Ook Eindhoven sticht Tokkie-dorp: twaalf 'hufterhuizen' op bedrijventerrein

In navolging van Almere en Amsterdam sticht ook Eindhoven een 'Tokkie-dorp'. Bedrijventerrein Croy in het zuidwesten van Eindhoven wordt definitief de plek voor twaalf 'hufterhuizen'. Ze zijn bedoeld voor Eindhovenaren die niet meer in een gewone wijk kunnen wonen, omdat ze teveel overlast veroorzaken. Omwonenden zijn bepaald niet blij. "Maar", zegt wethouder Lenie Scholten: "Dit is de beste oplossing. En voor bewoners een laatste kans."

Twaalf huurhuizen moeten er op het bedrijventerrein komen. Ze zijn bedoeld voor Eindhovenaren die niet meer in een gewone wijk kunnen wonen, omdat ze daar teveel overlast veroorzaken. 

Omwonenden en ondernemers uit de buurt klagen steen en been over de komst van de zogeheten Skaeve Huse. Maar volgens wethouder Scholten hoeven zij niet bang te zijn voor overlast, omdat de dichtstbijzijnde woonbuurt op 250 afstand ligt. Scholten:"Dit is de beste oplossing. Het is moeilijk een plek te vinden die voldoet aan alle criteria. Die moet namelijk dichtbij voorzieningen zijn, maar niet te dicht bij de bewoonde omgeving."

Waardedaling vastgoed

Ook zijn ondernemers zijn bang voor waardedaling van hun vastgoed. Maar ook dat weerlegt de gemeente. In opdracht van de gemeente deed een onafhankelijk adviesbureau onderzoek naar mogelijk verliezen bij de verkoop van panden in de omgeving. Uit onderzoek zou blijken dat de bedrijfsvoering niet zal lijden onder de Skaeve Huse.

Verder wordt er volgens Scholten en woningcorporatie Trudo een beheerplan opgesteld. Daarin maken onder andere ondernemers, omwonenden, gemeente en politie afspraken om de leefbaarheid en veiligheid rond het bedrijventerrein op peil te houden. Dat kan gaan over het toezicht op afval en het opzetten van een klachtenregeling.

Laatste kans

De Skaeve Huse zijn bedoeld voor Eindhovenaren met meestal gedrag- en verslavingsproblemen en een psychiatrische achtergrond. Gezinnen met kinderen worden er niet toegelaten. Wel moeten de bewoners zelfstandig kunnen wonen en geen verleden hebben als tbs'er of zedendelinquent. De toewijzing van een aso-woning is niet vrijblijvend: voor de bewoners is het straks de laatste kans op zelfstandig wonen. Als ze die kans verspelen, kunnen ze op op straat belanden.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen in het voorjaar 2015 de eerste Skaeve Huse worden bewoond.

 


Reacties


Laatste nieuws