'Woningcorporaties kunnen tonnen besparen op hun WOZ-beschikkingen'

Ze vallen weer op de deurmat: de WOZ-beschikkingen. Een jaarlijks terugkerend gebeuren waar niet iedereen even gelukkig van wordt. Dat wil zeggen: de mensen of ondernemingen die het betreft worden niet altijd gelukkig, maar de bedrijven die hun business ervan hebben gemaakt om uw WOZ te verlagen mogelijk wel: ik noem ze maar even “de WOZ verlagers”. Hoe kijkt de Zorgdiagnost – een samenwerkingsverband tussen Finventa (René van Elferen (foto)) en CS-Twee BV - er tegenaan en hoe kunnen woningcorporaties hierop besparen? 

Er komen er steeds meer, althans dat idee heb ik. In theorie kunnen we onderscheiden de WOZ-verlagers die op uurtarief werken en in hun flyers geen uurloon noemen, misschien uit vrees dat een kosten/baten-analyse die niet altijd vrolijkmakend voor de klant uitpakt. Hoop gedoe, nauwelijks of geen positieve opbrengsten, zullen sommigen zeggen.

Maar dan de jagers onder de WOZ-verlagers: de ‘no cure, no pay’-typen.  Het kost niks maar je krijgt ook niks, hoorde ik laatst een gewaardeerde businessrelatie zeggen. Dat is niet helemaal waar want bij resultaat moet je natuurlijk uit datzelfde resultaat wel betalen.  Soms krijg je met deze ‘no cure, no pay-partijen ook een hele hoop ruzie met de gemeente op de koop toe en er gratis bij, omdat ze soms wat te agressief jagen op dit resultaat. Vooral voor woningcorporaties die over hun bezit fikse sommen WOZ-gelden moeten betalen en nog verder moeten met diezelfde gemeente in ander verband, is dit natuurlijk een ‘gezellige’ (bepaald dus niet-gewenste) bijkomstigheid.

Heibel met de gemeente, heibel na de WOZ! Is het allemaal zo zwart/wit? Nou, nee! Natuurlijk wordt er goed werk verricht, zonder ruzie en op argumenten en zo hoort het ook. Een middelgrote woningcorporatie betaalt al snel aan OZB, waterschapslasten e.d. tussen de € 1,5 miljoen en € 2 miljoen per jaar, afgezien van een reeks andere te missen voordelen. Hier kan, is mijn eigen ervaring, in veel gevallen behoorlijk wat van af, simpelweg omdat de waardes te hoog zijn vastgesteld. Dit is vooral aan de orde voor commercieel vastgoed. Percentages van 20% of meer teveel WOZ-waardes vormen bepaald geen uitzondering en dat terwijl nogal wat bedrijven de WOZ-betalingen zien als onderdeel van de jaarlijkse budgetcyclus en dus gewoon betalen.

Niet automatisch doen dus, kritisch blijven, de juiste adviseurs inschakelen etc. En die zijn er echt wel in de markt! Ik heb de laatste weken mogen meemaken hoe het is als je in gesprekken zit met de gemeenten omtrent WOZ-kwesties. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk (of was het nu andersom) is de vakinhoudelijkheid en know how met name op commercieel vastgoed & waardering lang niet altijd goed ontplooid en soms ronduit heel erg slecht. En dat is niet goed, want er wordt toch maar even belasting geheven. De WOZwaarde geldt bovendien als basis voor allerhande andere aspecten. Is het allemaal ook hier zo zwart/wit? Nou nee! Natuurlijk wordt er ook prima goed werk verricht door gemeenten, maar het is zeker dat vaak de ‘goeden’ eronder moeten lijden. Het is begrijpelijk en het is en blijft lastige kost (zeker voor commercieel vastgoed).

Maar blijf wakker, het is de moeite waard. Een middelgrote woningcorporatie kan al snel tonnen aan euro’s fijn in de zak steken (hierin de terugwerkende-kracht-alternatieven in begrepen) en dat is toch leuk verdiend in deze barre tijden.


De ZorgDiagnost

Het product De-ZorgDiagnose is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Finventa (foto René van Elferen) en CS-Twee BV. http://www.de-zorgdiagnose.nl/over-ons

De ZorgDiagnost wijst in dit verband op een interessant seminar dat op 5 april 2012 met het thema “Participeren met de zorg” wordt gehouden in “Boerderij Langerlust”, Provincialeweg 24, 1108 AB te Amsterdam. Routebeschrijving : http://www.langerlust.nl/extra/route/

Inhoud van dit seminar:  Door de (te verwachten) veranderende wet- en regelgeving zullen partijen in de woningbouwsector en de partijen uit de zorgwereld (zowel intra- als extramuraal) meer met elkaar gaan samenwerken om een initiatief te kunnen realiseren. Ook bestaande (zorg)bouwwerken zullen in de praktijk onderdeel van de discussie gaan worden. Dit vraagt van alle partijen op korte termijn toekomstgericht ondernemerschap. Hierbij zullen veel partijen zoals gemeenten, investeerders, particuliere- en reguliere zorgpartijen en woningcorporaties met elkaar de klus moeten klaren. De markten kunnen van elkaar leren.

 

 



Reacties


Laatste nieuws