Het Breeam-proces van Hive in Wageningen
Vanaf vandaag zal de Dutch Green Building Council (DGBC) maandelijks op Vastgoedjournaal een project uitlichten waarin zij de lezer meenemen door het proces van het halen van het BREEAM-keurmerk. Hierbij zal ook altijd de behaalde eindscore benoemd worden. Het eerste project is Hive in Wageningen met een bruto vloeroppervlak van 40.850 m2.
Het Unilever Foods Innovation Centre ‘Hive’ is een open multifunctioneel gebouw met kantoren, laboratoria, keukens en een minifabriek voor nieuwe producten. Het kreeg eerder dit jaar een Breeam-NL Nieuwbouw en Renovatie oplevercertificaat Outstanding met een score van 93,24 procent. Het pand is energieneutraal, multifunctioneel, flexibel, gaat volgend jaar helemaal van het aardgas af.
In het pand ontwikkelt Unilever voedingsproducten voor al haar wereldwijde merken en werken experts aan een duurzamer voedselsysteem. John van der Draaij, Site Operations Manager van Unilever: 'Ik stuur alle facilitaire en technische diensten aan en was daarom bij het Breeam-NL traject betrokken.' Hij heeft ook producten en materialen onder zich. Door deze afdeling komen zo'n 1.700 grondstoffen binnen die medewerkers en studenten in de laboratoria en de minifabriek kunnen gebruiken om nieuwe producten te maken.
Minifabriek
In de minifabriek maken ze op kleine schaal bijvoorbeeld bouillonblokjes, mayonaises en producten voor de Vegetarische Slager. 'We delen ook apparatuur met Wageningen University and Research. Daar staan nu installaties van ons die trillingsgevoelig zijn, bijvoorbeeld de installatie om de structuur van moleculen te meten. Die konden we hier niet kwijt, omdat we een open en licht pand wilden met zo min mogelijk beton en dat is niet trillingvrij. Nu kunnen wij er samen gebruik van maken', aldus Van der Draaij.
Je moet het niet makkelijker maken, wel beter.
Het gebouw bevat daarnaast kantoren en er is een tuin bij. Unilever wilde een campusachtige plek voor hun voedingsinnovatiecentrum waar de laboratoria uit Polen, Duitsland en Vlaardingen konden samenkomen en samenwerken met kleinschalige bedrijven, partners, onderzoeksinstituten en studenten. Zo kwam Unilever in Wageningen uit.
Keuze voor Breeam-NL
Het bedrijf wilde een keurmerk en had de keuze tussen Breeam-NL en WELL. Beide keurmerken leiden tot gezonde gebouwen. Waar de Well Building Standard zich specifiek richt op de gezondheid van gebruikers, benadert Breeam-NL de volle breedte van duurzaamheid, waarbinnen gezondheid een onderdeel is. Door de verschillen in benadering (gezondheid versus duurzaamheid) zijn de certificeringssystemen naast en aanvullend op elkaar te gebruiken.
Van der Draaij: 'In het projectteam is besloten dat Breeam-NL beter bij onze organisatie past en ook bij onze omgeving, omdat veel van onze partners daar al mee werken.' Het bedrijf koerste af op Excellent, maar Outstanding was binnen handbereik. 'We hebben het hoofdkantoor gevraagd om financiële hulp om dat te halen en dat is gelukt. Waarom? We willen de duurzaamste zijn en onze filosofie is om de CO2-voetafdruk te verlagen en goed te doen voor de wereld. Dit past daarbij', zegt de site operations manager. Het gebouw is daarom zo uitgerust dat het energie neutraal is door onder andere de toepassing van aardwarmte en zonnepanelen.
Door Breeam-NL is er nu ionisatie van de lucht, dat maakt aerosolen groter, waardoor ze minder schadelijk voor de gezondheid zijn, en dit zorgt voor een beter binnenklimaat. Regenwater wordt hergebruikt, er is een warmtekoudebron aangelegd, overal hangen sensoren om het binnenklimaat te meten en aan te passen, en de tuin draagt bij aan de biodiversiteit.
Proces
Het proces rond de certificering verliep volgens de manager goed, al was het flink wat papierwerk. 'Je moet alles onderbouwen. Onze Breeam-NL adviseur Albert-Jan Vermeulen van MAT25 heeft ons daar enorm bij geholpen', zegt Van der Draaij. Concessies waren niet nodig om Outstanding te halen. 'Mogelijk hebben we ergens een innovatiecredit laten liggen, omdat die niet haalbaar was voor ons, maar we hebben alles kunnen doen wat we wilden.'
