Pleidooi voor onderhoud bij leegstand

Tijdens de afgelopen crisis krompen bedrijven, kleinere werkplekken, meer gedaan krijgen met minder. De vastgoed focuste zich volledig op het verkrijgen en behouden van huurders. Met smeuïge online campagnes, de grote reclameborden langs de weg en mooie beloftes werden huurders gezocht. Tegelijkertijd werd er stevig gesneden in onderhoudskosten. Vastgoedbeleggen draait om de huurder, het genereren van een positieve cashflow. Geen huurder, geen cash en dus ook geen investeringen.

Het is vast herkenbaar voor vele vastgoedeigenaren; Investeer ik nog in bijvoorbeeld een nieuwe vloer terwijl de volgende huurder het er misschien wel weer uit haalt? Maar dan is de vraag: Is dat erg? Ja, het is zonde van de vloer, zonde van de energie, wellicht niet erg duurzaam, maar het doel is gehaald. De nieuwe huurder is gevonden. En aangezien de doelstelling het vinden van een nieuwe huurder is, zou je toch zeggen mission accomplished? Echter, het blijft ten dele toch een gok en daardoor is onderhoud vaak de eerste post waar flink in gesneden wordt.

Voorkomen beter dan genezen
Maar waarom bezuinigen op onderhoud? Versterkt dat niet juist de onaantrekkelijkheid van een pand? Een fris en verzorgd pand is toch vele malen aantrekkelijker? En daarnaast is toch ook algemeen bekend dat een eerste gebroken ruit leidt tot verder verval en vandalisme? En dan de kosten, natuurlijk kost onderhoud geld en levert het ook niet persé direct rendement op.
Het voorkomen van achterstallig onderhoud blijft altijd beter dan genezen. En met de juiste ingrepen kunnen de kosten van een leegstaand pand aanmerkelijk gereduceerd worden.

Aandacht voor installaties
Loek Langezaal van L & A Real Estate Solutions nuanceert dit beeld. Afhankelijk van locatie, aard en bestemming van het pand kan er bij leegstand 30 tot 40% van het onderhoud uitgesteld worden. Dit onderhoud kan dan later, in overleg met de nieuwe huurder, alsnog versneld uitgevoerd worden. Tijdens de leegstand adviseert Langezaal om kritisch te kijken naar de installaties in het pand. Het volledig uitschakelen van installaties kan op korte termijn kosten besparen, maar kan fikse (vocht) problemen veroorzaken met alle kosten van dien.

Uitstel of afstel?
Kortom door het onderhoud slimmer te plannen kunnen kosten flink gereduceerd worden. Plan het onderhoud met zicht op de nieuwe huurder. Ga in nauw overleg met de assetmanager, wat zijn de toekomstplannen, welke budgetten kunnen toch nog vrijgemaakt worden? Maak van uitstel geen afstel. Kosten die nu bespaard worden, zullen op latere termijn alsnog gemaakt worden. Een goed onderhoudsplan is hierbij het perfecte hulpmiddel. 

Verzorgde panden zijn altijd interessanter voor een huurder. Door de nette uitstraling en daardoor lagere kosten voor inhuizing kan de keuze voor uw pand snel gemaakt zijn!

Een bijdrage van Prognotice. Zij bieden vastgoedeigenaren en –beheerders innovatieve software waarmee onderhoud optimaal gepland wordt.



Reacties


Laatste nieuws