Wat gebeurt er als je oppervlaktes vanuit een sociaal perspectief gaat optimaliseren?

'Eenzaamheid bestaat. In de trein is het stiller geworden; we kijken op onze telefoonschermen en minder om ons heen en naar elkaar. Stilte is voelbaar, de roep om actie wordt luider'. Aan het woord is Cherryl Djoegan, van de HD Groep en daar verantwoordelijk voor de circulaire bedrijfsstrategie en als ontwikkelaar met het daadwerkelijk uitvoeren van die strategie in projecten.

HD is een projectontwikkelaar die zich richt op projecten met veel oog voor sociale cohesie en heeft een aantal woonconcepten/ woonvormen die niet alleen duurzaam zijn in uitvoering, maar ook sociale cohesie bevorderen. Cherryl legt uit: 'Wij willen als mensen elkaar (kunnen) ontmoeten, elkaar verhalen vertellen, met elkaar zijn.

Vertaald in woningbouw, moet je ervoor zorgen dat dat mogelijk wordt gemaakt. Dat er interactie, ook tussen generaties, mogelijk is. Normaal gesproken gaat het heel erg over een optimum van gebruiksoppervlakte vanuit financiële overwegingen. Maar wat gebeurt er als je de gebruiksoppervlaktes vanuit een sociaal perspectief gaat optimaliseren? Hoe kun je dat vertalen in de planvorming?' Een belangrijk gegeven in deze tijd waarin eenzaamheid op de loer ligt. Dat geldt ook voor hedendaagse nieuwbouw die nogal rechtlijnig is en waarin er nauwelijks plekken zijn te vinden waar je elkaar kunt ontmoeten. Ook groene openbare ruimtes zijn niet meer vanzelfsprekend. En dat terwijl contact zo belangrijk is. In de projecten van HD staat sociale cohesie daarom juist voorop. Aan de rand van Middelharnis en in Rotterdam werkt ze momenteel aan projecten waarbij dit thema op twee manieren wordt vormgegeven: Menheerse Erf en MIX.

Lees hier het hele interview

 

 



Reacties


Laatste nieuws