Weinig nieuwbouw in zorg, ondanks behoefte seniorenwoningen

Ook in de zorg wordt er een stuk minder gebouwd. De oorzaken van deze bouwstop zijn echter niet exact hetzelfde als bijvoorbeeld de grote bij nieuwbouwwoningen het geval is. In de zorg is eerder de onduidelijkheid over de toekomst de belangrijkste oorzaak dat er minder gebouwd wordt.

Dit blijkt uit bijvoorbeeld uit het feit dat er minder aanvragen voor borging van leningen zijn voor nieuwbouw bij het Waarborgfonds in de Zorg (WfZ). Zowel in de cure als in de care wordt nauwelijks gebouwd. Volgens directeur Herman Beller van het WfZ komt dat omdat er veel onduidelijkheid over de toekomst is. De fusiegolf bij ziekenhuizen, de substitutie naar eerstelijnszorg en de concentratie van acute zorg zijn ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn, aldus de directeur van het WfZ. Bovendien zou de sluiting van spoedeisende hulp grote gevolgen hebben voor ziekenhuizen.'

Strategieën

Het overheidsbeleid is er op gericht ouderen langer thuis te laten wonen. Dit zorgt er echter wel voor dat zorginstellingen in de care met leegstand te maken hebben. Dit zal in de toekomst alleen maar een groter probleem gaan worden. Hierdoor moeten zorginstellingen nu al gaan nadenken wat ze met hun bestaande vastgoed willen gaan doen. Hierbij kunnen verschillende strategieën gehanteerd worden. In het geval dat een zorginstelling eigenaar is van het vastgoed, kan het bijvoorbeeld voor gaan zorgen dat het vastgoed wordt omgebouwd voor voorzieningen in de WMO. Een andere strategie zou zijn het vastgoed te verkopen.

Sluiting

Het gevaar bestaat dat steeds meer zorginstellingen door hun financiële situatie de deuren moeten gaan sluiten. Brancheorganisatie ActiZ beweert dat er al enkele tientallen verzorgingshuizen gesloten zijn en dat er nog honderden zullen volgen. Men is dus vooral gericht op het afbouwen van de voorraad verzorgingstehuizen, dan nieuwbouw te plegen.

Senorenwoningen

Toch zou volgens ActiZ-directeur Aad Koster wel behoefte zijn aan zorgvastgoed, maar dan in de vorm van van seniorenwoningen voor tachtig-plussers. De financiering van dergelijke woningen zal echter kostbaarder zijn, omdat het WfZ voor deze woningen geen borging geeft, omdat ze niet meer binnen het domein van het WfZ vallen. Daarom moeten seniorenwoningen deels vanuit de Wmo worden bekostigd. Op dit moment is men aan het kijken of het WfZ toch borging kan geven voor leningen voor de bouw van seniorenwoningen. Betrokken instanties zijn daarvoor in gesprek met het ministerie van VWS.



Reacties


Laatste nieuws