De Meeuw: Semipermanente woningen leveren interessante rendementen op voor beleggers
Als één van de grootste Europese leveranciers van tijdelijke en semipermanente huisvesting verkent De Meeuw continu nieuwe markten. Dit jaar wil het bedrijf de markt op voor compleet afgewerkte eengezinswoningen die minstens tien jaar kunnen staan. VJ ging op bezoek.
Het zijn drukke tijden voor huisvestingspecialist in semipermanente bouw De Meeuw uit Oirschot. Er is permanente grote vraag naar flexibele huisvestingsoplossingen. Het uitgestrekte complex van De Meeuw aan de Industrieweg in de Brabantse plaats is een toonbeeld van een en al activiteit. Vrachtauto’s met daarop prefab bouwdelen, rijden af en aan. De bouwdelen worden via een efficiënt industrieel bouwproces in de fabriek maximaal geprefabriceerd, dus inclusief installaties en voorzieningen. Dat versnelt het proces, minimaliseert de faalkosten en zorgt voor een razendsnelle plaatsing.
Rondreizend circus
“We merken dat de vastgoedcrisis voorbij is. De markt vraagt weer om woningen en modulair bouwen is meer en meer in beeld”, zegt Els van Mierop, directeur Marketing & Sales op het hoofdkantoor van De Meeuw tegenover VJ. “We zijn met veel gemeenten in gesprek. We willen ons richten op statushouders en woonurgenten. Statushouders moeten doorstromen naar sociale huurwoningen vanuit een AZC. We zijn in gesprek met een gemeente die letterlijk op zoek is naar een dergelijk rondreizend circus. Dat betekent semipermanente huisvesting op verschillende locaties. Door onze flexibiliteit kunnen wij dat verzorgen. Wij kunnen gemeenten voor een bepaalde periode hiermee helpen. Voor onze opdrachtgevers is snelheid nu het belangrijkste wat telt maar wij vinden dat een korte termijn visie. Wij geloven in flexibele en aanpasbare huisvesting voor meerdere doelgroepen tegen elk budget en voor langere tijd.”
Het biedt volgens Van Mierop tevens een oplossing voor de invulling van terreinen bij gemeenten die in afwachting van bestemmingsplannen braak blijven liggen. “Zo kunnen wij een tijdelijke oplossing verzorgen en op die manier bijdragen aan de ontwikkeling van een gebied.” Rik Staals, werkzaam op afdeling Marketing & Communicatie vult aan: “We zien dat corporaties niet in staat zijn om snel een passende oplossing te bieden. Daarom komen wij in beeld.”
De urgente huisvesting van vluchtelingen heeft de vraag naar semipermanente woningen aanzienlijk versneld. Van Mierop: “De levering aan het COA en de gemeenten is nu verantwoordelijk voor een groot aandeel in de omzet van De Meeuw. Maar we blijven ook zeer actief in het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorg. Van tijdelijke school tot operatiekamercomplex. In praktisch elke markt ziet men modulair bouwen als hét alternatief voor traditioneel"
Alle zeilen bijzetten
De grotere vraag betekent dat alle zeilen bij De Meeuw worden bijgezet. Het bedrijf, dat inmiddels ruim 85 jaar bestaat, heeft werknemers in Nederland, België, Turkije, Zwitserland en Roemenië. “In totaal hebben we 319 vaste medewerkers en nog eens circa 110 in de flexibele schil”, zegt Staals.
Naast de expansie in Europa wordt het productenpalet bij De Meeuw steeds breder. Waar een dak bovenop ligt, is in principe een flexibele en semipermanente variant denkbaar. Er zijn overigens meer urgente gevallen voor wie de bouwoplossingen van De Meeuw goed van pas komen. “Wat dacht je van ouderen die minder goed ter been zijn? Met een aanklikbare woning kun je de begane grond snel met een extra slaapkamer en badkamer vergroten. Hierdoor kunnen bewoners langer zelfstandig blijven wonen. Dat is ook de wens van de overheid”, zegt Van Mierop.
Modulair geschikt voor schoolconcepten
Ook snelgroeiende scholen hebben baat bij modulaire bouw. Ter illustratie werd kort geleden de heropening van de middelbare school Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord gevierd. De school, bedoeld voor talentvolle kinderen in het VWO, startte in de zomer van 2011 met slechts enkele tientallen leerlingen. De snelle groei in de jaren erna zorgde dat de school nu meer dan 700 kinderen telt. De school is in de afgelopen zomervakantie volledig verplaatst en bijna in oppervlakte verdubbeld. Van Mierop: “Dat is het aardige van modulaire bouw: men kan makkelijk en voordelig een nieuw schoolconcept uitproberen zoals het Hyperion dat als experimentele school geldt. Werkt het na een aantal maanden niet, dan kun je de units makkelijk weer voor iets anders gebruiken. Voor andere scholen is het van belang dat ze kunnen meebewegen met fluctuerende leerlingenaantallen. ”
Entree in de woningmarkt
Dankzij de tientallen jaren ervaring met allerlei soorten gebruikers en concepten, plant De Meeuw volgend jaar een nieuwe grote stap voorwaarts. Dan wil het bedrijf met een geheel nieuw concept naar buiten komen in een marktsegment dat tot nu nog niet is betreden: de reguliere woningmarkt. Het product - zie de foto-impressies - bevindt zich nog in een conceptfase maar in concreto gaat het om compleet afgewerkte comfortabele woningen die snel te bouwen zijn en maximaal flexibel qua indeling, afwerking en uitbreidbaarheid. Geschikt voor elke bewoner, maar aanpasbaar naar de steeds veranderende eisen en wensen.
