Van Draeckeburgh over de subsidieregelingen voor vastgoed in 2025

Van Draeckeburgh over de subsidieregelingen voor vastgoed in 2025

Subsidies helpen om duurzame investeringen financieel haalbaar te maken. Jaarlijks worden de subsidieregelingen aangepast om in lijn te blijven met de marktontwikkelingen. Deze wijzigingen bieden zowel uitdagingen als kansen voor verduurzaming in de gebouwde omgeving. Bij Van Draeckeburgh volgen we de wijzigingen en zorgen dat onze opdrachtgevers gebruik maken van deze kansen.

Zo zijn de fiscale subsidies voor utiliteitsgebouwen nog steeds erg belangrijk en aantrekkelijk om een gebouw te verduurzamen. Voor grootschalige logistieke ontwikkelingen is de subsidie dit jaar wat beperkt. De belangrijkste subsidie voor het verduurzamen van de bestaande huurwoningen is verruimd en biedt meer ruimte om met subsidie te verduurzamen.

In dit artikel vertellen we je de wijzigingen van de belangrijkste regelingen, de veranderingen die eraan komen en hoe je deze optimaal kunt benutten. Wij delen bovendien onze visie op de impact van deze aanpassingen, zodat je klaar bent om de mogelijkheden met beide handen aan te grijpen

Milieu-Investeringsaftrek: Fiscale subsidie voor duurzame & circulaire gebouwen
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert ondernemers om duurzame gebouwen te realiseren. De regeling is voor dit jaar aangepast, zowel voor circulaire gebouwen als BREEAM en GPR gecertificeerde gebouwen. Het budget voor 2025 is vastgesteld op 189 miljoen euro. MIA voor circulaire gebouwen Hieronder hebben we de belangrijkste wijzigingen opgenomen. De nieuwe methodiek om de MPG te bepalen lijkt uitdagender, maar de grenswaarden voor de MPG-berekeningen zijn verhoogd. Het lijkt er ook op dat zonnepanelen moeten worden meegenomen in de MPG-berekening. Ieder project zal bekeken moeten worden op de mogelijkheden met de gewijzigde voorwaarden. Hieronder zijn de belangrijkste wijzigingen toegelicht:

  • Nieuwe methodiek: De MPG-berekening vereist gebruik van Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken 1.2 of hoger en gevalideerde rekeninstrumenten met A2-data.
  • MPG-eisen voor woningen: De maximaal toegestane kosten per m2 variëren van 0,60 tot 0,99 euro, afhankelijk van type en grootte van de woning.
  • MPG eisen voor utiliteitsgebouwen: MPG-eisen vastgesteld op maximaal 0,90 euro per m2 (zonder industriefunctie) of 0,60 euro per m2 (met industriefunctie).
  • De subsidiabele investering is voor woongebouwen gelimiteerd tot 700 euro per m2 BVO.

BREEAM en GPR voor duurzame utiliteitsgebouwen
De MIA-regeling sluit aan bij de voorgenomen nieuwe BREEAM richtlijnen. Voor utiliteitgebouwen biedt de MIA-regeling in 2025 veel mogelijkheden om duurzame projecten met een forse subsidie te realiseren. Voor Industrie en logistieke gebouwen is de maximale omvang van het gesubsidieerde deel van de investering wel beperkt. Hieronder zijn de belangrijkste wijzigingen toegelicht:

  • Nieuwe normen: BREEAM versie 6.1 verplicht; eerdere versies worden niet meer geaccepteerd. GPR-methode blijft bij versie 4.4.
  • Subsidiabele bedragen: Varieert tussen 600 euro per m2 en 1.400 euro per m2, afhankelijk van gebouwtype en certificeringsniveau.
  • Een industriegebouw (ook een logistiek gebouw) kan voor maximaal 5.000 m2 BVO worden opgevoerd als investering voor de MIA in 2025.
  • MIA-aftrekpercentages: 36 procent voor hoogste scores (BREEAM Outstanding, GPR 8,5); 27 procent voor lagere scores (BREEAM Excellent, GPR 8,0).

Hier lees je meer over de MIA-regeling.

Energie-Investeringsaftrek: Fiscale subsidie voor energiebesparende maatregelen
De EIA is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in energiebesparende technieken en de toepassing van duurzame energie in hun onderneming. In 2025 is er 431 miljoen euro beschikbaar. Dat is een aanzienlijke verhoging t.o.v. vorig jaar. Dit zijn de wijzigingen:

  • Warmtepompen – De SCOP-eisen zijn verhoogd om in lijn te blijven met de verbeterde prestaties van warmtepompen.
  • Isolatie - De maximumbedragen die voor EIA in aanmerking komen, zijn verhoogd om beter aan te sluiten bij het huidige prijspeil.
  • Luchtbehandelingskasten - De omschrijving is verbeterd zodat duidelijker is welke systemen in aanmerking komen.
  • Wat betreft Energieprestatieverbeteringen van bedrijfsgebouwen zijn er tekstuele wijzigingen aangebracht. Daarnaast is er een verplichting toegevoegd om het oude energielabel en het Energieprestatieadvies (EP-U MWA) af te melden in Eponline.nl.
  • Zonnepanelen - Vanaf 2025 is een kleinverbruikersaansluiting (max. 3 x 80 A) niet langer vereist voor de EIA.
  • Accu’s voor elektriciteitsopslag - Alleen loodvrije accu’s komen nog in aanmerking voor de regeling.

