Rechter staat btw-aftrek op aankoop appartementencomplex met niet-geïntegreerde zonnepanelen toe

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft recent een uitspraak gedaan over het recht op aftrek van btw voor de aankoop van een appartementencomplex met niet-geïntegreerde zonnepanelen. 

In deze specifieke zaak heeft belanghebbende een appartementencomplex met niet-geïntegreerde zonnepanelen aangekocht met btw. De appartementen en het dak worden door belanghebbende verhuurd. De verhuur van de appartementen is vrijgesteld en voor de verhuur van het dak (waar de niet-geïntegreerde zonnepanelen op zijn geplaatst) is geopteerd voor btw-belaste verhuur. Het complex wordt dus zowel vrijgesteld als btw-belast gebruikt. 

Het Hof oordeelt dat belanghebbende – naast de btw op de niet-geïntegreerde zonnepanelen – ook een deel van de btw op de aankoop van het appartementencomplex in aftrek kan brengen. Dit omdat er een direct verband bestaat tussen de belaste verhuur van het dak en de aanschaf van het complex. De btw op de bouwkosten moet volgens het Hof in aftrek worden gebracht op basis van de omzetmethode (btw-belaste huurinkomsten / totale huurinkomsten). Dit in tegenstelling tot wat belanghebbende wilde, namelijk aftrek op basis van de vierkante meters. Aftrek op basis van de omzetmethode leidt tot een lagere aftrek.  

Wat is het verschil met eerdere uitspraken? 
De afgelopen jaren zijn er meerdere uitspraken gedaan over de aftrek van btw voor de bouw van woningen met zonnepanelen. Daarbij was steeds sprake van woningen voor privégebruik. In dit geval is sprake van de aankoop van een investeringsgoed voor ondernemershandelingen, waarbij het gehele complex wordt verhuurd tegen vergoeding. Bij (onder andere) woningcorporaties is sprake van een vergelijkbare situatie. Verschil is wel dat woningcorporaties de zonnepanelen veelal zelf verhuren en in deze zaak het dak wordt verhuurd. Dit neemt niet weg dat deze uitspraak de deur weer wat openzet om een deel van de bouw-btw in aftrek te brengen. 

Verhuur van zonnepanelen eigenlijk wel btw-belast?
Los van de discussie over de aftrek, is de vraag of de verhuur van niet-geïntegreerde zonnepanelen niet opgaat in de vrijgestelde verhuur van woningen, mede gezien de veranderende maatschappelijke tendens inzake duurzaamheid. Waar de aanwezigheid van zonnepanelen eerst een uitzondering was, worden zonnepanelen steeds meer gezien als basis/standaardcomponenten van een woning. Hierdoor vinden de auteurs van dit artikel dat de zonnepanelen een niet te missen onderdeel van de woningen zijn geworden en daarmee – als zogenoemde samengestelde prestatie – opgaan in de vrijgestelde verhuur van die woningen. De Belastingdienst neemt evenwel veelal het standpunt in dat (niet-geïntegreerde) zonnepanelen altijd roerend zijn en de verhuur daarvan aldus btw-belast is. De vraag is of de genoemde ontwikkelingen dus ook voor de Belastingdienst reden zijn om hier anders tegenaan te kijken. 

Dit was een bijdrage van en mr. Madeleine Merkx en mr. Erik Bakx, beide partners bij BDO Accountancy, Tax & Legal - industriegroep real estate & construction.



Reacties


Laatste nieuws