De werkplek anno 2025: hoe facility managers generatie Z kunnen boeien en binden

De werkplek anno 2025: hoe facility managers generatie Z kunnen boeien en binden

De werkplek evolueert voortdurend. Na de pandemie en met de intrede van Generatie Z in de beroepsbevolking veranderen ook de eisen en wensen die aan de werkplek worden gesteld. Thuiswerken en hybride werkmodellen zijn de norm geworden, wat de verwachtingen van werknemers, inclusief Generatie Z, aanzienlijk heeft veranderd. Voor werkgevers is het dan ook belangrijk de behoeften van deze generatie te begrijpen en hierop in te spelen.

Generatie Z: digital natives met nieuwe verwachtingen
Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012) is opgegroeid in een digitale wereld waarin keuzevrijheid en directe toegang tot informatie vanzelfsprekend zijn. Deze generatie is de eerste die geen tijd heeft gekend zonder sociale media en directe online communicatie. Dat deze digital natives andere verwachtingen hebben ten aanzien van hun werkomgeving dan babyboomers, Generatie X en millennials, is dan ook niet verrassend.

Generatie Z ziet werk als een geïntegreerd onderdeel van hun lifestyle. De scheidslijn tussen werk en privé is minder strikt, wat betekent dat de werkomgeving moet aansluiten bij hun persoonlijke waarden en voorkeuren. Bij de keuze voor een werkgever wordt er door deze generatie dan ook vaker gelet op flexibiliteit, welzijn, duurzaamheid en inclusiviteit. Een werkplek die deze aspecten niet omarmt, is simpelweg minder of soms geheel niet aantrekkelijk voor hen. Dit betekent dat werkgevers moeten nadenken over de faciliteiten die zij bieden en dat facility managers ook diensten moeten aanbieden die bijdragen aan werk-privébalans, duurzaamheid en gemak.

De uitdaging: hoe krijg je Gen Z naar kantoor?
Een veranderde verhouding tussen thuiswerken en werken op kantoor na de pandemie dwingt bedrijven om kritisch na te denken over de functie van hun kantoorruimte. Het traditionele kantoor als standaard werkplek maakt steeds vaker plaats voor een dynamische ontmoetingsplek. De nieuwe generatie werknemers die naar kantoor komen, verwachten niet alleen een functionele werkplek, maar ook een omgeving die sociale interactie en samenwerking stimuleert. Aantrekkelijke faciliteiten, zoals comfortabele werkruimtes, inspirerende meetingzones en kwalitatieve horeca-opties, spelen hierin een cruciale rol. Werkgevers die investeren in deze aspecten zorgen ervoor dat hun teams vaker fysiek samenkomen en productiever zijn en trekken hiermee ook nieuw talent aan. Voor Generatie Z kan dit een doorslaggevende factor zijn om te kiezen voor een bepaald bedrijf.

Technologie, flexibiliteit en slimme services als standaard
Van de werkenden beschouwt 56% flexibiliteit als één van de belangrijkste aspecten van hun werkomgeving. Voor Generatie Z is technologie daarnaast een vanzelfsprekendheid. Snelle internetverbindingen, digitale samenwerkingsplatformen en geautomatiseerde systemen zijn onmisbaar. Maar ook praktische services die niet alleen binnen reguliere kantooruren vallen - en naadloos in te passen zijn met de lifestyle van deze generatie - winnen aan belang. Facility managers en werkgevers moeten dus verder kijken dan vierkante meters en denken in faciliteiten en diensten die het dagelijks leven makkelijker maken. Werkplekken moeten bijdragen aan welzijn.

Services binnen de workflow
Om te voldoen aan de behoeften van deze generatie, is het inzetten van (deel)services een goede zet. En dit is dan ook een trend: je ziet een opkomst van mogelijkheden om te sporten op werk, gebruik te maken van een shared bicycle service of bijvoorbeeld om een pakketservice aan te bieden waar men ook privépakketten kan laten bezorgen en versturen.

MyPup: innovatieve logistieke oplossingen voor de moderne werkplek
De service van MyPup sluit goed aan bij de behoeften van Generatie Z en ontlast facility managers met onbemande smart lockers. Deze innovatieve oplossing is naadloos te integreren met bestaande bedrijfssystemen en biedt een slimme en veilige mogelijkheid voor de inname en uitgifte van items. Dit kan tijdens werk, maar ook buiten kantooruren omdat er geen service desk nodig is. Met de smart locker oplossing van MyPup worden facility managers ondersteund in hun logistieke processen op het gebied van IT asset management, mailroom en office services. Of het nu gaat om het registreren en ontvangen van pakketten voor werknemers, de automatisering van de sleuteluitwisseling van gedeelde fietsen, het ophalen van een nieuwe laptop, of het afhalen van een pakket, MyPup sluit aan bij de gewenste workflow.

  1. Flexibiliteit: De smart locker oplossing van MyPup is 24/7 toegankelijk.
  2. Veiligheid: Met een unieke code kan een item worden opgehaald uit een kluis, wat de kans op verlies of schade verkleint.
  3. Automatisering: Het systeem is geautomatiseerd en men krijgt direct een melding wanneer iets afgegeven dan wel beschikbaar of geleverd is.
  4. Efficiëntie: Facility managers besparen tijd en ruimte doordat zij zelf niet meer verantwoordelijk zijn voor de inname en uitgifte van items.

Conclusie
De moderne werkplek vraagt om meer dan alleen een functioneel kantoor. Facility managers staan met hun werkgevers voor de uitdaging om werkplekken te transformeren tot servicegerichte, flexibele en duurzame omgevingen die aansluiten bij de wensen van werknemers. Slimme oplossingen, zoals de service van MyPup, spelen hierin een belangrijke rol. Door in te zetten op de juiste faciliteiten en services, kunnen organisaties talent aantrekken én behouden in een snel veranderende arbeidsmarkt.

Benieuwd hoe MyPup uw facility management kan ondersteunen? Neem contact op met Jessica Schout (jessicaschout@mypup.nl) en ontdek de voordelen van MyPup’s oplossing voor mailroom, (IT) Asset management, click & collect en full-service pakketbezorging.



Reacties


Laatste nieuws