Expertises Kolpa van der Hoek fors uitgebreid, maar makelaarskantoor is nog niet uitgegroeid

‘We ondernemen nu zoals we dat voor ogen hadden,’ vertelt Sebastiaan van der Velden, één van de vier managing partners bij van Kolpa van der Hoek Makelaars en Taxateurs, aan Vastgoedjournaal. De recente toevoegingen van Van Leeuwen Makelaardij en Lafeber Makelaardij hebben de reikwijdte van het makelaarskantoor, dat inmiddels is uitgegroeid tot 7 vestigingen en 50 medewerkers, fors vergroot.

Kolpa van der Hoek heeft alle disciplines in huis die komen kijken bij de aan- en verkoop en taxaties van residentieel vastgoed en BOG in de midden- en hogere prijsklasse in de Randstad, met als kers op de taart de aansluiting bij het gerenommeerde Sotheby’s International Realty.

Van der Hoek Makelaars, opgericht in 1960, was een echt familiebedrijf met Alexander van der Hoek als derde generatie aan het roer. In 2016 ging de vader van Alexander, Gerard van der Hoek, met pensioen en werd opgevolgd door Sebastiaan van der Velden (foto rechts). ‘Dat jaar zijn wij samen begonnen het bedrijf om te vormen tot wat het vandaag de dag is. We hebben de werkwijze aangepakt en een verjongingsslag gemaakt. Hierbij lag de focus op toegevoegde waarde te creëren door slimme marketing. Daarnaast werd het kantoor letterlijk en figuurlijk opnieuw ingericht. Vanuit de markt ontvingen we, onder andere in de vorm van diverse prestigieuze nominaties, veel lof voor onze aanpak die ongeveer een jaar in beslag heeft genomen.

Terugkijkend op deze totale exercitie zagen we dat we een hele sterke organisatie hadden neergezet die eigenlijk iets té groot was voor ons werkgebied. Afschalen was geen optie, want de nieuwe weg die wij waren ingeslagen was voor ons de enige juiste. Uitbreiding van het werkgebied was daarom voor ons de enige logische stap’, aldus Van der Velden.

De oplossing voor het luxeprobleem van Van der Hoek en Van der Velden werd al snel gevonden in een fusie met Kolpa Makelaars, sinds 1915 een gevestigde naam in de regio Rotterdam. ‘Bij Kolpa Makelaars, dat mede werd geleid door Martijn de Bruijn, had men veel ervaring met bedrijfsmatig vastgoed en uiteenlopende vastgoedtaxaties. En binnen zeven maanden werden de twee bedrijven, met kennis van zaken én kennis van waarde, samengevoegd tot Kolpa van der Hoek Makelaars en Taxateurs, waar De Bruijn tot vandaag de dag ook vennoot is en tevens verantwoordelijk voor het taxaties van zowel commercieel als residentieel vastgoed. VJ had de mogelijkheid ook kort met hem te spreken over het vastgoed in het nieuwe werkgebied dat zich richt strekt van de regio Groot Rotterdam, Voorne-Putten, het Westland, Zuidplas, regio Haaglanden tot aan Gouda.

Beleggingsvastgoed weer vaker via de makelaar verkocht

De Bruijn (foto links): ‘We zien dat veel beleggers er weer voor kiezen om hun vastgoed via de makelaars te verkopen. Omdat de beleggingsmarkt momenteel nog afwachtend is over waar de markt heengaat, is het eigen netwerk niet meer voldoende om zelf een geschikte koper te vinden. De toegevoegde waarde van een makelaar wordt in tijden zoals deze weer extra duidelijk en maakt de transactie uiteindelijk makkelijker’.

VJ is benieuwd wat De Bruijn merkt van beleggers op de woningmarkt? Zijn zij gevoelig voor de stijgende rente en de toenemende overheidsbemoeienis? ‘In de buy-to-let markt zien we voornamelijk een terugval van het aantal herfinancieringen. Maar al met al zien de banken dit jaar nog geen hele grote problemen rondom de rentestijging en willen 2023 zien als een ‘tussenjaar’. Ook het massaal uitponden van woningen door beleggers door de box 3 maatregelen en de woningwetplannen van Hugo de Jonge is volgens De Bruijn in zijn regio nog niet aan de orde.

Woningmarkt anno 2023
Kijkend naar de woningmarkt voor particulieren dan ziet De Bruijn dat de doorlooptijden weer iets langer worden, waardoor de aspirant kopers weer een weloverwogen keuze kunnen maken in plaats van het paniekvoetbal dat we de afgelopen jaren vaak zagen. ‘We zien de prijzen voor woningen iets afkoelen. En voor sommige woningen geldt dat er weer onder de vraagprijs wordt geboden. Daarnaast zien we de interesse in huurwoningen in het midden- en hoge segment, waar er in onze regio voldoende van zijn, toenemen.

Bedrijfsmakelaardij en retail
De tak bedrijfsmakelaardij, waarvoor binnen Kolpa van der Hoek Sebastiaan Bakker verantwoordelijk is, ziet bedrijven veelal nog zelf panden kopen voor het eigen gebruik. ‘Er is rondom Rotterdam en het Groene Hart veel vraag naar alle typen logistiek vastgoed’, aldus De Bruijn.

En tot slot retail. ‘Locaties worden steeds belangrijker voor het succes van winkelpanden. De transacties binnen aangewezen winkelgebieden, zoals bijvoorbeeld in Berkel en Roderijs, lopen, in tegenstelling tot versnipperde gebieden, wél door. Door een specifiek winkelgebied aan te wijzen neemt de waarde van het vastgoed en de huuropbrengst toe.’

Ambitie
Heeft men bij Kolpa van der Hoek Makelaars en Taxateurs nog wat te wensen over, is de laatste vraag aan Van der Velden. ‘Wij hebben nog wel wat op het oog in de regio, maar we moeten er ook voor blijven waken dat we niet onze eigen concurrent worden.’

Hoofdfoto v.l.n.r.: Martijn de Bruijn (Kolpa van der Hoek Makelaars en Taxateurs), Ewoud Krens (van Leeuwen Makelaardij), Sebastiaan van der Velden (Kolpa van der Hoek Makelaars en Taxateurs), Frits Lafeber (Lafeber Makelaardij). 



Reacties


Laatste nieuws