De optie verder verduurzamen staat altijd open, maar Van der Draaij zint nog op maatregelen, buiten het uitbannen van het laatste zuchtje aardgas in 2024. Hij overweegt ook een Breeam-NL In-Use voor het pand op termijn. Of het Breeam-NL -traject simpeler kan? 'Je moet het niet makkelijker maken, wel beter. Mensen moeten hun best doen om het te halen. Ik vond het een prima proces. Maar doe het nooit alleen. Wij hadden veel aan de Breeam-NL Experts. Je hebt een deskundige nodig. En bereid je goed voor. Ook op de vraag hoe ver je wil gaan, wat je daarvoor over hebt en wanneer het genoeg is. Kijk daarvoor naar je portemonnee, maar ook naar de organisatie en of je het kan onderhouden. Het moet wel haalbaar zijn en blijven', besluit Van der Draaij.
Gebouwgegevens op een rij:
Bruto vloeroppervlak: 40.850 m2 (inclusief parkeergarage)
Programma: Kantoor, laboratorium, experience kitchens, restaurant, pilot plant en garage
Start ontwerp: Najaar 2016
Oplevering: Oktober 2019
Architect: Paul de Ruiter Architects
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Hengelo
Adviseur technische installaties: DWA
Breeam-NL Experts: DWA en MAT25
Breeam-NL Assessor: W4Y Adviseurs B.V.
Laatste nieuws
- 22-07-2024 16:42 Amvest en Adriaan van Erk gaan 800 woningen realiseren in nieuwe Leidse stadswijk
- 22-07-2024 16:18 M7 verkoopt kantoorgebouw in Almere
- 22-07-2024 15:35 Woningbouw Zandvoort: grote torens op zee of een wijk op het circuit?
- 22-07-2024 13:40 Amsterdams bedrijventerrein Muyskenkwartier wordt woon-werkwijk; aanbesteding eerste kavel gestart
- 22-07-2024 13:12 Twee nieuwe commissarissen bij Habion op voordracht van huurdersorganisaties
- 22-07-2024 11:41 Advies aan Hoge Raad over indexatiebedingen is voornamelijk gunstig voor verhuurders
- 22-07-2024 11:02 Urban Industrial vergroot aanwezigheid in Haarlemse Waarderpolder
- 22-07-2024 10:04 Logicor ontwikkelt logistiek warehouse van 25.000 m2 in Roosendaal
- 22-07-2024 09:40 Aedes verheugd met nieuwe woningmarktplannen van de Europese Commissie
- 22-07-2024 09:21 Prijzen van koopwoningen weer boven piekniveau van zomer 2022
- 22-07-2024 08:00 Clarion koopt logistieke ontwikkeling van 32.000 m2 van Next Level
- 22-07-2024 06:00 Bentley naast de ingang
- 19-07-2024 15:25 Haarlem stelt eisen vast voor 350 woningen op Delftplein
- 19-07-2024 13:27 Provincie Noord-Holland verhoogt subsidie voor verbeteren verouderde bedrijventerreinen en winkelgebieden
- 19-07-2024 12:48 Avignon Capital verkoopt Staybridge Suites Hotel in Den Haag
- 19-07-2024 12:40 Een glijbaan en friends-appartementen: Is de Stadsveteraan het antwoord op de broodnodige vernieuwing in ouderenhuisvesting? (+video)
- 19-07-2024 12:18 Advies aan Hoge Raad: opslagbeding met maximaal 3 procent opslag is niet oneerlijk
- 19-07-2024 10:06 Proef met woningdelen: slechts veertien van de honderd geïnteresseerden vragen vergunning aan
- 19-07-2024 09:28 Kunstgalerie huurt winkelruimte in centrum Haarlem
- 19-07-2024 09:24 Logistieke dienstverlener huurt 11.500 m2 op Maasvlakte
- 19-07-2024 09:11 Maak kennis met: David van Haaster
- 19-07-2024 08:35 Storage Share neemt 22.000 m2 opslag over van failliet Boxx
- 19-07-2024 08:07 'Grote verhuurders: geen grote verkoopplannen door regulering middenhuur'
- 19-07-2024 07:50 BTT Real Estate koopt 20.000 m2 distributiecentrum in Bergen op Zoom
- 18-07-2024 16:47 Dura Vermeer en Woonhave tekenen voor 28 huurwoningen in Vlaardingen
- 18-07-2024 16:05 Drie nieuwe huurders voor monumentaal kantoorgebouw aan Amsterdamse Keizersgracht
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.