Hier lees je meer over de EIA.

SVOH: Meer subsidie voor verduurzamen huurwoningen
De SVOH is verlengd tot 31 december 2029 en biedt vanaf 2025 een verhoogd subsidieplafond: 10.000 euro per woning en 15.000 euro voor duurzame warmteopties. Het maximumbedrag van 400.000 euro per aanvrager vervalt. Daarnaast vallen duurzame warmteopties onder de regeling, en gesplitste huurwoningen komen in aanmerking. Er is een bonus voor biobased isolatiematerialen, en kleinere woningen kunnen subsidie krijgen mits maatregelen volledig worden uitgevoerd. Verlaagde oppervlakte-eisen voor glas maken de regeling toegankelijker. Het ruime budget, biedt een mooie kans om aan te grijpen.

Rekenvoorbeeld SVOH Subsidie 2025
Het verduurzamen van een huurwoningcomplex met 20 woningen:

Onderdeel Eén maatregel Twee maatregelen
Gevelisolatie    
Geveloppervlakte per woning 60 m2 60 m2
     
Totale geveloppervlakte 1.200 m2 1.200 m2
Subsidie per m2 20.25 euro 40.50 euro
Subsidie isolatie 24.300 euro 48.600 euro
     
Triple glas    
Glasoppervlakte per woning 20 m2 20 m2
     
Totale glasoppervlakte 400 m2 400 m2
Subsidie per m2 111 euro 222 euro
Subsidie triple glas 44.400 euro 88.800 euro
     
Totaal subsidie 68.700 euro 137.400 euro


Hier lees je meer over de SVOH.

ISDE-Subsidie voor warmtepompen in bestaande gebouwen
De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is een belangrijke stimulering voor het toepassen van duurzame verwarming in bestaande gebouwen. In 2025 wordt de regeling op een aantal punten aangepast. Subsidies voor warmtepompen en zonneboilers voor particuliere verhuurders worden overgeheveld naar de SVOH. Glas-, kozijnpaneel- en deurisolatie kunnen twee keer worden aangevraagd binnen 24 maanden, vanaf minimaal 3 m2. Subsidiebedragen voor lucht-water warmtepompen veranderen: het startbedrag wordt 1.250 euro, per kW 225 euro, en de A+++ bonus 200 euro.

Isolatiesubsidies worden verhoogd bij meerdere maatregelen. Verder kunnen dak- en zolderisolatie (tot 200 m2) en vloer- en bodemisolatie (tot 130 m2) gecombineerd worden, zolang ze binnen de thermische schil blijven.

Hier lees je meer over de ISDE.

Lagere rente een groenfinanciering voor duurzame nieuwbouw en renovatie
De Regeling Groenprojecten stimuleert milieuvriendelijke projecten met belastingvoordelen voor groene spaarders en beleggers. Dit stelt groenbanken in staat om leningen met een lagere rente te verstrekken, afhankelijk van de specifieke bankvoorwaarden. De regeling is beschikbaar voor utiliteit, industrie en woningen. Aanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend, mits dit binnen zes maanden na projectstart gebeurt.

Hier lees je meer over de Regeling Groenprojecten.

De SVVE is voor verduurzamingen van woningen binnen een VvE
De Subsidieregeling Verduurzaming Voor Verenigingen van Eigenaren (SVVE) is bedoeld voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Het is een vergoeding van de kosten die gemaakt worden voor verduurzamingsmaatregelen in woningen en woningcomplexen. De SVVE krijgt een hoger budget van 76,17 euro miljoen.

Subsidies voor isolatie en warmtepompen zijn aangepast aan hogere kosten, en er is meer steun beschikbaar voor advies en bouwbegeleiding

Hier lees je meer over de SVVE.

Benut jouw subsidiekansen in 2025
Benieuwd naar de mogelijkheden voor subsidies voor jouw project in 2025? De adviseurs van Van Draeckeburgh staan klaar om je te helpen. Vraag vrijblijvend een subsidiescan aan en ontdek welke regelingen aansluiten bij jouw plannen. Of bel direct met een van onze adviseurs. Samen zorgen we ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de beschikbare subsidies.

Tim en Mitchell.



Reacties


Laatste nieuws