatie heeft volgens Mulder aangegeven weinig investeringsruimte te hebben en rond de 100 woningen te kunnen bouwen. De wethouder vindt dit te weinig en teleurstellend.

Met Goede Stede is afgesproken dat zij 333 sociale huurwoningen bouwen tot en met 2018. De Alliantie wil er rond de 600 neerzetten. Een zogeheten betaalbaar huurhuis kost maximaal 618 euro per maand. 

Het aanbod van betaalbare woningen bij Woningnet is op dit moment 35 procent. Dit jaar moet dat stijgen tot de helft van alle woningen die op Woningnet wordt aangeboden. Het uiteindelijke doel is 75 procent in 2018.

UPDATE
Als opvolging van het artikel ‘Almere gaat wachtlijsten sociale huur te lijf’ had Building Business contact met de persvoorlichter van Ymere. Als vakblad pas je wederhoor toe en daarom vroegen wij naar het ‘ontbreken van investeringsruimte’. Hierover zei de persvoorlichter het volgende: “Ymere heeft gekozen voor onderhoud. Wat wij in Almere gaan doen is dus geen nieuwbouw, maar wij zetten in op betaalbaarheid en onderhoud van bestaande huurwoningen. Uit onderzoek blijkt dat circa 50% van de huurders problemen hebben met het betalen van de huur. Dat is zorgelijk. Ymere wilt deze groep ontzien en dat doen wij door in te zetten op betaalbaarheid en door ruim 500 bestaande huurwoningen te verbeteren. Je kunt een dubbeltje natuurlijk maar één keer uitgeven.

Ymere kiest dus voor betaalbaarheid, want zo 60% van onze huurwoningen zitten onder de sociale huurpijs. Zo hebben wij dus ook ingezet op een beperking van de jaarlijkse huurverhoging.” 



Reacties


Laatste nieuws