Pieter van Herk en Robin Jahshan lanceren Vastgoedrekening

Nederlanders sparen graag en we zijn er goed in, maar tegenwoordig levert een spaarrekening op de bank vrij weinig tot niks meer op. Er zijn veel alternatieven om rendement op je spaargeld te maken, maar wat is een verstandige en betrouwbare keuze? Dit is een vraag die Pieter van Herk en Robin Jahshan, oprichters van de Vastgoedrekening, heel vaak kregen.

Met de financiële en vastgoedervaring van Pieter en de (online)marketing- en saleservaring van Robin is een nieuw uniek concept bedacht, ontwikkeld en gelanceerd, namelijk de Vastgoedrekening. 

Hoe is het ontstaan?
“We liepen al wat langer rond met het idee om een faciliteit te creëren voor spaarders. Mensen die vermogend zijn, kunnen op allerlei manieren beleggen en rendement op hun geld krijgen, maar de gewone spaarrekening levert geen rente op”, aldus oprichter Pieter van Herk. Een gezin in Nederland heeft gemiddeld ruim € 40.000,- aan spaargeld. Het idee werd geboren om deze spaargelden te bundelen en dit geld te beleggen in vastgoedfondsen, zodat ook spaarders rendement verkrijgen. Dit is de kracht van het samenbundelen van gelden, zodat er in een groter geheel voordelen worden verkregen.

Voor wie is het?
“De Vastgoedrekening is interessant voor iedereen die een spaarsaldo heeft en dit voor langere tijd apart heeft staan. Dat kan je appeltje voor de dorst zijn of als je spaart met een specifiek spaardoel, bijvoorbeeld voor de studie van je kinderen of een wereldreis”, zegt medeoprichter Robin. “Het is ook interessant voor zzp’ers die sparen voor een pensioen of een buffer willen hebben voor slechte tijden. Maar uiteindelijk kan iedereen meedoen”.

Hoe werkt het precies?
We hebben het hele proces drempelloos ontworpen. We maken gebruik van het Bondex-platform (onderdeel van Nxchange), waar we een eigen omgeving hebben. Een deelnemer dient éénmalig een eigen Vastgoedrekening aan te maken. Daarna volgt identificatie via de eigen bankrekening, daarvoor is IDIN het meest makkelijke middel. Als je een account hebt aangemaakt, koop je obligaties van € 250,- per stuk. Op deze obligaties krijg je 4% rente op jaarbasis die elke maand wordt uitgekeerd.

Als je je geld weer wilt opnemen, dan kan je in je account je obligaties weer uit laten betalen. Dit bedrag heb je dan binnen enkele werkdagen weer op je rekening.

Alles loopt via het platform en digitaal via iDEAL. Je kan dus alleen meedoen als je een rekening hebt bij een Nederlandse bank. Op deze manier weten wijzelf dus altijd dat deelnemers gevalideerd zijn door hun eigen bank. Binnen hun accountomgeving kunnen de deelnemers alle transacties volgen van deelnames, rentevergoedingen en wat er allemaal met hun gelden gebeurt.

Hoe verkrijgt de Vastgoedrekening zelf rendement om de rente van te betalen?
De gelden van de Vastgoedrekening worden belegd in vastgoedfondsen c.q. vastgoedbedrijven in Nederland. Deze markt kennen wij bijzonder goed vanuit onze andere activiteiten. Wij realiseren op dit moment een rendement van ongeveer 5,5% op jaarbasis binnen de Vastgoedrekening. Vanuit dit rendement wordt de rente aan de deelnemers betaald. We houden hier een gezonde marge tussen, omdat een deel van de gelden op de bank blijft staan. Dit maakt het mogelijk dat mensen hun geld weer kunnen opnemen. Vanuit deze marge worden uiteraard ook de kosten betaald die we maken om dit platform mogelijk te maken.

Tevens zijn we momenteel in gesprek met partijen om beleggingen te realiseren die een hoger rendement zullen opleveren. Op deze wijze is de rente-uitbetaling altijd gewaarborgd.

