Startende ondernemer? Drie tips over bedrijfsleningen voor kleine ondernemingen

Wanneer je voor jezelf begint, moet je vaak flink wat geld investeren. Zo heb je mogelijk machines en voertuigen nodig om jouw werkzaamheden uit te kunnen voeren. Dergelijke zaken zijn niet bepaald goedkoop. Hierdoor kan het zo zijn dat je zelf niet voldoende geld hebt om machines en/of voertuigen te kopen. In dat geval kun je een zakelijke financiering aanvragen. Als jouw bedrijf (nog) relatief klein is, denk je mogelijk dat zo’n financiering niets voor jou is. Dit is een misvatting, want kleine ondernemingen kunnen ook baat hebben bij een bedrijfslening. Wil je zo’n financiering voor een klein bedrijf aanvragen? Wij zetten hier 3 tips op een rij.

1. Leen nooit meer dan je nodig hebt
Overweeg je een zakelijke financiering voor je bedrijf aan te vragen? Dan wil je waarschijnlijk eerst weten hoeveel je precies kunt lenen. Op voorhand is het helaas niet te zeggen hoeveel je precies kunt lenen. Waarom niet? Omdat een geldverstrekker naar een aantal factoren kijkt om te bepalen hoeveel geld je maximaal kunt lenen. Om de situatie goed te kunnen beoordelen, moet je bij jouw aanvraag een aantal documenten aanleveren, zoals bij- en afschrijvingen en de jaarrekening. Een geldverstrekker kijkt hiernaar en doet je vervolgens een aanbod op maat.

Kun je meer lenen dan je nodig hebt voor de investering in jouw bedrijf? Dan besluit je mogelijk om het maximale te lenen. Verstandig is dit allerminst, want je betaalt bij een zakelijke lening rente over het hele bedrag dat je leent. Hierdoor valt jouw lening onderaan de streep onnodig duur uit als je meer leent dan je nodig hebt. Bereken daarom zo nauwkeurig mogelijk wat een investering je kost. Zodoende voorkom je dat je veel te veel betaalt voor een zakelijke lening.

2. Bereken of je de maandlasten kunt dragen
Geld lenen kost geld. Vandaar dat je er goed aan doet om eerst te berekenen of je de maandlasten kunt dragen voordat je een bedrijfslening afsluit. Het bedrag dat je per maand aflost, hangt af van de hoogte en de looptijd van de lening. Kies je voor een bedrijfslening met een korte looptijd? Dan vallen jouw maandlasten hoger uit dan wanneer je voor een lening met een lange(re) looptijd kiest. Vergeet overigens niet dat je rente betaalt over een zakelijke lening. De hoogte van de rente hangt onder meer af van de rentestand van dat moment. Sluit pas een bedrijfslening af als je zeker weet dat je de maandlasten kunt dragen.

3. Vergelijk zakelijke leningen met elkaar
Bij vrijwel iedere geldverstrekker kun je tegenwoordig een zakelijke lening afsluiten. Omdat zo’n lening vaak op dezelfde manier is opgebouwd, denken veel ondernemers dat het niet uitmaakt waar zij een bedrijfslening aanvragen. Dit is een misvatting, want een zakelijke lening verschilt soms sterk per geldverstrekker. Zo hanteert de ene geldverstrekker een (veel) hogere rente dan de andere. Reden genoeg om eerst een vergelijking te maken voordat je een bedrijfslening afsluit. Op deze manier lukt het je namelijk om de beste zakelijke lening te vinden.



Reacties


Laatste nieuws