Vijftig jaar bouwgroep Koers

Oneindige behoefte aan onderhoud, renovatie en verduurzaming

Bouwgroep Koers bestaat vijftig jaar. Dit jubileum is aanleiding voor een interview met Harold Koers, de tweede generatie binnen het familiebedrijf, over de bedrijfscultuur, de veranderende bouwopgave en de wens nog meer een door technologie gedreven aannemer te worden. “Zonder voldoende kennis lukt het niet die bestaande voorraad op een betaalbare manier te verbeteren en meerwaarde te creëren.”

Harold Koers is de tweede generatie in het familiebedrijf. Zijn ouders begonnen het bouwbedrijf begin jaren zeventig vanuit een keldertje in Rotterdam West. “Mijn vader was timmerman; een vakman dol op techniek. Mijn moeder kwam uit een ondernemersgezin. Een aardappelboer. Samen hebben ze de schouders onder het bedrijf gezet. Met als kernactiviteit onderhoud, renovaties en verbouwingen. Vervolgens kwamen ze met de opkomst van de stadsvernieuwing buiten de stad terecht. In Barendrecht. Niet zonder succes. Al heel lang verzorgen we onder meer het onderhoud voor woning- en kantoorportefeuilles van professionele vastgoedpartijen als Nationale Nederlanden en het toenmalige ABP, later Vesteda. De laatste jaren is daar de energetische verbetering en verduurzaming van woningen en kantoren bijgekomen.” 

Onverminderd familiebedrijf
Vijftig jaar later, het bedrijf is sinds 2005 volledig eigendom van Harold Koers, is onverminderd sprake van een familiebedrijf. “Onze bedrijfscultuur is anders dan bij een meer anonieme onderneming. We zorgen voor elkaar in goede en slechte tijden. Veel personeel is ons ontzettend trouw. Dienstverbanden van meer dan veertig jaar zijn bij ons niet ongewoon. Ook na pensionering blijven we contact houden met de oud-medewerkers die zo lang hard voor ons hebben gewerkt.”

De huidige bouwgroep telt een kleine tweehonderd medewerkers. Met vestigingen in of nabij de vijf grote steden. “De afgelopen vijftien jaar hebben we een groeispurt doorgemaakt. Om aan de vraag van professionele vastgoedpartijen te voldoen, hebben we veelal via bedrijfsovernames nieuwe vestigingen geopend. In Utrecht, Amsterdam, Zoeterwoude, Gouda en vorig jaar in Eindhoven. Wij zijn ook niet meer alleen actief op de woning- en kantorenmarkt. Onderwijs- en zorggebouwen vormen een steeds groter onderdeel van de bedrijfsactiviteiten.”

Stijgende rentes kunnen voor de korte termijn van negatieve invloed zijn, maar vastgoed zal altijd een interessante beleggingscategorie zijn.

Er bestaat volgens hem een schier oneindige behoefte aan onderhoud, renovatie en verduurzaming. “De bestaande woningvoorraad is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot. Kantoorpanden moeten verplicht naar een beter energielabel worden getild. De hoge energieprijzen vandaag maken de aanpak van die gebouwen en woningen alleen maar belangrijker. Maar denk daarnaast aan renovatie van basisscholen; de coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat daar nog een enorme verbeterslag nodig is. Of neem de zorgsector, waar nog ontzettend veel naoorlogs vastgoed moet worden verbeterd. En transformatie van verouderde kantoorpanden kan helpen de tekorten op de woningmarkt te verminderen. Op al die terreinen zijn we actief.”

Kennis en kunde
"Die bouwopgave vraagt wel steeds meer kennis en kunde", benadrukt Harold Koers. “Het gaat in de bouw niet meer alleen om de mensen op de steigers. De bouw maakt een snelle technologische ontwikkeling door. Om onze klanten goed te kunnen adviseren is ontzettend veel kennis benodigd. Alleen dan kunnen wij binnen de vaak krappe budgetten toch voldoende resultaat behalen. Maar het gaat in ons vak niet alleen om geld, we zijn niet altijd de goedkoopste. Het gaat ook om tijd. Koers is geliefd vanwege een daadkrachtige manier van werken. We werken snel, ook bij meer complexe vragen. Onze afzonderlijke vestigingen kunnen daarbij een beroep doen op het interne Kenniscentrum. Samen zoeken we naar de optimale oplossingen voor onze klanten.”

De toekomst ziet hij ondanks een mogelijke recessie met vertrouwen tegemoet. “De economie vertoont altijd schommelingen, de afgelopen vijftig jaar heeft het bedrijf meerdere crises doorgemaakt. Stijgende rentes kunnen voor de korte termijn van negatieve invloed zijn, maar vastgoed zal altijd een interessante beleggingscategorie zijn. Het zal ons niet aan werk ontbreken. Neem de vergrijzing. Om die groeiende groep senioren goed en veilig te laten wonen is een enorme verbeterslag nodig. En iedereen begrijpt dat we veel verder moeten verduurzamen. Daarbij hebben we ons te verhouden tot schaarste aan materialen en mensen.”

Technologie gedreven
Koers wil in de toekomst een vooraanstaande, duurzame, technologie gedreven aannemer zijn. “Kennis speelt de hoofdrol. Zonder voldoende kennis lukt het niet die bestaande voorraad op een betaalbare manier te verbeteren en meerwaarde te creëren. Dat kan door de introductie van nieuwe financieringsmodellen, slimme invulling van budgetten en creatieve toepassing van nieuwe technologie.” (tekst gaat verder onder de foto.)

Industrialisatie zal een steeds grotere rol gaan spelen, verwacht Koers, onder meer om verspilling van grondstoffen tegen te gaan. “Zelf hebben we kortgeleden Murado opgericht. Met dat dochterbedrijf haken we in op de vraag naar flexwoningen. We hebben nog niet de keuze gemaakt voor de ontwikkeling of aankoop van een eigen huizenfabriek. Daarvoor is die ontwikkeling naar ons idee nog niet vergenoeg gevorderd. Veel fabrikanten werken met één bepaald concept in één bepaalde maatvoering, maar in de praktijk is dat niet handig. Wij hebben te maken met heel verschillende  gebouwen. Met een heel gevarieerde vraag. Ik sluit de komst ooit van een eigen fabriek niet uit, maar vooralsnog schakelen we liever tussen verschillende fabrikanten om voor onze klant de beste oplossing te vinden.”  

Hybride aanpak
Staat er een volgende generatie klaar voor het familiebedrijf? “Mijn kinderen zijn nog heel jong. Of ze ooit bij het bedrijf betrokken willen raken, dat is hun eigen vrije keuze. Wel denk ik dat er voor een bedrijf als Koers een goede toekomst bestaat. Onze hybride manier van werken, traditioneel bouwen in combinatie met een meer industriële aanpak, is een niche waar concept-bouwers niet mee uit de voeten kunnen. Voor ons blijft een voorname rol weggelegd.”  

 



Reacties


Laatste nieuws