Onderzoek: Woningen verkopen sneller met zonnepanelen

Wilt u van uw woning af, maar krijgt u hem niet verkocht met de stijgende rente en de huizenprijzen die geen krimp geven? Dan kunt u de koper wellicht overtuigen door uw woning te verduurzamen.  We horen steeds meer nieuwsberichten bij de NOS dat woningen met een hoger energielabel beter verkocht worden dan woningen met een lager energielabel.

Hiernaast blijkt uit onderzoek van TIAS dat kopers bereid zijn om gemiddeld 5.000 euro extra te betalen voor een woning met zonnepanelen. In ditzelfde onderzoek wordt benoemd dat de gemiddelde stijging van de verkoopprijs 2,56 procent betreft. Dit doet vermoeden dat de investering in zonnepanelen ook goed is voor mensen die hun huis willen verkopen. We zochten het voor u uit. 

Kopers bereid aanschafprijs van zonnepanelen te betalen bij aankoop woning
Uit ditzelfde onderzoek van TIAS kunnen we herleiden dat de waarde van een woning gemiddeld met 7.456 euro steeg voor een installatie van 3.888WP, terwijl de aanschafwaarde voor de zonnepanelen systemen gemiddeld op 6.998 euro lag. Dit betekent dat een investering in zonnepanelen in de praktijk uit kan, omdat u minimaal de aanschafwaarde van de zonnepanelen bij de verkoopprijs op kunt optellen.
Laten we als voorbeeld een huis nemen zonder zonnepanelen, met een vraagprijs van 300.000 euro. Als de eigenaar van de woning besluit om zonnepanelen te plaatsen, dan geeft het onderzoek aan dat de woningwaarde gemiddeld met 2,56 procent stijgt. 

Dit houdt in dat de waarde van de woning conform de resultaten zal stijgen met 7.680 euro. Voor dit geld kunt u behoorlijk wat zonnepanelen op uw woning plaatsen. Zonder dat u hier verlies op hoeft te maken. Gedurende de tijd dat u in uw eigen woning woont, zult u direct profiteren van de dalende energielasten. U produceert nu immers uw eigen groene energie en hoeft het niet meer duur in te kopen bij de energieleverancier. Tegelijkertijd wordt het huis aantrekkelijker op de woningmarkt, waardoor de woning eerder verkocht zal worden. Zodat u verder kunt naar de woning die u al op het oog had. 

Is er bewijs dat woningen met een hoger energielabel sneller verkocht worden?
In een ander onderzoek van TIAS zijn 60.000 woningverkopen bestudeerd. Bron van het onderzoek. Uit de resultaten blijkt dat woningen met energielabel A of B doorgaans een maand eerder verkocht wordt dan een energielabel D woning. Daarnaast brachten de energielabel A en B woningen gemiddeld 7.000 euro extra op tijdens de verkoop, na correctie.

Door zonnepanelen op uw woning te plaatsen kan uw energielabel met meerdere treden stijgen. Een verhoogd energielabel leidt volgens het bovenstaande onderzoek tot een snellere verkoop. Als u dus nog steeds wacht op de verkoop van uw woning, terwijl u geen zonnepanelen heeft geïnstalleerd, dan is het wellicht het overwegen waard. 
Zonnepanelen waren namelijk nog nooit zo goedkoop, als dat ze nu zijn. U kunt dus relatief goedkoop de waarde van uw woning laten stijgen, terwijl u tegelijkertijd de snelheid van de verkoop stimuleert.

Slim investeren in zonnepanelen
Door de jaren heen worden de zonnepanelen steeds krachtiger met een hoger vermogen, waardoor de stroomopbrengst toeneemt. Omdat de zonnepanelen door de tijd heen verder zijn ontwikkeld, maakt het wel uit wat voor zonnepanelen er op uw dak liggen. 

Als u bij de verkoop van uw woning kunt aangeven dat uw dak is gevuld met de nieuwste 430 Wattpiek zonnepanelen, dan werkt dit overtuigender dan wanneer het dak is gevuld 300 Wattpiek zonnepanelen. Het verschil in stroomopbrengst is aanzienlijk en bij 430 Wattpiek zonnepanelen, zal de besparing op de energielasten aanzienlijk hoger zijn dan bij de 300 Wattpiek panelen. 

Om ervoor te zorgen dat u slimme keuzes kunt maken en de juiste zonnepanelen laat installeren vroeg we advies aan bij Zonnepanelen Noord. Dit is één van de grootste zonnepanelen installateurs van Noord-Nederland. Ze kijken altijd vooruit in de markt, zodat hun klanten de beste zonnepanelen op het dak geïnstalleerd krijgen. 

Waarop letten bij de aanschaf van zonnepanelen?
Het bedrijf adviseert om goed naar het vermogen van de zonnepanelen te kijken. In de huidige markt wilt u niet schikken voor zonnepanelen met een vermogen van minder dan 400 Wattpiek per paneel. 
Om een optimaal rendement te maken wilt u streven naar een zonnepaneel met 430 Wattpiek per paneel. De JA Solar glas glas 430 WP-panelen zijn op dit moment een zeer goede keuze. Maar dit kan natuurlijk over tijd veranderen. 

Tegelijkertijd is niet alleen het vermogen van het zonnepaneel, maar ook het formaat van belang. Voornamelijk als u de zonnepanelen wilt plaatsen op een klein oppervlak met beperkt ruimte. 
Het Wattpiek vermogen staat gelijk aan de maximale stroomopbrengst per jaar in kWh per paneel. Dus een paneel van 1,9 m2 oppervlakte met een vermogen van 430 Wattpiek is efficiënter dan een zonnepaneel met een vermogen van 430 Wattpiek met 2,1 m2 aan oppervlakte. Het zonnepaneel is dan groter, maar brengt niet meer op. 

Daarnaast is het belangrijk om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor het gebruik in KWh van de woning. In de basis wilt u het stroomverbruik van de woning dekken met zonnepanelen. Een overschot aan stroom kunt u terugleveren tegen een vergoeding, maar hier krijgt u minder geld voor terug, dan het geld wat u bespaart als u de stroom zelf gebruikt. Door een overschot aan stroom zal dus uiteindelijk het rendement op de zonnepanelen dalen.  
Als uw woning over beperkte ruimte beschikt om zonnepanelen te plaatsen, dan raden we aan het vermogen van het zonnepaneel terug te rekenen naar het vermogen per vierkante meter. 
Op deze manier weet u precies met welke zonnepaneel u de hoogste stroomopbrengst per vierkante meter behaalt, zodat de beperkte ruimte optimaal benut wordt. 



Reacties


Laatste nieuws