Laatste deel Colliers Bouwkostendossier: 'Uiteindelijk moet iemand de hogere kosten betalen'

Voor het laatste interview uit het Bouwkostendossier ging Colliers in gesprek met Willy de Wit. De Wit is Director of Developmen bij Eric Vökel Boutique Apartments.

Hoe hebben zij de bouwkostenstijging ervaren bij hun buitenlandse ontwikkelingen in onder andere Kopenhagen en Hamburg?

Welke ontwikkelingen, uitbreidingen en renovaties hebben jullie in de afgelopen jaren gedaan?
De meest recente ontwikkeling die we hebben afgerond, is Kopenhagen. Daar hebben we een pand gekocht en zelf verbouwd. In mei 2019 begon de bouw en de opening stond gepland voor april 2020. Door de coronapandemie raakte de bouw een aantal maanden vertraagd, waardoor we uiteindelijk in september 2020 openden. Op dit moment zijn we ook bezig met een project in Hamburg. Samen met de vastgoedeigenaren willen we een kantoorpand transformeren naar een Eric Vökel hotel. Dit project wordt casco+ opgeleverd waarbij wij de afwerking verzorgen.

Welke rol hebben de stijgende bouwkosten de afgelopen jaren gespeeld?
In Kopenhagen hebben wij niet veel gemerkt van de stijgende bouwkosten. Toen was de inflatie ook nog niet zo hoog. Vóór en vlak na de start van de coronapandemie was het tekort aan personeel in de bouw het grootste probleem. Op dit moment merken we wel de invloed van de stijgende bouwkosten. Daarom hebben we ook discussies met vastgoedeigenaren of het oorspronkelijke budget wel voldoende is. Een specifiek probleem is bijvoorbeeld aluminium, wat bijna niet meer te krijgen is. Hierdoor moeten we kijken naar alternatieven, zoals hout. Zolang deze materialen nog steeds kunnen voldoen aan de vereisten voor isolatie en geluid vinden wij dat prima. Een ander gevolg is dat wij ruimer budgetteren, omdat het onzeker is hoelang de hoge inflatie aanblijft.

In hoeverre hebben de stijgende bouwkosten ook invloed op het onderhouden en vervangen van de inventaris?
De meeste spullen komen uit Spanje. Daar is de inflatie iets lager dan in Nederland. Toch verwacht ik dat ook deze kosten verder zullen stijgen. Maar de stijgende bouwkosten hebben niet als enige invloed op het onderhoud en de vervanging van de inventaris. Ook het tekort aan personeel en het herstel van de hotelmarkt, en dus de prestaties van onze hotels. zijn factoren die ons financieel kunnen beperken om te investeren.

Wat is de invloed van de stijgende bouwkosten op het kwaliteitsaanbod van hotels in Nederland?
Uiteindelijk moet iemand de hogere kosten betalen. Mijn verwachting is dat de hotelgasten voor die kosten zullen opdraaien. In Amsterdam zou dit voor (nog) hogere kamerprijzen kunnen zorgen dan voor de pandemie. De concurrentiepositie zou hiermee in gevaar kunnen komen. In andere hotelmarkten is dat risico een stuk minder aannemelijk. Daarnaast zijn er eigenaren en exploitanten die de kwaliteit niet kunnen behouden, omdat hun financiële reserves op zijn. Dat verwacht ik vooral voor driesterrenhotels en lager, of hotels die geen hotelmerk hebben.

 



Reacties


Laatste nieuws