Wie wil dit nieuwe icoon voor Eindhoven realiseren?

Eerlijk is eerlijk, een gebouw in de vorm van een gloeilamp mag toch eigenlijk niet ontbreken aan de skyline van Eindhoven? Het ontwerp is er. Nu is Architecten en|en op zoek naar een ontwikkelaar en constructeur. VJ sprak met Frans Benjamins, die aan de wieg stond van wat hopelijk een nieuw icoon voor Eindhoven gaat worden. 

"Het ontwerp van De Gloeilamp dateert uit 2021", start Frans Benjamins van Architecten en|en. Samen met zijn team kreeg hij de opdracht om een gebouw te ontwerpen in de buurt van de Vestdijk, dat vanaf Station Eindhoven direct zichtbaar zou zijn. Maar om verschillende redenen kon het pand op de plek waar het ooit bedoeld was niet gebouwd worden. Benajamins: "We hadden op die plek te maken met een bestaande kelder van een oud pand, die volledig zou moeten worden verwijderd. Dit was binnen de bestaande plannen niet mogelijk."

Gelukkig is Benjamins niet voor één gat te vangen en is hij met Architecten en|en deze week een campagne gestart die moet leiden naar een ontwikkelaar en een geschikte locatie voor dit unieke gebouw dat zowel de historie als toekomst van de stad Eindhoven weerspiegelt. VJ vroeg aan Benjamins waar hij De Gloeilamp zelf graag zou zien? "Er zijn volgens mij twee plekken waar De Gloeilamp goed tot zijn recht zou komen. Dat is de binnenstad van Eindhoven, inclusief de nieuw te realiseren Spoorzone. En ook in Strijp-S zou het gebouw heel goed kunnen staan."

Op de vraag of de gemeente Eindhoven al op de hoogte is van dit ontwerp antwoordt Benjamins: "Toen Winy Maas van mvrdv architecten nog supervisor was bij de gemeente Eindhoven hebben wij dit ontwerp gepresenteerd tijdens Atelier Binnenstad. Hier zijn de plannen meerdere malen besproken en met enthousiasme ontvangen. Sinds afgelopen januari is Winy Maas geen supervisor meer. Een nieuwe supervisor zal hem binnenkort opvolgen."

Constructie
Tot slot vroeg VJ de architect nog naar de constructie van De Gloeilamp. Hoe kan een gebouw van 105 meter blijven staan op zo'n klein oppervlak? "Een gloeilamp is van alle kanten symetrisch en daardoor in balans. De kern van het bouwerk is rond en van beton. Door het ontbreken van kwetsbare hoeken daardoor heel sterk. Rondom de kern worden schijven geplaatst die taps uitlopen met daar tussenin de vloeren.

Om dit plan te realiseren is het volgende aan oppervlak nodig: 
De basis waarop de toren staat heeft een diameter van 14 meter. De toren zelf is op het breedste punt zo’n 45 meter. Met een hoogte van 105 meter levert dit ruimte aan zo’n 200 woningen met de volgende verdeling:
- 50 m2 GBO: 45 woningen
- 75m2 GBO: 70 woningen
- 100m2 GBO: 85 woningen

Meer informatie? Bezoek de website van Architecten en|en of bekijk onderstaande video.
 

 



Reacties


Laatste nieuws