Food & beverage krijgen sleutelrol in werkomgevingen
Hybride werkomgevingen, waar ontmoeten en inspireren centraal staan, hebben de kantoortuin vervangen. Deze trend vraagt om een conceptmatige benadering van food & beverage, want zo, stelt Firstmate, voeg je waarde toe en creëer je een omgeving die écht aantrekkelijk is om te werken. En laat dat nou precies hetgeen zijn waarmee je je exploitatiewaarde van het vastgoed kunt verhogen.
In dit artikel vertelt Michiel van Noort van hospitality conceptontwikkelaar Firstmate welke kansen voor het grijpen liggen wanneer we vierkante meters optimaal benutten en food & beverage concepten bedenken die naadloos aansluiten op de behoeften van de eindgebruiker.
Win de ‘War for talent’
'Kantoorpanden met doordachte hospitalityconcepten trekken meer bedrijven aan. Immers, slimme bedrijven die kantoren willen huren, richten zich op de behoeften en levensstijl van hun professionals en young potentials. De generatie Z heeft duurzaamheid en gezondheid verweven in hun leefstijl. Als je deze groep mensen weet te binden met de juiste faciliteiten heeft je organisatie een streepje voor. Dit is van onschatbare waarde, want het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers blijft een voortdurende uitdaging. De faciliteiten worden zo een strategisch communicatiemiddel en geen kostenpost.'
Zet je vierkante meters efficiënter in
Van Noort wijst op een andere kans die voor het grijpen ligt: de benadering van horecavoorzieningen. Het nieuwe hybride werken en de komst van Generatie Z op de werkvloer brengt verschuivende lunchtijden en -gewoonten met zich mee. Medewerkers bepalen zelf wanneer, waar en wat ze eten. Het gevolg is dat bedrijfsrestaurants vaak te ruim zijn en het grootste deel van de dag leegstaan. Dat zijn dure vierkante meters die volgens de visie van Firstmate veel efficiënter kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld als werkplekken. Van Noort benadrukt: 'Uiteraard kan er nog steeds horeca en eetgelegenheid in het pand aanwezig zijn, maar deze moeten veel beter aansluiten bij de hedendaagse werkcultuur en behoeften van medewerkers.'
Dat is WELL
Van Noort merkt op dat er steeds meer nadruk wordt gelegd op duurzaam bouwen en exploiteren. 'BREEAM dient als leidraad voor de 'hardware', terwijl WELL zich richt op de 'software'. WELL richt zich vanuit tien verschillende pijlers op de gezondheid van medewerkers. Voeding is een belangrijke pijler om WELL-punten te behalen en moet worden geïntegreerd in de exploitatie. Het Wellhouse, dat in 2025 opent in Amsterdam-Zuid, is een volledig houten pand dat volledig voldoet aan deze certificering. Ik zie dit als een prachtig voorbeeld van hoe je een kantoorpand ontwikkelt vanuit de thema’s duurzaamheid en gezondheid.'
Met de eindgebruiker in gedachten
Firstmate ontwikkelt concepten vanuit de behoeften van de eindgebruiker, met een scherp oog voor een rendabele vastgoedexploitatie. Voor zowel de pandeigenaar, de huurder als de cateraar creëren we gunstige verdienmodellen door de vierkante meters optimaal te benutten en passende hospitalityconcepten te ontwikkelen', aldus Van Noort. Welke faciliteiten? Dat is volgens Van Noort maatwerk. 'Denk aan écht goede koffie, gezond en gevarieerd eten en aantrekkelijke plekken om te eten. Dit zijn slechts enkele ideeën. De eindgebruiker laat zich zowel letterlijk als figuurlijk niet meer in een hokje stoppen. Elk kantoorpand verdient een hospitalityconcept op maat.'
Direct in gesprek met Firstmate? Wij zijn op 21 november met een stand aanwezig op de Kantorentop 2023 in het Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas.
Hoofdfoto: Lekker, gezond en verantwoord eten in een restaurant van cateraar Vitam.
Laatste nieuws
- 02-01-2025 16:23 Cédric Haselier naar Coral Capital als investment director
- 02-01-2025 15:56 Lexence benoemt Ellen Loeffen als partner
- 02-01-2025 14:25 Boekhouder huurt kantoorruimte in Hulstkampgebouw in Rotterdam
- 02-01-2025 14:08 Diamonds Factory huurt winkelruimte aan Keizersgracht
- 02-01-2025 10:28 Omoda neemt drie winkels failliet Idenza over in Noord-Nederland
- 02-01-2025 09:59 JLL: Grootste krapte voor huisvesting van bedrijven en consumenten in Westland, Lelystad en Utrecht
- 02-01-2025 09:50 Vastned rondt fusie af
- 02-01-2025 09:34 Tientallen gemeenten hebben interesse in komst KNVB
- 02-01-2025 09:13 Uniek Bedrijfsmakelaars begeleidt verschillende transacties in Oost-Nederland
- 02-01-2025 09:01 Almere en VdVI tekenen voor bijna 1.000 woningen
- 02-01-2025 08:50 Guy Closset accountmanager bij LVDH Finance
- 31-12-2024 14:42 Per 1 januari 2025 beginselplicht tot handhaving door gemeenten op te hoge huurprijzen
- 31-12-2024 12:11 Annexum sluit huurcontract met Hoogvliet af voor voormalige Albert Heijn-locatie in 's-Gravendeel
- 31-12-2024 11:58 Havensteder verkoopt multifunctioneel zorgcomplex aan Cortese
- 31-12-2024 11:03 Nova Capital koopt wijkwinkelcentrum in Utrecht van Annexum
- 31-12-2024 10:55 PlayRena opent nieuwe vestiging in Playdôme Roosendaal op leisurepark Roosendaal
- 31-12-2024 10:08 2024 een keerpunt met voorzichtig herstel?
- 30-12-2024 17:04 Particulier belegger koopt 1.750 m2 winkelruimte in Apeldoorn
- 30-12-2024 14:40 Meerdervoort koopt winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden
- 30-12-2024 13:45 Heineken huurt 1.350 m2 in CTPark Amsterdam City
- 30-12-2024 12:44 Klaas Knot: Hervorm belastingstelsel en schaf hypotheekrenteaftrek af
- 30-12-2024 11:40 'Meerdere' gegadigden voor failliet e-bikemerk Amslod, winkels gesloten
- 30-12-2024 11:16 Provincie Noord-Brabant en gemeenten ontwikkelen toetsingskader voor bijzondere woonvormen
- 30-12-2024 11:11 'Het ergste moet nog komen op de huurwoningmarkt' (podcast)
- 30-12-2024 10:53 Bergopwaarts koopt 18 huurwoningen in Asten van woningcorporatie Mooiland
- 30-12-2024 10:35 Necron Group koopt gronden Green Square Business Campus in Aalsmeer
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.