Duurzaam leven burgert steeds meer in

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting wil dat er jaarlijks minstens 90.000 nieuwe woningen bij komen. Tot nu toe is dat niet gelukt. Een belangrijke reden is de prijs voor nieuwbouwwoningen.

Die ligt fors hoger dan die van bestaande bouw. Dat komt vooral door de hoge rente waardoor investeerders niet goedkoop kunnen lenen. Daarnaast zijn de grondprijzen en de kosten voor bouwmaterialen hoog. En dan is er nog het punt dat een nieuwbouwhuis duurzaam moet zijn en aan de hoogste eisen moet voldoen. Kopers zijn terughoudend bij het kopen van een nieuwe woning. En als ze het doen, dan moet het huis aan al hun wensen voldoen.

Gezond en duurzaam wonen
Steeds meer mensen letten op wat ze eten, drinken en kopen. Daar hoort ook bij dat ze letten op de kwaliteit van het drinkwater. Een bedrijf als Omega speelt hierop in met apparaten die het drinkwater ontharden door de kalk eruit te filteren. Dit maakt het water niet alleen lekkerder om te drinken. Zachter water zorgt voor minder kalkafzetting in apparaten als wasmachines en vaatwassers. Ook de waterkoker hoeft minder vaak ontkalkt te worden. Dit scheelt niet alleen geld, een apparaat wordt minder snel afgedankt en belandt dus later op de afvalberg. Uiteraard wordt er veel van de onderdelen al gerecycled.

Een energiezuinig huis
Niet alleen waterontharders dragen bij aan een duurzaam leven. Zo worden de meeste nieuwe woningen opgeleverd zonder gasaansluiting. Voor de verwarming wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp en de zonnepanelen op het dak zorgen voor de stroomvoorziening. De woningen zijn vaak zo goed geïsoleerd dat zelfs je Wi-Fi verbinding het buiten de deur niet meer doet. Doordat nieuwe huizen energiezuinig zijn krijgen ze een hoog energielabel, wat gunstig is bij de verkoop. Projectontwikkelaars leggen hier in hun brochures dan ook graag de nadruk op.

Geen auto meer voor de deur
Het wordt ook steeds minder vanzelfsprekend dat er bij elke woning een parkeerplaats is. Er zijn zelfs nieuwe wijken waar auto’s helemaal niet meer welkom zijn. Bewoners die een eigen auto hebben kunnen die aan de rand van de wijk op een gehuurde parkeerplaats zetten. Verder zijn er deelauto’s die door de bewoners kunnen worden gereserveerd. Er is veel aandacht voor goede fiets- en wandelpaden en goed openbaar vervoer. Allemaal in het kader van de duurzame wijk.

Alternatieve verwarmingssystemen
In veel wijken wordt ook geëxperimenteerd met alternatieve manieren om woningen te verwarmen. Bijvoorbeeld met restwarmte van een datacenter of een vuilverbranding. Dit soort projecten boekt wisselende successen. Soms gaat het goed en zijn de bewoners tevreden met het klimaat in huis. Maar er zijn ook nieuwbouwwoningen die allemaal nog of weer leeg staan omdat ze niet warm te stoken zijn met een alternatief systeem. Bedrijven werken hard aan innovaties om ervoor te zorgen dat over enkele decennia het gebruik van fossiele brandstoffen definitief overbodig is geworden.



Reacties


Laatste nieuws