Nieuwe Europese regelgeving vastgesteld om greenwashing tegen te gaan

Gedurende de bouwvakvakantie heeft het Europees Parlement bijna geruisloos nieuwe regelgeving goedgekeurd die verdergaande verantwoording vraagt van financiële marktdeelnemers waar niet alleen banken en pensioenfondsen onder kunnen vallen, maar ook vastgoedondernemingen.

Deze regelgeving treedt op 14 augustus 2022 in werking en duidt ongekend gedetailleerd aan wat, en hoe men vanaf dat moment moet gaan rapporteren. De wetgeving omvat 68 duurzaamheidsvraagstukken, 4 berekeningen en 5 bijlagen die in een format gerapporteerd moeten worden. Een kennelijk onmogelijke opgave voor diegenen die meerdere beleggingsfondsen bezitten, beheren of adviseren.

Allereerst moeten vastgoedondernemingen ruim 180 pagina’s doorworstelen met juridische teksten die voor meerdere uitleg vatbaar zijn, maar moet bovendien ook informatie verzameld worden die niet voor iedereen voor handen is. Het berekenen van energiebesparing en het aangeven van uw CO2-footprint is voor de meesten nog te doen, maar het verantwoorden van de ‘S’ van Social wordt voor velen nog een uitdagende opgave. BBI, opgericht in 2015, heeft vooruitlopend op de Europese regelgeving, een platform ontwikkeld waarin geautomatiseerd rapportages kunnen worden gegenereerd. De werkwijze werkt zoals het invullen van uw inkomstenbelastingformulier, voor iedereen toegankelijk en te doen.

Eerst moet u nagaan of u onder het toepassingsbereik van de nieuwe regelgeving valt; bent u een financiële marktdeelnemer c.q. financieel adviseur, ja of nee? Via een geautomatiseerd vragenformulier wordt de gebruiker door een beslisboom meegenomen. Het overgrote deel is financiëlemarktdeelnemer, ook al realiseert men zich dat niet.

Automatisch rapporteren
Het platform biedt vervolgens de handvatten om de vereiste ESG-rapportage te genereren op basis van eigen data en modelteksten. Daarnaast bieden wij een helpdesk die u kan ondersteunen bij het ophalen, verwerken en/of uitleggen van benodigde informatie. Het voordeel van automatisch rapporteren zit erin dat u niet ieder jaar opnieuw door vragenlijsten hoeft door te worstelen, maar met updates kan volstaan. Het scheelt niet alleen in kosten, maar simpelweg ook in de handling, aangezien personeelstekorten alleen maar groter zullen worden.

Niet voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de bovengenoemde Europese regelgeving kan grote gevolgen met zich meebrengen, zoals een bestuurlijke boete oplopend tot €5.000.000,00 opgelegd door de AFM. Bij Deutsche Bank is zelfs al een inval gedaan, op verdenking van greenwashing. Ook voor de waarde van het vastgoed kan non-compliance grote gevolgen hebben, zoals afwaardering van het vastgoed of het uitblijven van goedkeuring op het jaarverslag door de accountant.

Linksom of rechtsom, rapporteren volgens de RTS Level 2 is noodzakelijk. Voor meer informatie over deze nieuwe Europese regelgeving of over ons geautomatiseerde rapportageplatform, neem contact op met Blue Building Institue:

Angelique Kok
angelique.kok@bluebuildinginstitute.eu
020 504 15 70



Reacties


Laatste nieuws