Veranderingen in het Woning Waarderingstelsel: tips voor beleggers

Veranderingen in het Woning Waarderingstelsel: tips voor beleggers

Vanaf januari 2024 gaat er mogelijk een hoop veranderen op de verhuurmarkt. Er ligt namelijk een wetsvoorstel dat ervoor pleit om de eisen voor vrijesectorwoningen aan te scherpen. Bij het aannemen van deze wet, zullen ongeveer 300.000 woningen die nu in de vrije sector vallen, zich verplaatsen onder de categorie sociale huur.

Grote financiële consequenties voor particuliere verhuurders én investeerders, dus. In dit artikel geeft een ervaren verhuurmakelaar uit Amsterdam enkele tips prijs om aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen.

Invloed van de puntentelling (2024) op verhuurders en investeerders
Het plan is om het Woning Waarderingsstelsel te herzien. En daarmee de punten die je nodig hebt om in de vrije sector te vallen, te veranderen van 136 naar 187 punten. Dit heeft enorme impact op zowel verhuurders als investeerders.

'Verhuurders die momenteel een pand hebben gekocht als investering, zullen niet meer de huurprijs krijgen die ze hadden verwacht als ze niet aan de 187 punten komen. Dit kan voor complexe situaties zorgen waar een investering die in 2023 is gedaan ineens niet meer rendabel is in 2024', aldus Inter Immo Makelaars. (tekst gaat verder onder de afbeelding).

Ook voor investeerders vraagt de aanscherping van het (nieuwe) puntensysteem om een andere aanpak. Investeerders zullen extra goed de beleggingen moeten overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een investeerder die een heel appartementencomplex heeft gebouwd of wil bouwen. Waar hij een huurprijs van 1.500 euro in gedachten had. En waar hij wellicht in de nieuwe situatie slechts 800 euro voor kan vragen. Het is dus extra raadzaam om bij het doen van een investering een makelaar om advies te vragen. Zij kunnen voor u berekenen wat de investering u op zal leveren en kunnen u verdere tips geven om aan de maatstaven van de vrijesectorwoningen te voldoen.

Puntentelling: concrete tips voor extra punten
Toch zijn er manieren, om bij twijfelgeval, aan deze punten te kunnen voldoen als je er net onder valt. Inter Immo Makelaars heeft de mogelijkheden op een rij gezet:

 • Woningisolatie
  Door je woning beter te isoleren kun je extra punten toegekend krijgen. Denk hierbij aan dubbel glas, dakisolatie of spouwmuurisolatie aanbrengen aan je huis of appartement.
 • Energiezuinige systemen
  Het installeren van een hoogrendementsketel of zonnepanelen brengt extra punten op. Een langdurige investering voor je woning voor zowel de verhuur of uiteindelijk mogelijk voor verkoop
 • Keuken en badkamer mogelijkheden
  Het moderniseren van de keuken en badkamer kan behoorlijk wat punten opleveren. Je kunt hier denken aan nieuw tegelwerk en het uitbreiden van de keuken. Een lang aanrechtblad levert extra punten op. Ook (voorraad) kasten onder het aanrechtblad mag niet vergeten worden.
  Buitenruimtes
  Er zijn veel kansen om extra punten te behalen met buitenruimtes. Een mogelijkheid is het aanleggen van een terras. Of het bouwen van een schuur of garage. De laatste twee opties zijn lastiger te realiseren bij een appartementencomplex.
 • Ventilatiesystemen
  Tot slot kun je punten krijgen voor het installeren van moderne ventilatiesystemen. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit en energie-efficiëntie.

Makelaarsadvies
Ben jij een verhuurder of heb jij plannen om te investeren in een beleggingspand? Raadpleeg dan allereerst een makelaar met ervaring die alle risico’s naloopt en bekijkt of jouw plannen rendabel zijn. Ook kan een makelaar met jou op zoek gaan naar een pand die toekomstbestendig is. Of de wetsvoorstellen nu worden aangenomen, of niet.

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een uitgebreid interview met Inter Immo, makelaar in Amsterdam, Utrecht en Almere.
 

Reacties