Hoe corporaties oplopende bedrijfslasten kunnen bedwingen

Hoe kunnen woningcorporaties de oplopende bedrijfslasten bedwingen? Volgens Jaap Kleijwegt, senior manager BDO Consultants en commissaris bij Rochdale, is er nog een enorm verbeterpotentieel. Hij was in 2013 betrokken bij een grootschalig onderzoek hiernaar. Hij vraagt zich af: Gaat de bedrijfseconomisch optimale corporatie straks nog wel de onderkant van de doelgroep helpen?

Om meer inzicht te verkrijgen in de oorzaken van oplopende bedrijfslasten bij woningcorporaties heeft Aedes in samenwerking met BDO Consultants in 2013 een bedrijfslastenonderzoek uitgevoerd. Het gaat hierbij feitelijk om zogenaamde overhead, dus zonder directe lasten als onderhoud en financiering. Op basis van een zorgvuldig gekozen selectie van woningcorporaties hebben de onderzoekers cijfers geanalyseerd. Ook hebben met bestuur en management van deze corporaties verdiepingsgesprekken plaatsgevonden om de oorzaken van de ontwikkelingen te achterhalen. Het bedrijfslastenonderzoek is indicatief van aard en is niet bedoeld om sluitende antwoorden te geven. Wel geeft het onderzoek corporaties inzicht in de drijvers achter de kosten en dus handvatten om bedrijfslasten te beïnvloeden. De voornaamste bevindingen zijn:

  • Twee belangrijke thema’s die steeds terugkomen: de invloed van het (overheids)beleid en de mate van kostenbewustzijn bij corporaties.
  • Bij de meerderheid van de geïnterviewde corporaties zijn reeds initiatieven ondernomen om bedrijfslasten terug te dringen. Deze interventies kenmerken zich echter veelal door hun ad hoc karakter in plaats van dat ze gebaseerd zijn op een integraal plan en kennis van onderliggende krachten (drijvers) achter de ontwikkeling van de bedrijfslasten.
  • Doelgericht beleid ten aanzien van de kostendrijvers blijkt van cruciaal belang als onderdeel van resultaatgerichte sturing.
  • De totaalindruk is dat er voor de corporaties nog een behoorlijk verbeterpotentieel is met betrekking tot het terugdringen van de bedrijfslasten. Belangrijke beïnvloedbare kosten zijn personele lasten, leefbaarheidsuitgaven, advies- en automatiseringskosten.
  • Het terugdringen van deze lasten zal echter niet lukken zonder scherpe keuzes rond de drie gevonden drijvers en een coherente visie op hoe tot de gewenste verandering te komen.

Namens de onderzoekers van BDO geeft Jaap Kleijwegt op het seminar van 8 mei over ‘Asset management en bedrijfslastenreductie voor corporaties’ een toelichting op het uitgevoerde onderzoek en de uitkomsten. Met de aanwezigen zal hij de dialoog aangaan over de vraag in hoeverre corporaties nog wel met elkaar vergelijkbaar zijn. De werkgebieden en activiteiten verschillen immers sterk van elkaar. Kun je wel naar de kosten kijken zonder een helder onderscheid in de toerekening hiervan naar de onderscheiden activiteiten? Gaat de bedrijfseconomisch optimale corporatie straks nog wel de onderkant van de doelgroep helpen? Is de huidige generatie beleidsbepalers of medewerkers binnen de sector in staat de verandering te realiseren naar deze optimalere corporatie? Marien de Langen (bestuurder Stadgenoot en voorzitter De Vernieuwde Stad) enThom Aussems (directeur-bestuurder Trudo) lichten hun bedrijfslastenreducties in relatie tot hun strategische keuzes toe tijdens het seminar. Middagvoorzitter is Jim Schuyt, oud-bestuursvoorzitter de Alliantie.

Klik hier voor meer info over het seminar ‘Uw corporatie beter laten renderen’!

Jaap Kleijwegt (43 jaar) heeft (post) master opleidingen gevolgd op het gebied van Finance, control en accountancy en is als business leader Financieel management verbonden aan BDO Consultants B.V. Hij heeft 20 jaar ervaring met de controle, advisering en interim management bij diverse type organisaties. Jaap is naast zijn werk bij BDO commissaris/voorzitter audit commissie Woningcorporatie Rochdale in Amsterdam en reservekapitein binnen de Koninklijke Landmacht.

 


Reacties


Laatste nieuws