Food & beverage krijgen sleutelrol in werkomgevingen
Hybride werkomgevingen, waar ontmoeten en inspireren centraal staan, hebben de kantoortuin vervangen. Deze trend vraagt om een conceptmatige benadering van food & beverage, want zo, stelt Firstmate, voeg je waarde toe en creëer je een omgeving die écht aantrekkelijk is om te werken. En laat dat nou precies hetgeen zijn waarmee je je exploitatiewaarde van het vastgoed kunt verhogen.
In dit artikel vertelt Michiel van Noort van hospitality conceptontwikkelaar Firstmate welke kansen voor het grijpen liggen wanneer we vierkante meters optimaal benutten en food & beverage concepten bedenken die naadloos aansluiten op de behoeften van de eindgebruiker.
Win de ‘War for talent’
'Kantoorpanden met doordachte hospitalityconcepten trekken meer bedrijven aan. Immers, slimme bedrijven die kantoren willen huren, richten zich op de behoeften en levensstijl van hun professionals en young potentials. De generatie Z heeft duurzaamheid en gezondheid verweven in hun leefstijl. Als je deze groep mensen weet te binden met de juiste faciliteiten heeft je organisatie een streepje voor. Dit is van onschatbare waarde, want het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers blijft een voortdurende uitdaging. De faciliteiten worden zo een strategisch communicatiemiddel en geen kostenpost.'
Zet je vierkante meters efficiënter in
Van Noort wijst op een andere kans die voor het grijpen ligt: de benadering van horecavoorzieningen. Het nieuwe hybride werken en de komst van Generatie Z op de werkvloer brengt verschuivende lunchtijden en -gewoonten met zich mee. Medewerkers bepalen zelf wanneer, waar en wat ze eten. Het gevolg is dat bedrijfsrestaurants vaak te ruim zijn en het grootste deel van de dag leegstaan. Dat zijn dure vierkante meters die volgens de visie van Firstmate veel efficiënter kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld als werkplekken. Van Noort benadrukt: 'Uiteraard kan er nog steeds horeca en eetgelegenheid in het pand aanwezig zijn, maar deze moeten veel beter aansluiten bij de hedendaagse werkcultuur en behoeften van medewerkers.'
Dat is WELL
Van Noort merkt op dat er steeds meer nadruk wordt gelegd op duurzaam bouwen en exploiteren. 'BREEAM dient als leidraad voor de 'hardware', terwijl WELL zich richt op de 'software'. WELL richt zich vanuit tien verschillende pijlers op de gezondheid van medewerkers. Voeding is een belangrijke pijler om WELL-punten te behalen en moet worden geïntegreerd in de exploitatie. Het Wellhouse, dat in 2025 opent in Amsterdam-Zuid, is een volledig houten pand dat volledig voldoet aan deze certificering. Ik zie dit als een prachtig voorbeeld van hoe je een kantoorpand ontwikkelt vanuit de thema’s duurzaamheid en gezondheid.'
Met de eindgebruiker in gedachten
Firstmate ontwikkelt concepten vanuit de behoeften van de eindgebruiker, met een scherp oog voor een rendabele vastgoedexploitatie. Voor zowel de pandeigenaar, de huurder als de cateraar creëren we gunstige verdienmodellen door de vierkante meters optimaal te benutten en passende hospitalityconcepten te ontwikkelen', aldus Van Noort. Welke faciliteiten? Dat is volgens Van Noort maatwerk. 'Denk aan écht goede koffie, gezond en gevarieerd eten en aantrekkelijke plekken om te eten. Dit zijn slechts enkele ideeën. De eindgebruiker laat zich zowel letterlijk als figuurlijk niet meer in een hokje stoppen. Elk kantoorpand verdient een hospitalityconcept op maat.'
Direct in gesprek met Firstmate? Wij zijn op 21 november met een stand aanwezig op de Kantorentop 2023 in het Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas.
Hoofdfoto: Lekker, gezond en verantwoord eten in een restaurant van cateraar Vitam.
Laatste nieuws
- 03-05-2024 16:51 De Jonge wil meer rijkshubs in de regio
- 03-05-2024 15:06 Heeneman & Partners koopt portefeuille maatschappelijk vastgoed
- 03-05-2024 14:32 Meld je nu aan voor de training ‘Klimaatrisico’s bij woningcorporaties’
- 03-05-2024 14:23 Rijschool huurt 1.945 m2 bedrijfsruimte in Nieuw-Vennep
- 03-05-2024 14:10 Jongerius Invest koopt kantoorpand in Houten voor transformatie
- 03-05-2024 14:02 Welk recht is van toepassing bij bestemmingsplan op aanvraag?
- 03-05-2024 13:29 Regulering van de huurwoningmarkt in deze tijd is uitponddroom voor beleggers
- 03-05-2024 13:23 Schrijf u in bij Solid Public en vervul de vastgoeduitdagingen van de publieke sector!
- 03-05-2024 12:57 RAI Amsterdam wil complex herontwikkelen en richt vennootschappen op
- 03-05-2024 11:52 Topvacature: Medewerker vastgoedsturing bij Woonstad Rotterdam
- 03-05-2024 11:17 Leiden huurt deel van zorgcentrum voor opvang Oekraïense vluchtelingen
- 03-05-2024 11:13 Gemeenteraad Haarlem stelt bestemmingsplan voor Beatrixplein vast
- 03-05-2024 11:00 Bedrijfsgebouw in Almere wisselt van eigenaar via onderhandse verkoop
- 03-05-2024 10:47 Bestemmingsplan voor ontwikkeling Schiedamse bedrijventerreinen 's-Graveland en Spaanse Polder onherroepelijk
- 03-05-2024 10:39 Dodewaard krijgt er zeker 180 woningen bij
- 03-05-2024 10:12 Reales koopt bedrijfsgebouw aan de Groningenhaven 1 in Nieuwegein
- 03-05-2024 08:45 Bedrijfscomplex in Deventer verkocht
- 03-05-2024 08:37 Co-working concept De Stadstuin huurt ruim 5.000 m2 in Dalton Office Park
- 02-05-2024 16:40 Bouwkavels tussen de landerijen te koop voor ontwikkeling of belegging
- 02-05-2024 16:39 ComfortZone Offices koopt en renoveert kantoor in Den Bosch
- 02-05-2024 14:55 Nobian huurt 1.280 m2 in The Gallery op de campus van de Universiteit Twente
- 02-05-2024 14:29 Conscious Hotels opent in voormalig Tivoli aan Oudegracht Utrecht
- 02-05-2024 14:20 4 politiebureaus onder de veilinghamer!
- 02-05-2024 12:13 BAM: Verliezen in het VK maar relaxte ceo Joosten ziet positieve signalen op Nederlandse woningmarkt
- 02-05-2024 12:11 Omzet Trebbe in 2023 licht gedaald
- 02-05-2024 11:40 Financieringsgilde en nieuwe vastgoedfinancier Vitru zoeken samen naar de best passende oplossing voor de klant
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.