Is de rente altijd 4%?
Voorlopig wel, maar als we zien dat we structureel hogere rendementen gaan realiseren, zullen we ook de vaste rente voor de deelnemers gaan verhogen.

Wat zijn de kosten die eraan verbonden zijn?
Deelnemers betalen 2% kosten over hun inleg op het moment dat ze hun geld weer uit laten betalen. Ze betalen deze kosten dus altijd achteraf. Dit houdt in dat als ze vijf jaar hebben meegedaan, ze dus 20% rente ontvangen. Na aftrek van de kosten houden ze dan netto 18% over. Dus hoe langer je meedoet, hoe lager de kosten in verhouding worden. Maar nog steeds heb je de mogelijkheid om dan op elk gewenst moment weer uit te stappen als je op dat moment je spaargeld weer nodig hebt.

Wat als iedereen ineens het spaargeld weer op wil nemen?
We houden een deel van het geld op de bankrekening om mensen die uit willen stappen direct terug te kunnen betalen. Als iedereen uit wil stappen, dan kunnen we vrij snel een aantal beleggingen weer liquide maken, zodat deze uitbetalingen ook vrij makkelijk gedaan kunnen worden. Er zijn wel een paar regels waarbij we jaarlijks maximaal 7% van het totaal uitbetalen, maar als de liquiditeit makkelijk voorhanden is, zullen we uiteraard direct iedereen terugbetalen.

De Vastgoedrekening valt niet onder AFM-toezicht, hoe zit dit precies?
Dat heeft te maken met de wetgeving inzake het uitgeven van aandelen en obligaties. Als een partij obligaties uitgeeft voor haar eigen activiteiten, dan valt dit niet onder de internationale wetgeving met betrekking tot beleggingsactiviteiten. En automatisch valt het uitgeven van obligaties dan niet onder het toezicht van de AFM. We zijn echter wel verplicht om te melden op de website dat we niet onder het toezicht vallen.

Hoe biedt de Vastgoedrekening de zekerheid dat het geld daadwerkelijk belegd is?
Die zekerheid zit in de beleggingen die zijn gedaan. Deze informatie is dan ook 100% inzichtelijk voor de accounthouders. Zij zien in hun account de documenten waaruit blijkt dat daadwerkelijk wordt deelgenomen in deze beleggingen en met hun geld dus geen andere dingen worden gedaan. 

We gaan overigens van onze accountant vragen om per kwartaal een verklaring af te geven dat er geen geld onterecht uit de Vastgoedrekening is onttrokken. Dit is ook met het doel om transparant te zijn naar de deelnemers dat wij goed met hun spaargeld omgaan.

Waarom is dit anders dan alle andere mogelijkheden om kleinschalig in vastgoed te beleggen?
Er zijn inderdaad meerdere mogelijkheden om met kleine bedragen in vastgoed te beleggen. Maar hierbij wordt vaak vastgoed aangekocht, wat een veel ingewikkelder proces is dan in vastgoedfondsen beleggen. Daarnaast zit het geld dan ook echt “vast” en de beloftes dat je je deelneming makkelijk kan verhandelen worden nog niet altijd waargemaakt. En je moet als deelnemer altijd zelf nog weer kijken waar je in wilt beleggen m.b.t. het vastgoed. Bij de Vastgoedrekening geldt dat allemaal niet. Het is dan ook eigenlijk een vastgoedbeleggingsrekening waar je zelf verder niets voor hoeft te doen, behalve deelnemen.

Kun je iets vertellen over de achtergronden van de huidige deelnemers?
De achtergronden van de huidige deelnemers zijn heel divers. We zien inderdaad de zzp’ers een rekening openen, maar ook ouders die een rekening op naam van hun kinderen openen. Het zijn over het algemeen allemaal hardwerkende mensen die blij worden van rente op hun spaargeld.

Ga voor meer informatie naar www.vastgoedrekening.nl



Reacties


Laatste nieuws