'Helft van gezinnen heeft te weinig te besteden'

De laatste maanden groeit de aandacht voor de betaalbaarheid van het wonen. In 2013 is, afhankelijk van het inkomen, een huurstijging mogelijk van 4%, 4,5% en 6%. Op 1 juli 2014 volgt nog eens eenzelfde huurverhoging. Tegelijkertijd daalt voor veel huishoudens het inkomen door werkloosheid, pensioenen die niet zijn geïndexeerd en de nullijn voor veel werknemers. Corporaties en huurdersverenigingen merken steeds vaker dat steeds meer huishoudens moeite hebben om de huur te betalen.

Kijk niet naar het gemiddelde maar naar de persoonlijke situatie

Reden voor corporaties en huurdersorganisaties om woonlastenonderzoek uit te voeren. Bij woonlastenonderzoek dat wij recent uitvoerden bleek dat het absolute noodzaak is om verder te kijken dan alleen de gemiddelde huurder. De groep huurders onder de armoedegrens wordt dan onderschat. Daarom zijn we op zoek gegaan naar deze huishoudens; wie zijn ze en waar wonen ze? Vooral huishoudens met kinderen hebben het zwaar, zowel alleenstaande ouders als paren. Circa 75% van de alleenstaande ouders en de helft van de gezinnen leeft onder de armoedegrens. Dit zijn ook de huishoudens die veel uitgeven aan energielasten, tussen de €150 en €175 per maand. Uiteraard afhankelijk van de samenstelling van het huishouden en de woning. Hoewel relatief weinig 65-plussers onder de armoedegrens vallen, gaat het toch om een substantieel aantal. 
Het aandeel huurders onder de armoedegrens verschilt per corporatie. Dit blijkt sterk bepaald door factoren als de samenstelling en bewoning van de huurvoorraad, de hoogte van de gemiddelde huurprijs en het bedrag dat men maandelijks kwijt is aan energielasten.

Armoedebestrijding meer dan huurverlaging en energiebesparing

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat veel mensen zich zorgen maken over hun financiële positie. De meeste huishoudens besparen op (logische) zaken als kleding, uitgaan en vakantie. Verontrustender is dat er huishoudens zijn die aangeven niet naar de huisarts of tandarts te gaan om kosten te besparen. 
Inzicht in de omvang en samenstelling van huurders onder de armoedegrens biedt dan ook houvast bij gerichte armoedebestrijding. De oplossingen zijn weerbarstig, en het betreft vrijwel altijd om een combinatie van verschillende interventies. Van de inzet van een budgetcoach tot het stimuleren van energiebesparing. Afstappen van gemiddelde woonlastenplaatjes helpt bij het bepalen concrete en effectieve maatregelen.

Wilt u meer weten over woonlastenonderzoek, neem dan contact op met auteurs Jeroen Wissink (wissink@companen.nl) of  Bram Klouwen (klouwen@companen.nl).

 
 


Reacties


Laatste nieuws