Het Breeam-proces van Hive in Wageningen
Vanaf vandaag zal de Dutch Green Building Council (DGBC) maandelijks op Vastgoedjournaal een project uitlichten waarin zij de lezer meenemen door het proces van het halen van het BREEAM-keurmerk. Hierbij zal ook altijd de behaalde eindscore benoemd worden. Het eerste project is Hive in Wageningen met een bruto vloeroppervlak van 40.850 m2.
Het Unilever Foods Innovation Centre ‘Hive’ is een open multifunctioneel gebouw met kantoren, laboratoria, keukens en een minifabriek voor nieuwe producten. Het kreeg eerder dit jaar een Breeam-NL Nieuwbouw en Renovatie oplevercertificaat Outstanding met een score van 93,24 procent. Het pand is energieneutraal, multifunctioneel, flexibel, gaat volgend jaar helemaal van het aardgas af.
In het pand ontwikkelt Unilever voedingsproducten voor al haar wereldwijde merken en werken experts aan een duurzamer voedselsysteem. John van der Draaij, Site Operations Manager van Unilever: 'Ik stuur alle facilitaire en technische diensten aan en was daarom bij het Breeam-NL traject betrokken.' Hij heeft ook producten en materialen onder zich. Door deze afdeling komen zo'n 1.700 grondstoffen binnen die medewerkers en studenten in de laboratoria en de minifabriek kunnen gebruiken om nieuwe producten te maken.
Minifabriek
In de minifabriek maken ze op kleine schaal bijvoorbeeld bouillonblokjes, mayonaises en producten voor de Vegetarische Slager. 'We delen ook apparatuur met Wageningen University and Research. Daar staan nu installaties van ons die trillingsgevoelig zijn, bijvoorbeeld de installatie om de structuur van moleculen te meten. Die konden we hier niet kwijt, omdat we een open en licht pand wilden met zo min mogelijk beton en dat is niet trillingvrij. Nu kunnen wij er samen gebruik van maken', aldus Van der Draaij.
Je moet het niet makkelijker maken, wel beter.
Het gebouw bevat daarnaast kantoren en er is een tuin bij. Unilever wilde een campusachtige plek voor hun voedingsinnovatiecentrum waar de laboratoria uit Polen, Duitsland en Vlaardingen konden samenkomen en samenwerken met kleinschalige bedrijven, partners, onderzoeksinstituten en studenten. Zo kwam Unilever in Wageningen uit.
Keuze voor Breeam-NL
Het bedrijf wilde een keurmerk en had de keuze tussen Breeam-NL en WELL. Beide keurmerken leiden tot gezonde gebouwen. Waar de Well Building Standard zich specifiek richt op de gezondheid van gebruikers, benadert Breeam-NL de volle breedte van duurzaamheid, waarbinnen gezondheid een onderdeel is. Door de verschillen in benadering (gezondheid versus duurzaamheid) zijn de certificeringssystemen naast en aanvullend op elkaar te gebruiken.
Van der Draaij: 'In het projectteam is besloten dat Breeam-NL beter bij onze organisatie past en ook bij onze omgeving, omdat veel van onze partners daar al mee werken.' Het bedrijf koerste af op Excellent, maar Outstanding was binnen handbereik. 'We hebben het hoofdkantoor gevraagd om financiële hulp om dat te halen en dat is gelukt. Waarom? We willen de duurzaamste zijn en onze filosofie is om de CO2-voetafdruk te verlagen en goed te doen voor de wereld. Dit past daarbij', zegt de site operations manager. Het gebouw is daarom zo uitgerust dat het energie neutraal is door onder andere de toepassing van aardwarmte en zonnepanelen.
Door Breeam-NL is er nu ionisatie van de lucht, dat maakt aerosolen groter, waardoor ze minder schadelijk voor de gezondheid zijn, en dit zorgt voor een beter binnenklimaat. Regenwater wordt hergebruikt, er is een warmtekoudebron aangelegd, overal hangen sensoren om het binnenklimaat te meten en aan te passen, en de tuin draagt bij aan de biodiversiteit.
Proces
Het proces rond de certificering verliep volgens de manager goed, al was het flink wat papierwerk. 'Je moet alles onderbouwen. Onze Breeam-NL adviseur Albert-Jan Vermeulen van MAT25 heeft ons daar enorm bij geholpen', zegt Van der Draaij. Concessies waren niet nodig om Outstanding te halen. 'Mogelijk hebben we ergens een innovatiecredit laten liggen, omdat die niet haalbaar was voor ons, maar we hebben alles kunnen doen wat we wilden.'
