Einde hypotheekrenteaftrek komt langzaam in zicht, wie krijgen het lastig?

Voor een groep 50-, 60-, 70- en 80-plussers geldt dat de hypotheekrenteaftrek nog maar 7,5 jaar van toepassing is. Het gaat in eerste instantie om consumenten die voor 2001 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. Sinds 2001 geldt namelijk de regel dat de hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar is, wat betekent dat vanaf 1 januari 2031 de rente niet meer aftrekbaar is.

Maar ook de jaren daarna zal voor een steeds grotere groep consumenten gaan gelden dat ze aan het einde komen van hun 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Voor wie is dit geen en voor wie is dit wel een probleem? De Van Bruggen Adviesgroep zocht het uit.

Het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek speelt alleen als men een aflossingsvrije hypotheek heeft. Is er sprake van een annuïteiten-, lineaire of (bank-)spaarhypotheek, dan lost men gedurende de looptijd of ineens aan het einde van de looptijd de hypotheek af.

Vaak is einde hypotheekrenteaftrek geen groot probleem
Voor veel 50-plussers zal het einde van de hypotheekrenteaftrek in 2031 geen heel groot probleem zijn. De meeste 50-plussers hebben nog een relatief kleine aflossingsvrije hypotheek. Bovendien hebben ze vaak de afgelopen jaren de rente tegen een laag percentage lang vastgezet.

Stel je hebt nog een aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro en je betaalt een rente van 2 procent. Je betaalt dan op maandbasis 167 euro aan rente en na aftrek is dat 105 euro per maand (zonder rekening te houden met eigenwoningforfait en eventuele wet Hillen). Als die aftrek wegvalt dan scheelt dat dus 62 euro in de maand.

Wanneer wel een probleem?
Het einde van de hypotheekrenteaftrek kan mogelijk wel een probleem worden als je te maken hebt of gaat krijgen met een hogere rente, of als je een veel grotere aflossingsvrije hypotheek hebt, of als je inkomen ook een stuk lager wordt, doordat je bijvoorbeeld met pensioen gaat. Een voorbeeld: Stel je hebt een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000,- met een rente van 4 procent. Dan is je bruto maandlast 667 euro en je netto maandlast 420 euro (exclusief eigenwoningforfait en wet Hillen). Als je renteaftrek eindigt per 1 januari 2031, dan gaat je netto maandlast omhoog met 247 euro naar 667 euro. Dat zal voor sommige consumenten een stuk lastiger zijn om op te brengen. Zeker als dat ook nog eens samenvalt met een lager pensioeninkomen, bijvoorbeeld alleen een AOW-inkomen. 

 

BEZOEKTIPS
7 september: Business Meeting: Alle nieuwe regelgeving voor de woningmarkt 

25 september: Business Meeting: Succesvol ontwikkelen onder de nieuwe Omgevingswet

 

 

 



Reacties


Laatste nieuws