Toekomstig woningtekort vrije sector dramatisch

De overheid wil door middel van forse huurverhogingen hoge inkomens uit sociale huurwoningen jagen. Maar er zijn nauwelijks alternatieven voor deze groep beschikbaar. Deloitte onderzocht wat de gevolgen zijn van dit beleid. Een groot tekort aan vrije sector huurwoningen wordt over 10 jaar voorzien.

Met de drastische huurverhogingen wil de overheid het scheefwonen tegengaan. De maximale huurverhoging is nu 6,5%. Dit komt neer op een huurverhoging van 34% in 5 jaar tijd. Door deze huurverhogingen moeten de groepen met een inkomen van 33.000 euro of hoger een stuk meer betalen dan andere huurders. De achterliggende gedachte is om deze groep uit het sociale segment weg te jagen naar het vrije sectorsegment. Maar bij ongewijzigd beleid zou dat een tekort van 100.000 betaalbare woningen in dit segment betekenen in de toekomst. En vooral de groep met een inkomen net boven de 33.000 komt dan in de knel te zitten, aldus de analyse van Deloitte. Zij kunnen de huur nauwelijks meer opbrengen en er bestaat geen alternatief voor hen.

40 miljard

Er moet daarom een geïnvesteerd worden in vrije sector huurwoningen. En het liefst zo snel mogelijk. Een investering van 40 miljard euro is nodig om aan de vraag in 2030 te kunnen voldoen. Het probleem is echter dat Nederlandse partijen die nu op de markt actief zijn, niet de capaciteit hebben deze investering te doen.

Buitenlandse investeerders

Deloitte onderzocht of het mogelijk dat buitenlandse investeerders in het toekomstige investeringsgat zouden kunnen springen. Uit enquêteonderzoek bleek dat iets minder dan de helft van de ondervraagde partijen geïnteresseerd is in Nederlandse woningportefeuilles. Maar de Nederlandse markt kenmerkt zich nu vooral door weinig transparantie en complexe regelgeving.



Reacties


Laatste nieuws