Food & beverage krijgen sleutelrol in werkomgevingen

Food & beverage krijgen sleutelrol in werkomgevingen

Hybride werkomgevingen, waar ontmoeten en inspireren centraal staan, hebben de kantoortuin vervangen. Deze trend vraagt om een conceptmatige benadering van food & beverage, want zo, stelt Firstmate, voeg je waarde toe en creëer je een omgeving die écht aantrekkelijk is om te werken. En laat dat nou precies hetgeen zijn waarmee je je exploitatiewaarde van het vastgoed kunt verhogen.

In dit artikel vertelt Michiel van Noort van hospitality conceptontwikkelaar Firstmate welke kansen voor het grijpen liggen wanneer we vierkante meters optimaal benutten en food & beverage concepten bedenken die naadloos aansluiten op de behoeften van de eindgebruiker.

Win de ‘War for talent’
'Kantoorpanden met doordachte hospitalityconcepten trekken meer bedrijven aan. Immers, slimme bedrijven die kantoren willen huren, richten zich op de behoeften en levensstijl van hun professionals en young potentials. De generatie Z heeft duurzaamheid en gezondheid verweven in hun leefstijl. Als je deze groep mensen weet te binden met de juiste faciliteiten heeft je organisatie een streepje voor. Dit is van onschatbare waarde, want het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers blijft een voortdurende uitdaging. De faciliteiten worden zo een strategisch communicatiemiddel en geen kostenpost.'

Zet je vierkante meters efficiënter in
Van Noort wijst op een andere kans die voor het grijpen ligt: de benadering van horecavoorzieningen. Het nieuwe hybride werken en de komst van Generatie Z op de werkvloer brengt verschuivende lunchtijden en -gewoonten met zich mee. Medewerkers bepalen zelf wanneer, waar en wat ze eten. Het gevolg is dat bedrijfsrestaurants vaak te ruim zijn en het grootste deel van de dag leegstaan. Dat zijn dure vierkante meters die volgens de visie van Firstmate veel efficiënter kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld als werkplekken. Van Noort benadrukt: 'Uiteraard kan er nog steeds horeca en eetgelegenheid in het pand aanwezig zijn, maar deze moeten veel beter aansluiten bij de hedendaagse werkcultuur en behoeften van medewerkers.'

Dat is WELL
Van Noort merkt op dat er steeds meer nadruk wordt gelegd op duurzaam bouwen en exploiteren. 'BREEAM dient als leidraad voor de 'hardware', terwijl WELL zich richt op de 'software'. WELL richt zich vanuit tien verschillende pijlers op de gezondheid van medewerkers. Voeding is een belangrijke pijler om WELL-punten te behalen en moet worden geïntegreerd in de exploitatie. Het Wellhouse, dat in 2025 opent in Amsterdam-Zuid, is een volledig houten pand dat volledig voldoet aan deze certificering. Ik zie dit als een prachtig voorbeeld van hoe je een kantoorpand ontwikkelt vanuit de thema’s duurzaamheid en gezondheid.'

Met de eindgebruiker in gedachten
Firstmate ontwikkelt concepten vanuit de behoeften van de eindgebruiker, met een scherp oog voor een rendabele vastgoedexploitatie. Voor zowel de pandeigenaar, de huurder als de cateraar creëren we gunstige verdienmodellen door de vierkante meters optimaal te benutten en passende hospitalityconcepten te ontwikkelen', aldus Van Noort. Welke faciliteiten? Dat is volgens Van Noort maatwerk. 'Denk aan écht goede koffie, gezond en gevarieerd eten en aantrekkelijke plekken om te eten. Dit zijn slechts enkele ideeën. De eindgebruiker laat zich zowel letterlijk als figuurlijk niet meer in een hokje stoppen. Elk kantoorpand verdient een hospitalityconcept op maat.'

Direct in gesprek met Firstmate? Wij zijn op 21 november met een stand aanwezig op de Kantorentop 2023 in het Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas. 

Hoofdfoto: Lekker, gezond en verantwoord eten in een restaurant van cateraar Vitam.



Reacties


Laatste nieuws