Oproep aan kantorenloodsen om drempels te veranderen in glijbanen

Om meer lege kantoren uit de markt te halen moeten marktpartijen waaronder de politiek meer doen om dit voor elkaar te krijgen. Zo kunnen meer kantoren worden gerevitaliseerd in levensvatbare omgevingen. De aangestelde kantoorloodsen in verschillende gemeenten moeten dit meer gaan faciliteren en stimuleren. Dat zegt André Verschoor, directeur Adviespraktijk Gebouwen in zijn nieuwste artikel voor Vastgoedjournaal. 

“Eind 2010 liet ik de zaal vol geïnteresseerden nog zien hoe de waarde van het vastgoed leek op het fenomeen stall-speed uit de luchtvaart. Boekwaarden van leegstaand vastgoed die kunstmatig hoog werden gehouden. Hoog, zoals de vlieger die (zonder gas) op dezelfde hoogte kan blijven vliegen door de neus van het vliegtuig omhoog te trekken. Totdat alle draagkracht weg is en hij in een angstige vrille (spiraalduik) heel veel hoogte verliest.

Het advies aan alle wethouders waar ik eind 2010 mee eindigde staat nog steeds fier overeind: laat de markt haar werk doen, geef het de tijd, maak het probleem niet groter en faciliteer initiatieven waar je maar kan.

Er is inmiddels veel veranderd. In Cannes hoorde ik Coen van Oostrom van OVG pleiten voor een WOZ-belasting op kantoren met een F-label. Het geld wordt in een fonds gestopt om kansloze kantoren uit te nemen (slopen bedoelt hij dan). Een sympathiek voorstel van een ondernemer die vooral verdient aan nieuwe gebouwen. In het kader van no-nonsense duurzaamheid zou ik er graag nog een stap tussen willen hebben; de kans voor een ieder om een dergelijk kantoor te revitaliseren.

Initiatieven zoals de Atoomclub in Utrecht en Rotterdam laten zien dat de markt werkt. De revitalisatie van lege kantoren naar hotels en studentenwoningen zijn dankbare projecten met een hoog duurzaamheidgehalte. Voor het echte revitaliseren met een grote bestemmingswijziging is het nog te vroeg en zijn de boekwaarden nog te groot.

Echter, mede dankzij de inspanningen van de VPRO met hun ‘De Slag om Nederland’-uitzendingen, wijzigt ook de publieke opinie. Bedrijven en gemeenteraden worden beoordeeld op hun feitelijk maatschappelijk verantwoord handelen en minder op de paragraaf in hun jaarverslag. En laat dat nu de drijvende kracht zijn voor echte verandering.

De overheid gaat nog steeds uit van de maakbare samenleving. Kantoorloodsen schieten als paddenstoelen uit de bouwrijpe grond, daar waar de markt vochtig en warm is. De tien experts die Donner aan de tweede kamer heeft beloofd kunnen worden ingehuurd via het Agentschap.nl, voor de helft van hun (hoge) uurtarief. Ook dat kan de markt beter. Maar als de markt dan met mooie plannen komt, faciliteer hen zoveel als je kunt. Want elke vierkante meter die wordt uitgenomen levert straks serieuze mogelijkheden op voor goede nieuwbouw. Opdat we hebben geleerd.

Graag hou ik vast aan mijn eerdere advies: laat de markt haar werk doen, geef het tijd en faciliteer elk initiatief. Zet alle kantorenloodsen in om van gemeentelijke drempels glijbanen te maken. En doe het met een no-nonsense duurzaamheid. Goed revitaliseren is per definitie duurzamer dan welke nieuwbouw dan ook. En de actuele stand: 7,14 miljoen m2 te huur (bron: NVM).”

 

André Verschoor is directeur van de Adviespraktijk Gebouwen in Utrecht, waar topspecialisten van diverse gerenommeerde bedrijven de vastgoedopgave van de klant letterlijk centraal stellen. Een snoepwinkel van advies, van fiscaal tot en met techniek. Deze aanpak is juist van grote waarde voor klanten met waarderings- en revitaliseringsopgaven.

 



Reacties


Laatste nieuws