Waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Warmtepompen werken niet op gas maar op elektriciteit. Ze halen warmte uit de lucht, bodem en het grondwater en zetten deze warmte om in energie om je huis mee te verwarmen. Een warmtepomp wekt driekwart van de energie op die nodig is om je huis te verwarmen. De overige 25% komt uit elektriciteit.

Wat enorm energie besparend kan zijn met de huidige energieprijzen. Een warmtepomp is een behoorlijke investering en daarom moet je dus ook goed weten of de aanschaf van een warmtepomp voor jou verstandig is. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een warmtepomp.

1. Bepaal of je woning geschikt is voor een warmtepomp
Niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Huizen die niet of slecht geïsoleerd zijn komen er niet voor in aanmerking. Een warmtepomp kan namelijk maar tot vijftig tot zestig graden opwarmen, dus met slechte isolatie zal dit op koude dagen niet genoeg zijn om je huis genoeg te verwarmen. Om rendement uit een warmtepomp te halen moeten de muren, de vloer en het dak van je woning goed geïsoleerd zijn. Een warmtepomp werkt het beste met vloerverwarming.

Over het algemeen zijn huizen die vóór 1975 zijn gebouwd te slecht geïsoleerd voor een warmtepomp. Bij huizen die tussen 1975 en 1992 zijn gebouwd moet worden gekeken of er voldoende isolatie is. Huizen die na 2000 zijn gebouwd beschikken meestal over genoeg isolatie om een warmtepomp goed zijn werk te laten doen.  Je kunt een erkende installateur laten controleren of je woning in aanmerking komt voor een warmtepomp en of je er genoeg rendement uithaalt, of dit zelf checken met een warmtepomp check.

2. De kosten van een warmtepomp
Over het algemeen kost een warmtepomp tussen de € 4000,- en € 25,000. Maar hoeveel je daadwerkelijk voor een warmtepomp betaalt hangt af van de staat van je woning en het soort warmtepomp dat je nodig hebt. Als je woning voldoende geïsoleerd is, betaal je alleen voor de warmtepomp en de installatiekosten.

Als je nog wat isolatiemaatregelen moet treffen komen deze kosten er ook nog bij. Met de ISDE-subsidie kun je een deel van deze kosten terugkrijgen. Bij één isolatiemaatregel is dit 15% en bij twee of meer zelfs 30%. Ook voor de warmtepomp zelf kun je subsidie krijgen. De hoogte van deze subsidie hangt af van welke warmtepomp je kiest, het vermogen dat hij levert en het energielabel van je woning.

3. Het geluidsniveau van de warmtepomp
Bijna alle warmtepompen hebben een buitenunit die geluid maakt. Hoe hard dit geluid is, verschilt per warmtepomp. Sinds 2021 gelden er strenge regels voor het maximale geluidsniveau van warmtepompen. Overdag mag het geluid maximaal 45 decibel zijn en ‘s nachts maximaal 40 decibel. Laat je daarom altijd door een erkende installateur adviseren over het geluidsniveau en/of de warmtepomp die jij voor je woning nodig hebt dit niet overschrijdt.

4. Kopen of huren
Weet je niet zeker of een warmtepomp bij je past, of is het voor jou niet haalbaar om de investeringskosten te betalen? Dan heb je ook de mogelijkheid om een warmtepomp te huren of te leasen. Steeds meer bedrijven bieden dit aan.

De verhuurder van de warmtepomp betaalt de installatiekosten. Jij betaalt vervolgens een vast bedrag per maand, waar de kosten voor onderhoud en service bij inbegrepen zit.

Een warmtepomp huren of leasen is op de lange termijn wel duurder dan er één kopen. In het ergste geval betaal je uiteindelijk het dubbele! De verhuurder bepaalt welke warmtepomp je krijgt en deze hoeft niet per se het beste rendement op te leveren voor jouw woning. Ook kan niet elk type waterpomp worden gehuurd of geleased.

De aanschaf van een warmtepomp is een grote beslissing. In dit overzicht kun je verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Door het vergelijken van energie kun je berekenen hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt en hoe hoog je maandlasten daarmee zijn. Zo kun je beter bepalen of het voor jou voordelig is om te investeren in een warmtepomp.



Reacties


Laatste nieuws