'De bouw- en verduurzamingsopgave is zo groot dat je dit niet alleen kunt oplossen'

Matt Hendrikx is sinds begin dit jaar gestart als vestigingsmanager van KOERS in Eindhoven. KOERS is een snel groeiende bouwgroep en viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Inmiddels telt het bedrijf met Rotterdamse roots vijf vestigingen in de Randstad. Matt wil KOERS Eindhoven op de kaart zetten en ambitieuze doelstellingen staan op hem te wachten.

Matt, wat bracht jou bij KOERS Eindhoven als de nieuwe vestigingsmanager?
“Nu is het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van bestaand vastgoed mijn nieuwe passie. Hiervoor heb ik twaalf jaar in de high tech wereld gezeten. Ik werkte voor zeer grote productiebedrijven, waarin het draaide om optimalisatie en efficiëntie. Een goede match met deze functie, want KOERS zocht iemand die verder kijkt dan de bouw en de efficiëntie binnen de vestiging kan vergroten. Daarnaast wilden ze graag iemand die in de regio past; een Zuiderling die voeten aan de grond kon krijgen.”

De Eindhovense vestiging is de jongste van de vijf vestigingen van het snel groeiende bouwbedrijf in de Randstad. Matt vervolgt: ”We hebben ambitieuze groeiplannen in de regio Brabant. Groei moet gestuurd worden en ik kan daarin een toegevoegde waarde bieden. We weten allemaal hoe groot de bouwopgave is in Nederland. Ook in Brabant geldt dit. Er is genoeg te doen. Alleen al op het gebied van verduurzaming.”

KOERS maakt het verschil, zeggen ze. Hoe wil jij het verschil maken?
"Dan moet je je afvragen: wat is het verschil maken? Op persoonlijk gebied kan ik het verschil maken omdat ik anders kijk naar de traditionele manier van organiseren in de bouw. Ik zoek altijd naar ruimte voor verbetering. Uiteindelijk zijn de mensen die met hun handen werken het meest belangrijk. Het zijn de makers, zoals de metselaars, timmermannen en installateurs die het ‘m doen. Met echte vakmannen en -vrouwen kan je écht het verschil maken. Die halen we uit de markt en die leiden we zelf op."

"Dat opleiden doen we ook op het gebied van energiebesparing. De markt voor energiebesparing explodeert momenteel, in alle opzichten. We merken aan het groeiende aantal aanvragen dat het eindelijk begint te leven. Dit verbaast me natuurlijk niet met die stijgende gasprijzen. Met het aanpassen van de installaties maak je al snel stappen, maar door ook de schil aan te pakken boek je grote resultaten. Om daar goed over te adviseren is best wat kennis nodig. Die hebben we in huis. En we werken op dit onderwerp intentensief samen met specialistische marktpartijen."

KOERS is een familiebedrijf. Merk je daar wat van?
"De cultuur van het familiedrijf voel je bij KOERS overal. Je merkt dat iedereen voor elkaar klaar staat. Dat voelen onze opdrachtgevers ook. We zijn ook echt een familiebedrijf, waardoor er via korte lijnen wordt gewerkt. Iedereen betrekt elkaar erbij en je wordt op allerlei vlakken ondersteund. Op het moment dat je wat nodig hebt, pak je de telefoon en wordt het geregeld. We zijn hier echt bezig met de persoon, het gaat meer om het gevoel erbij. Die cultuur is uniek en mag nooit verloren gaan." 

Heb je ambities of doelen gesteld voor jezelf?
"Jazeker, ik wil de komende jaren een stevige groei inzetten. Er is werk aan de winkel. Brabant en specifiek Eindhoven, dat een schaalsprong maakt, hebben een enorme woonopgave. Met name op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie, zoals ik al eerder noemde, liggen er grote uitdagingen. Dat geldt voor woningen, maar ook voor kantoren. Het verbouwen en onderhouden van kantoren is van oudsher een specialisatie van KOERS. Om onze groeidoelstellingen kracht bij te zetten heb ik een jong en getalenteerd team om mij heen verzameld. Ik ben nog niet klaar en wil het team nog verder uitbreiden."

Wat denk je dat de grootste uitdaging wordt voor KOERS Eindhoven?
"Het zal niet per se het personeelstekort zijn. De uitdaging ligt met name in het aantrekken van de juiste mensen. Je zoekt toch de krenten uit de pap, net als iedereen. Daar ligt ook een verantwoorlijkheid voor ons als werkgever. We moeten blijvend investeren in het trainen en opleiden van bestaande en nieuwe medewerkers en de cultuur borgen waarin medewerkers worden gewaardeerd en zich kunnen ontplooien. Dan kom ik weer uit op onze familiecultuur. Dat is toch echt voor veel mensen de reden dat ze bij ons werken."

Is dat een uitdaging die door alleen KOERS is op te lossen?
"De bouw- en verduurzamingsopgave is zo groot dat je dit niet alleen kunt oplossen. We kunnen het de overheid vragen, maar uiteindelijk moet de sector het zelf doen. En dat hoeft niet alleen. Het is belangrijk dat je hiervoor de samenwerking opzoekt. Wij zijn initiatiefnemer van een aantal samenwerkingsverbanden waarmee we belangrijke uitdagingen het hoofd willen bieden, zoals Road to Paris en Platform2050 voor de planmatige verduurzaming van woningen en kantoren. Met NLVeilig hebben we samen met partners een aanpak ontwikkeld voor complexe zaken als het integraal brandveilig maken van kantoren, zowel bouw- en installatietechnisch als organisatorisch."

"De overheid zou natuurlijk wel een rol kunnen spelen in het subsidieren van opleidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor zij-instromers of andere potentiële doelgroepen die kunnen worden opgeleid tot goede vakmannen en -vrouwen, die daarmee zichzelf goed kunnen onderhouden. KOERS heeft daarin ook een rol; bijvoorbeeld door het opleiden van mensen, het begeleiden van stagiaires en het bieden van loopbaanperspectief binnen de organisatie."

Is het de zakelijke sector waar KOERS Eindhoven zich op focust?
"Ja, vooral de verduurzaming van bedrijfspanden en het verbouwen van investeringspanden. We hebben bijvoorbeeld zojuist een pand getransformeerd tot vijf appartementen, waar tegelijkertijd ook verduurzaming en veiligheid worden opgenomen. Bedrijven willen namelijk op termijn geen boetes riskeren. Dit is waar we traditioneel sterk in zijn: het verbouwen en onderhouden van kantoorpanden."



Reacties


Laatste nieuws