De optie verder verduurzamen staat altijd open, maar Van der Draaij zint nog op maatregelen, buiten het uitbannen van het laatste zuchtje aardgas in 2024. Hij overweegt ook een Breeam-NL In-Use voor het pand op termijn. Of het Breeam-NL -traject simpeler kan? 'Je moet het niet makkelijker maken, wel beter. Mensen moeten hun best doen om het te halen. Ik vond het een prima proces. Maar doe het nooit alleen. Wij hadden veel aan de Breeam-NL Experts. Je hebt een deskundige nodig. En bereid je goed voor. Ook op de vraag hoe ver je wil gaan, wat je daarvoor over hebt en wanneer het genoeg is. Kijk daarvoor naar je portemonnee, maar ook naar de organisatie en of je het kan onderhouden. Het moet wel haalbaar zijn en blijven', besluit Van der Draaij.
Gebouwgegevens op een rij:
Bruto vloeroppervlak: 40.850 m2 (inclusief parkeergarage)
Programma: Kantoor, laboratorium, experience kitchens, restaurant, pilot plant en garage
Start ontwerp: Najaar 2016
Oplevering: Oktober 2019
Architect: Paul de Ruiter Architects
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Hengelo
Adviseur technische installaties: DWA
Breeam-NL Experts: DWA en MAT25
Breeam-NL Assessor: W4Y Adviseurs B.V.
Laatste nieuws
- 06-01-2025 15:47 Omgevingsvergunning bouw Van der Valk Hotel in Breda door rechter vernietigd
- 06-01-2025 15:10 Registreer uw organisatie voor WOCODA 2025: Jaarbeurs kloppend hart voor volkshuisvesting
- 06-01-2025 13:24 Friso de Zeeuw: ‘Hét moment om belemmerende regels te verbeteren is nu’
- 06-01-2025 12:51 Amsterdam test woningraden voor directe inspraak woningzoekenden
- 06-01-2025 12:26 Nicole Maarsen benoemd tot bestuurlijk aanjager Innovatie en Opschaling Woningbouw
- 06-01-2025 12:22 Tilburg Noord krijgt 5.000 woningen erbij
- 06-01-2025 12:20 Woningcorporatie Stek zoekt zes nieuwe collega's: Kom jij ons versterken?
- 06-01-2025 11:46 Makelaarsland ziet de woningmarkt iets afkoelen
- 06-01-2025 11:31 BPL Pensioen investeert 90 miljoen in ASR Dutch Farmland Fund
- 06-01-2025 11:16 Damesmodeketen Norah wil naamsbekendheid vergroten en opent vijf nieuwe winkels
- 06-01-2025 10:59 Siep Jan de Haan aan de slag bij Six advocaten
- 06-01-2025 10:54 Detailhandelsomzet: non-food groeit wel, food krimpt
- 06-01-2025 10:03 Doetinchem gaat 70 woningen realiseren in Gaanderen
- 06-01-2025 09:35 Lichte daling van hypotheekrente verwacht dit jaar, maar onzekerheid door Trump
- 03-01-2025 15:25 Newomij verkoopt supermarktportefeuille aan SynVest
- 03-01-2025 14:49 Winkelruimtes in Eindhoven verkocht
- 03-01-2025 14:39 Vertaalbureau huurt pentoffice van Arnhem Building
- 03-01-2025 12:21 Taxand Nederland verder als Borgen
- 03-01-2025 11:40 Reclamebureau huurt 295 m2 kantoorruimte in De Baarsjes in Amsterdam
- 03-01-2025 11:12 Bezwaren en procedures tegen tien projecten in gemeente Berg en Dal ingetrokken of beëindigd
- 03-01-2025 11:00 Aldi Vastgoed verkoopt ontwikkellocatie in Baarn
- 03-01-2025 10:36 Vastgoedinvesteringen in 2025
- 03-01-2025 10:14 MSPS Groep verlengt huurovereenkomst voor 3.500 m2 in Almere
- 03-01-2025 09:48 Plan voor ruim 250 appartementen in Alphen aan den Rijn definitief
- 03-01-2025 08:28 Rowin Tazelaar naar inspire* real estate
- 02-01-2025 16:23 Cédric Haselier naar Coral Capital als investment director
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.