Vastgoed Belang mordicus tegen verhuurdersheffing: Kokervisie met desastreuse gevolgen om schatkist te vullen

Met paginagrote advertenties in de Telegraaf en de Volkskrant van vandaag haalt Vereniging Vastgoed Belang keihard uit om de Eerste Kamer te bewegen niet in te stemmen met de verhuurdersheffing. Voorzitter Jan Kamminga schrijft in een brief aan de Eerste Kamer: "Tot nu toe ging alle aandacht uit naar grote woningcorporaties, de woningen van onze leden zijn een 'vergeten groep' De gevolgen van de verhuurdersheffing voor deze groep verhuurders én huurders zijn desastreus voor de samenleving." 

Vereniging Vastgoed Belang vertegenwoordigt 5000 mensen en bedrijven die woningen verhuren. Deze groep is tot nu toe niet zichtbaar genoeg geweest in de besluitsvorming rondom de verhuurdersheffing, aldus Kamminga in zijn brief.

Nu de Eerste Kamer op het punt staat een definitief besluit te nemen over het wel of niet invoeren van de verhuurdersheffing, wil Kamminga voor eens en altijd duidelijk maken dat de heffing tot "onevenredige lastenverzwaring" leidt opnieuw "stagnatie in de juist voorzichtig opkrabbelende woningmarkt" zal veroorzaken. 

Verhuurdersheffing doorgerekend

Kamminga schrijft: "In totaal moet door de sector bijna 1,8 miljard euro worden opgehaald, waarvan ruim 300 miljoen euro door de particulier sector. Minister Blok [Wonen en Rijksdienst] stelt dat de verhuurdersheffing volledig kan worden opgebracht door extra huurverhogingen, maar het tegendeel is het geval. Pas recent kregen wij de beschikking over de juiste informatie waarmee we de gevolgen van de invoering van de verhuurdersheffing konden laten doorrekenen."

"Om iedere twijfel weg te nemen, hebben we dat laten doen door hetzelfde bureau (Companen) dat de berekeningen heeft gemaakt voor minister Blok."

"De verhuurderheffing die de minister wil invoeren leidt tot onevenredige lastenverwaring voor zowel de huurder in de soicale sector als de particuliere verhuurder. 

Vergeten groep

"Particuliere eigenaren hebben in Nederland meer dan 400.000 woningen in de zogenaamde 'niet geliberaliseerde' (sociale) sector. Dit zijn woningen met een maandhuur tot 699 euro per 2014. Deze 400.000 woningen vormen 18 procent van de totale vooraad huurwoningen in de sociale sector. Tot nu toe ging alle aandacht van de ambtenaren en Kamerleden uit naar de grote woningcorporaties. De woningen van onze leden zijn een 'vergeten groep'. De gevolgen van de verhuurdersheffing voor deze groep verhuurders én huurders zijn desastreus voor de samenleving."

"De huurverhoging moet worden doorgevoerd door de verhuurders; zowel door de woningcorporaties als door particuliere ondernemingen. Zij moeten de extra huuropbrengsten afdragen aan de staat. Dit wordt verhuurderheffing genoemd; wij noemen het gewoon extra belasting. Voor de particuliere sector werkt de verhuurdersheffing contraproductief en daarmee ook voor de huurders."

Tsunami van banenverlies en faillisementen

"De heffing getuigt van kokervisie om de schatkist koste wat het kost te vullen, houdt geen rekening met de maatschappelijke consequenties en voldoet niet aan het uitgangspunt in de toelichting op de wet dat het verdienvermogen van huurders onaangetast blijft."

"Vastgoed Belang pleitte al eerder voor een alternatieve wijze van dekking door grootschalige investeringen in nieuwbouw en renovatie. Dat levert substantiële BTW-inkomsten op en daarmee kan een bijdrage worden geleverd aan het stoppen van de tsunami van banenverlies en faillisementen in de bouw."

Gevolgen

In de brief noemt Kamminga een aantal gevolgen van de verhuurdersheffing:

- Verhuurders kunnen maximaal 234 miljoen euro per jaar bij hun huurders ophalen Met als gevolg een huurstijging van gemiddeld vele honderden euro's per woniingn per jaar totdat de wettelijke grens is bereikt.

- Huren in de grote steden zullen aanzienlijk stijgen

- Minimaal 66 miljoen euro per jaar zullen de verhuurders zelf moeten gaan opbrengen, met ingrijpende gevolgen

- Particuliere eigenaren zullen zich genoodzaakt zien ingrijpend te gaan bezuinigen op renovatie, nieuwbouw en onderhoud

- De verhuurdersheffing zal tot een groot aantal faillissementen leiden in de particuliere sector

- Een onbekend deel van de ruim 400.000 niet geliberaliseerde woningen zal de komende jaren worden verkocht.



Reacties


Laatste nieuws