China laat zeepbel vastgoedbubbel leeglopen

Twee maanden geleden werd een blik geworpen op de vastgoedmarkt in China en leek er sprake van een zeepbel. Inmiddels doet de Chinese overheid er alles aan om een volkomen uit de hand gelopen situatie op de vastgoedmarkt een halt toe te roepen. Een analyse van Inveztor.nl.

Groei gedragen door onroerend goed speculatie
Wie zich afvraagt waar China zijn duizelingwekkende groeipercentages vandaan haalt, zou eens moeten kijken naar de onroerend goed markt van het reusachtige land. Tot voor kort leken de bomen tot in de hemel te groeien.

De jongste data vermeldt een prijsstijging van 11.7% in maart (bron: Bloomberg) in vergelijking tot maart vorig jaar. Een ongezond sterke stijging, niet veroorzaakt door schaarste maar door speculatie. Lokale uitschieters zijn er ook, zoals Haikou waar de onroerend goed prijzen in een jaar tijd met 53.9% klommen, op de voet gevolgd door Sanya met een prijsstijging van 52.1%.

Drastische maatregelen
Nu waren de machthebbers in Beijing al alert door banken toentertijd te verplichten meer eigen vermogen aan te houden en de hypotheekrentes te verhogen, maar geholpen heeft dat vooralsnog niet. Hoog tijd voor drastischer stappen. Banken mogen van de Chinese overheid inmiddels geen hypotheken meer verstrekken aan kopers van een derde (!) huis.

Of dat genoeg is om de zeepbel in Chinees vastgoed al door te prikken is overigens de vraag. Duidelijk is echter wel dat de Chinese overheid de teugels stevig aantrekt. Wie nu een tweede huis wil kopen, dient 50% eigen geld mee te nemen (was 40%). Daarnaast heeft de State Council besloten dat de hypotheekrente in dergelijke gevallen 10% boven het markttarief dient te liggen.

Doorprikken
Geluk bij een ongeluk is dat de Chinese overheid een veel steviger grip heeft op 's lands economie dan elders het geval is. De uitkomst van de overheidsstrijd om de vastgoed zeepbel te bestrijden staat dan ook op voorhand vast. Van belang voor beleggers is of dit gepaard zal gaan met een harde of zachte landing van de Chinese economie.

Aangezien het herstel van de mondiale economie voor een belangrijk deel werd gedragen door het sterke opveren van de Chinese economie, zal een harde landing van de economie daar serieuze gevolgen hebben voor een heel scala aan beursgenoteerde bedrijven.

 



Reacties


Laatste nieuws