Staals “Daarmee behoudt het gebouw zijn economische waarde. En zorgen we voor een echt duurzame oplossing. Ze zijn geschikt voor allerlei urgente doelgroepen: van alleenstaanden, startende gezinnen tot statushouders”. Deze woningen kunnen met gemak twintig jaar op plekken staan waar gemeenten nog geen concrete plannen voor hebben. En: wanneer ze er niet meer mogen staan, dan kunnen ze razendsnel worden verplaatst. Het gaat om woningen die aan de buitenkant vrijwel niet van normale huizen zijn te onderscheiden maar die wel profiteren van alle voordelen van semipermanente bouw waaronder de lage bouwkosten.
Over de levensduur hoeft men zich geen zorgen te maken. "We moeten zoals elk bouwbedrijf voldoen aan het bouwbesluit. En we gebruiken dezelfde materialen. Onze gebouwen gaan desgewenst zonder problemen 40 jaar mee. Maar waarom zouden we nog bouwen voor de eeuwigheid?" Staals wijst erop dat een steeds groter deel van de door De Meeuw gerealiseerde projecten permanente bouw betreft. “Hierbij combineren we de praktische en financiële voordelen van moderne constructiesystemen met de kwaliteit en betrouwbaarheid van conventionele bouwmethoden.”
Interessant voor woningbeleggers
Het nieuwe woonconcept van De Meeuw is bij uitstek geschikt voor woningbeleggers “Deze flexibele eengezinswoningen waar wij in het eerste kwartaal van 2016 officieel mee naar buiten zullen komen, worden een interessant beleggingsproduct met een heel aardig jaarlijks rendement van meer dan 6%.” Van Mierop legt verder uit: “Wij kunnen voor deze snel aanpasbare woningen een volledige bezettingsgarantie afgeven. We zorgen voor het complete onderhoud en realiseren elke gewenste indeling.” Op dit moment voert De Meeuw gesprekken hierover met binnen – en buitenlandse vastgoedbeleggers die voor het concept grote belangstelling hebben.
Van Mierop benadrukt dat De Meeuw geen concurrent wil zijn van de reguliere bouw. “We willen juist de katalysator zijn door marktpartijen zoals bouwers, corporaties, gemeenten, makelaars, ontwikkelaars, architecten en installateurs samen te brengen door met ons mee te denken hoe deze nieuwe flexibele woonoplossing het beste kan worden ingevuld. Hoe dient de buitenkant eruit te zien, hoe delen we de binnenkant in, welke materialen gebruiken en hoe houden we de huizen energiezuinig? Stuk voor stuk vragen waar we in co-creatie met andere marktpartijen naar willen kijken. Dit zien we als het nieuwe innoveren: samen met anderen een goed woonproduct realiseren met de focus op de eindgebruiker. Klip en klaar een totaaloplossing bieden. Dat is ons doel”, aldus Van Mierop.
Laatste nieuws
- 09-12-2024 11:05 100 Blokker-winkels al voor de kerst dicht
- 09-12-2024 10:01 Per huis 24 procent minder vierkante meter groen in vijf jaar tijd
- 09-12-2024 09:46 Lange rente iets gedaald, ruimte voor hypotheekverlagingen
- 06-12-2024 16:02 Omgevingsvergunning verleend voor project Westminster in Hyde Park
- 06-12-2024 15:55 De Raad Bouw tekent overeenkomst voor 875 woningen in Nieuw-Vennep
- 06-12-2024 14:31 Advocatenkantoor Excellence huurt 340 m2 kantoorruimte in Arnhem
- 06-12-2024 14:13 College Zwolle stemt in met gebiedsontwikkeling Spoorkwartier
- 06-12-2024 14:06 Wat zijn de mogelijke gevolgen van de energiebesparingsplicht voor bedrijven
- 06-12-2024 14:01 Handelsbanken treedt toe tot Stivad
- 06-12-2024 13:54 Zaanse corporaties en gemeente stellen vereenvoudigde anterieure overeenkomst vast
- 06-12-2024 13:49 BPD en SBB geselecteerd voor gebiedsontwikkeling van Figaro in Zaandam
- 06-12-2024 11:48 Winkelpanden in Lichtenvoorde te huur voor 1 euro in strijd tegen leegstand
- 06-12-2024 10:50 Jan Noorda nieuwe manager verwerving bij Heijmans Vastgoed Noordwest
- 06-12-2024 10:46 Duurzame datacentra? ‘Maatwerk is nodig’
- 06-12-2024 10:41 Partijen geven minister Keijzer wensenlijstje mee voor Woontop
- 06-12-2024 10:28 Consumptie door huishoudens licht gegroeid in oktober
- 06-12-2024 10:20 Woonkwartier en Moerdijk tekenen intentieovereenkomst voor 35 woningen
- 06-12-2024 09:55 Tot 50 procent sociale huurwoningen in nieuwe projecten in Zundert
- 06-12-2024 09:39 Interesse beleggers in Nederlandse hypotheekfondsen neemt verder af
- 06-12-2024 09:30 UMB Group koopt Busitel in Amsterdam Sloterdijk
- 06-12-2024 09:30 Hoogleraar bedrijfsethiek: 'Makelaars moeten betrouwbaarheid bewijzen’
- 06-12-2024 09:19 Acantus gaat komende jaren 240 woningen bouwen in gemeente Veendam
- 06-12-2024 08:50 Jeroen Bakker naar De Lobel & Partners als vastgoedadviseur
- 06-12-2024 08:43 Dura Vermeer ontwikkelt 180 woningen in Hoofddorp
- 05-12-2024 16:37 Parallel plannen en conceptueel bouwen zorgen voor hogere bouwproductie corporatiesector
- 05-12-2024 15:44 ERA Contour en Synchroon ontwikkelen veertig sociale huurwoningen voor De Goede Woning
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.