Koophuis: welke verzekeringen?

Als je een huis koopt, ben je verplicht om verschillende verzekeringen af te sluiten. Zo moet je bijvoorbeeld voordat de overdracht of oplevering plaatsvindt een opstalverzekering afsluiten. Daarnaast is een woonverzekering, zoals de inboedelverzekering, ook belangrijk. Deze kun je bijvoorbeeld afsluiten bij allianzdirect.nl. We gaan je alles vertellen over de verschillende verzekeringen.

De opstalverzekering
Wanneer je een huis koopt, ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet je in laten gaan op de dag dat deze woning wordt overgedragen of opgeleverd. Vanaf dat moment ben je namelijk verantwoordelijk voor alles aan en rondom het huis. Bekijk hier alle voordelen die een opstalverzekering je biedt. Een opstalverzekering sluit je af voor al het onroerend goed die bij je woning horen. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld schade die ontstaan is door brand, storm of inbraak. De opstal die bij de woning hoort bestaat uit: zonnepanelen, leidingen, centrale verwarming, sanitair, maar ook schuttingen en schuurtjes.

De inboedelverzekering
Alles wat je in je huis hebt staan en niet vastzit, noemen we de inboedel. Dit is eigenlijk gewoon alles wat je zelf kunt verhuizen. Denk hierbij aan je meubels, apparaten, gordijnen, zonwering, maar ook je fiets. Je auto, motor of caravan hoort weer niet bij de inboedel en moet je een aparte verzekering afsluiten. Wanneer er schade ontstaat aan je inboedel door storm, brand of inbraak wordt dit vaak door de inboedelverzekering gedekt. Houdt hierbij wel in het achterhoofd dat schade door bijvoorbeeld een aardbeving of overstroming vaak niet bedekt wordt door zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering. Lees dan ook altijd goed de voorwaarden wat er gedekt wordt en wat niet.

Verzekeringen voor een koopappartement
De verzekeringen voor een koop appartement zijn net wat anders dan een koophuis. Wanneer je een appartement koopt, krijg je te maken met de Verenging van Eigenaren, ook wel de VvE. Maandelijks betaal je een bedrag aan de VvE, waarvan ze het onderhoud van het appartementencomplex regelen. De VvE sluit ook de opstalverzekering af, maar dan voor het hele gebouw. Dit hoef je dus niet verplicht zelf meer te doen. Wel kan het handig zijn om voor andere zaken in je appartement te kiezen voor extra dekking. Denk hierbij aan een opstalverzekering voor je dure keuken of sanitair. Dit dekt de opstalverzekering van de VvE namelijk weer niet. Ook zijn dit onderdelen van je woning die je niet kunt verhalen op je inboedelverzekering. Zoek dit dan ook goed uit wat er wel en niet gedekt wordt en zorg dat je goed, maar niet dubbel verzekerd bent.



Reacties


Laatste nieuws